De ijsvogel: een korte bio
Hij is onze mascotte, de blauw-oranje ijsvogel. Overal op deze site zie je de vogel voorbij vliegen. Maar gelukkig is dit niet zijn enige claim to fame. We presenteren je een korte biografie van deze ‘blauwe schicht’.
De ijsvogel is een beschermde inheemse diersoort. Een opvallende verschijning bovendien. Met zijn blauwe en oranje veren kun je het dier goed zien als hij boven het water vliegt, op zoek naar voedsel.
De ijsvogel in Haarlem e.o.
De vogel kun je in Haarlem en omstreken spotten in het Poelbroekerpark, de Haarlemmer Heemtuin en in de Amsterdamse Waterleidingduinen. ijsvogels zijn vaak te zien in de buurt van water, vooral bij rivieren en beekjes. Dus bij zoet, stromend water. En dat is logisch, want de vogel leeft van kleine visjes en waterinsecten. Hij duikt bijna loodrecht op het water, vist met zijn lange snavel wat eten uit het water en vliegt snel weer weg. Als een blauw/oranje flits, ook wel ‘blauwe schicht’ genoemd.
Nesten in oeverranden en bomen
De ijsvogel bouwt zijn nest in omgevallen boomstronken langs het water en in oeverranden. In deze steile, onbegroeide rivieroevers graaft de vogel op ingenieuze wijze een gang. Deze tunnel is zo’n 30 tot 100 centimeter diep en loopt licht op. Een perfecte plek om eieren te leggen en uit te broeden: beschut en vlakbij voedsel. Dat broeden doen het mannetje en vrouwtje trouwens om beurten. Door het aanleggen van ijsvogelwanden in Haarlem helpt Spaarnelanden ijsvogels aan een veilige broedplaats.
Drie ijsvogelnesten per jaar
De broedperiode duurt van ongeveer maart tot augustus, de eerste eieren komen vaak half maart uit. Het duurt zo’n achttien dagen voordat de eieren uitgebroed zijn. Het gemiddelde nest bestaat vervolgens uit zeven kleine ijsvogels. Terwijl zij hun eerste kennismaking met de wereld hebben, zijn papa en mama alweer bezig met het volgende nest. Meestal hebben ze er drie in een jaar. Drukbezette vogels dus!
Bedreigingen en kansen
De grootste bedreigingen voor de ijsvogel zijn een gebrek aan voedsel of aan broedplaatsen. Dat eerste ontstaat vaak in strenge winters: door dichtgevroren water kan de vogel niet bij vissen en insecten. Ook watervervuiling zorgt voor problemen. Een ander euvel is betonnen of stenen oevers, waardoor de vogels geen tunnels kunnen graven. Ook komen er vrij regelmatig ijsvogels om doordat ze tegen ramen aan vliegen. Hier lees je wat je kunt doen om ijsvogels tijdens strenge winters te helpen.
Wat jij kunt doen
Wil je de vogel helpen? Bewonder ‘m allereerst op afstand en laat het dier met rust. In de winter kun je een wak maken in het ijs, in een gebied waar de vogel voorkomt. Ook omgevallen bomen laten liggen is handig. Niet te veel opruimen dus. Er worden soms speciale ijsvogelwanden aangelegd, maar dat gebeurt in samenspraak met de gemeenten, Spaarnelanden en natuurorganisaties.
Vogel gespot?
Heb jij een ijsvogel gezien en was je snel genoeg met je camera? Leuk als je de foto plaatst op Instagram met #natuurinjestad. Mocht je nog vragen hebben over de vogel of andere flora en fauna in en om Haarlem, neem dan contact op met ons.