Biodiversiteit in Haarlem

Geplaatst op: 25 maart 2021
Geplaatst op: 25 maart 2021

Hoe kan Spaarnelanden de biodiversiteit in Haarlem verbeteren? Dat was het uitgangspunt voor het stageonderzoek van student Rosa Nuijens. We interviewden haar en wilden daarbij vooral weten: hoe kunnen Haarlemmers helpen bij het vergroten van de biodiversiteit?

Als je deze website vaker bezoekt, dan weet je het al: Spaarnelanden doet heel veel op gebied van biodiversiteit. De medewerkers van het bedrijf helpen je bijvoorbeeld bij het vergroenen van je straat, maaien het Haarlemse groen met respect voor flora en fauna  en bestrijden invasieve exoten. Maar hoe meet je of de biodiversiteit ook daadwerkelijk verbetert? Rosa Nuijens, student Landscape and Environment Management aan Inholland in Delft, deed er onderzoek naar.

Meten is weten
“Het meten van de biodiversiteit is niet makkelijk”, vertelt Rosa. “Terwijl het wel belangrijk is om te monitoren of ons werk ook het beoogde effect heeft. We kunnen daarvoor kijken naar het gemeentelijke groen want daar hebben we goed zicht op. Maar we kunnen niet zien hoe het zit met de biodiversiteit in tuinen en op terrassen. Dat noemen we particulier groen”

Citizen science
Haarlemmers zouden daarbij kunnen helpen: dat noemen we citizen science. Rosa: “Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van kleine cameravallen in een tuin. Daarmee kun je egels of vleermuizen spotten. Ook tuinvogeltellingen vallen onder citizen science. Zo krijgen we een beter beeld van wat er zich afspeelt in particulier groen. Ik ben heel benieuwd of er animo is onder Haarlemmers om hier aan mee te werken.”

Vrijwilligers in het groen
Op andere gebieden is die animo voor groen er al. “Er wordt al veel gedaan door vrijwilligers, denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van Heempark Romolenpark. Spaarnelanden ondersteunt de vrijwilligers door groot onderhoud uit te voeren. Ook op de Esplanade in Haarlem Oost werken veel vrijwilligers. En de vrijwilligersgroep in de Haarlemmer Hout is heel actief en supergoed georganiseerd.”

Wat kun jij doen?
Wat kunnen Haarlemmers nog meer doen voor de biodiversiteit? “Plant inheemse planten die insecten aantrekken en bodembedekkers. Dat scheelt veel schoffelwerk en het biedt ideale schuilplekken voor egels, muizen en amfibieën. Gebruik geen bestrijdingsmiddel zoals Roundup en laat plant- en snoeiafval liggen in de tuin, daar zijn insecten en kleine dieren dol op. Ook heel effectief: plaats vlinderkasten en vogelhuisjes.”

Dag schaamgroen
Hoe ziet Rosa de biodiverse toekomst in de stad? “Om groenere steden te kweken, zullen we een omslag moeten maken in ons denken. Groen moet onderdeel worden van nieuwe bouwprojecten, waarbij we verder kijken dan de minimaal verplichte vierkante meters ‘schaamgroen’. Denk bij groen niet alleen aan bermen en plantsoenen, maar ook aan groene daken van huizen en bijvoorbeeld bushokjes. En kijk waar je stoepregels kunt vervangen voor groen, dat noemen we steenbreek. Kleine veranderingen kunnen zo een heel groot effect hebben.”

Wat denk jij?
Enthousiast geworden? We horen het graag als je ideeën hebt om de biodiversiteit in jouw buurt te verbeteren of als je je wilt opgeven als vrijwilliger. In deze folder Biodiversiteitsfolder Spaarnelanden – verbeteren biodiversiteit in Haarlem kun je de conclusies van Rosa’s onderzoek nalezen.