Straat- en verkeersmeubilair

Spaarnelanden voert, in opdracht van de gemeenten Haarlem en Zandvoort, beheer en onderhoud uit aan straatmeubilair. Met straatmeubilair bedoelen we bijvoorbeeld zitbanken, prullenbakken en verkeersborden. Het repareren of vervangen doen we op basis van beeldkwaliteit.

Melden

Kom je straatmeubilair tegen dat stuk, vervuild of vernield is? Maak er meteen melding van bij de gemeente Haarlem of gemeente Zandvoort of bel 14023.

Duurzame verkeersborden

Waar het kan, doen we duurzaam. Zo is Spaarnelanden een proef gestart met verkeersborden van twee duurzame materiaalsoorten: olifantengras en swirl.

Voor het verkeersbord van olifantengras werkten we samen met Bewebe BV. Het is het eerste bord in Nederland dat op deze manier is gemaakt. Olifantengras wordt lokaal gewonnen rondom Schiphol en neemt veel CO2 op. Op de achterkant kan een 3D-geprint insectenhotel of vogelhuisje worden geplaatst. De borden kunnen eindeloos gerecycled worden.

Swirl plastic is een soort plastic dat moeilijk te recyclen is. Gelukkig blijkt het perfect recycle materiaal te zijn voor verkeersborden. Circlefied en Spaarnelanden werkten samen en maakten een fris straatnaambord van het plastic van koelboxen voor coronavaccins.

De twee borden zijn inmiddels in het Schoterbos te bewonderen. Op dit moment monitoren we hoe ze het doen onder invloed van zon en water. Zo komen we steeds een stapje dichter bij een duurzame toekomst.

Lees meer over de verkeersborden in dit nieuwsartikel.