Bomen planten in Haarlem

Geplaatst op: 22 december 2020
Geplaatst op: 22 december 2020

Wie plant nieuwe bomen in Haarlem, wanneer gebeurt dat en wat zijn veel voorkomende boomsoorten in de stad? Natuur in je Stad interviewde boomspecialist Stefan Hartman van Spaarnelanden. Lees verder en leer over plantgaten, luie bomen en boomstobbes.

Boomspecialist Stefan
Hoe word je boomspecialist? We vragen het aan Stefan Hartman, drager van deze mooie titel. “Ik was eerst boomverzorger en deed veel ervaring op. Daarnaast volgde ik cursussen en kreeg ik steeds meer verstand van bomen. In mijn dagelijkse werk houd ik de kwaliteit in de gaten van al het snoei-, plant-, en kapwerk. Samen met drie boomverzorgers en aannemers zorgen we zo voor alle ‘gemeentelijke bomen’, dus niet voor de bomen van VvE’s of woningbouwverenigingen.”

Herplanten van bomen
Stefan vervolgt: “Per jaar planten we tussen de 350 en 700 bomen. Dat is vooral herplant. We kappen dode, zieke of gevaarlijke bomen en planten daar nieuwe bomen voor in de plaats. Welke ziektes dat zijn? Iepenziekte is heel besmettelijk, we zien ook gevallen van kastanjebloedingsziekte en de essentaksterfte rukt op. Zieke bomen behandelen we eigenlijk niet meer. Vroeger had je de boomchirurgie, dan werden de zieke delen van een boom weg gefreesd. We hebben nieuwe inzichten, weten nu dat het meer kwaad dan goed doet. Tegenwoordig richten we ons meer op andere vormen van boomverzorging: snoeien tegen overlast of bij breukgevoelige takken.”

Boomspecialist Stefan

(Tekst gaat door onder afbeelding)

Bomen planten, zo gaat dat
“Gaan we nieuwe bomen planten, dan doen we dat in stappen”, vertelt Stefan. “Eerst vragen we een kapvergunning aan als we een zieke boom vervangen. Dan halen we de boomstobbe weg, dat is de boomstronk. Die rooien we uit met een kraan, of we frezen ‘m uit. Vervolgens maken we een groeiplaats: we graven grond uit, creëren nieuwe goede grond door voeding met zand te mengen. De aannemer laat de nieuwe boom dan komen van een kwekerij en plaatst deze in de groeiplaats. Dat is de procedure in het kort.”

Beluchtingsbuizen uit de aarde
Maar wat zijn die buizen, die je soms uit de grond ziet opduiken naast een nieuwe boom? Stefan lacht. “Dat zijn beluchtingsbuizen, die zorgen voor zuurstof onder de grond. We gebruiken ze niet meer zo veel, soms zie je nog. Onverteerde groenresten onttrekken zuurstof doordat deze verrotten,  dat is een verbrandingsproces. Rondom een nieuwe boom maken we vaak een watergeefrand van plastic. We kunnen de boom dan flink watergeven en het water kan dan wegzakken. We werken volgens vaste richtlijnen, maar zien ook continue nieuwe ontwikkelingen, dat maakt het werk extra leuk.”

Luie, verwende bomen
Een nieuw geplante boom krijgt dus een flinke slok water. Maar hoe gaat het daarna? “Na zo’n twee à drie jaar is het niet meer nodig om water te geven. Wij geven jonge bomen in een keer heel veel zodat deze verzadigd is. Daarna moet de boom wortelen en dus zelf op zoek naar water. We proberen een boom niet te ‘verwennen’ want we willen niet dat hij lui wordt. Het is een beetje zoeken naar balans. We planten altijd tussen november en april, dan zijn bomen in rust, zonder blad. De kluit droogt dan ook niet zo uit.”


(Tekst gaat door onder afbeelding)

Soorten bomen in Haarlem
Maar welke bomen planten Stefan en zijn collega’s dan? “De soorten die we planten zijn inheemse boomsoorten, die zijn het minst invasief. Soms is al door een architect bepaald welke bomen er waar moeten komen, zoals bijvoorbeeld op de bolwerken. Veelvoorkomende bomen in Haarlem zijn: iepen, sierkersen, wilgen, meidoorns, populieren, beuken en eiken. Er zijn ook een paar monumentale bomen in Haarlem, de dikste staat in de kinderboerderij in de Haarlemmerhout. Mooie, waardevolle bomen. Laatst stond ik nog bij een boom van 220 jaar oud, in de buurt van een het Kenaupark. Tsja, Haarlem is een oude stad met oude bomen.”

Wat kunnen Haarlemmers doen?
Een boom kan zichzelf redden. In extreem droge zomers kunnen Haarlemmers bomen water geven, maar liever niet. ‘Verwen’ je een boom te veel, dan kan de boom dood gaan omdat hij niet zelf op zoek gaat naar water.” En als mensen meer groen in de wijk willen? Stefan legt uit: “Bij de gemeente kun je groen aanvragen. Haarlem is behoorlijk dicht gebouwd, bomen planten is een uitdaging. Ook doordat er onder de grond zoveel gasleidingen en kabels lopen. Een boom planten kan dan gewoon niet altijd. Je mag wel altijd een boom in je tuin zetten!”

Foto’s: Paul Vreeker- United Photos