Bestrijding reuzenbereklauw – help je mee?

Geplaatst op: 13 augustus 2021

Hoge stelen van wel 3,5 meter en enorme witte bloemschermen: de reuzenberenklauw is een lust voor het oog. Helaas houden de positieve eigenschappen daarmee ook wel op. Het is een plaagplant namelijk. Help jij Spaarnelanden met de bestrijding?

Van april tot oktober werkt Spaarnelanden hard aan het weghalen van de reuzenberenklauw. Met name in juni en juli, wanneer de plant bloeit en dus heel herkenbaar is. Weghalen gebeurt vooral omdat de berenklauw een sap bevat dat kan zorgen voor flinke huidirritatie. Bij mensen, maar ook bij (huis)dieren zoals honden. Je vindt de plant vooral in bermen, langs het water en voet- en fietspaden.

Help je mee met de bestrijding?
Jij kunt als vrijwilliger helpen met het weghalen van de plant. Je wordt daarbij begeleid door medewerkers van Spaarnelanden. Ze geven je tips, een lekker kopje koffie en zorgen ervoor dat je veilig aan de slag kunt. De plant wordt dan ondergronds afgestoken of afgemaaid. Geen groene vingers? Je helpt ook door een melding te maken bij de gemeente, wanneer je een reuzenbereklauw aantreft in de openbare ruimte. Spaarnelanden zal deze dan weghalen. Ook kun je helpen bij het bestrijden van de Japanse duizendknoop.

Aanmelden als vrijwilliger
Je kunt je als vrijwilliger aanmelden via ebeth@spaarnelanden.nl, voor één keer of voor een langere periode. Dankjewel alvast!