Zandvoort groener

Gemeente Zandvoort staat op de vierde plaats in de Top vijf van meest versteende gemeenten van de provincie Noord-Holland. Groene tuinen dragen bij aan een gezonde leefomgeving voor mens én dier. Spaarnelanden houdt zich daarom al jaren bezig met het stimuleren van de biodiversiteit in de gemeente Zandvoort. Help je mee?

Groene tuin of balkon

Met een groene tuin zorg je niet alleen voor een betere afvoer van (regen)water en afkoeling tijdens warme dagen, het trekt ook vogels, bijen, vlinders en andere insecten aan. Kortom: meer biodiversiteit. En het staat ook nog eens heel gezellig.

Kleur op het balkon

Een balkon is een ideale plek voor wat extra groen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kleurrijke plantenwand of potten met planten? Het balkon fleurt ervan op én je helpt er de bijen en andere bestuivende insecten mee. In de tuincentra vind je volop inspiratie.

Tips:

  • Help insecten en kleine dieren door de muren of balkonhekken te laten begroeien met bijvoorbeeld een druivenstruik, kamperfoelie of een klimop.
  • Door het plaatsen van potten met kleine klimplanten zorg je voor nog meer begroeiing. Goed voor de dieren en jij geniet, bijvoorbeeld door een pergola te plaatsen, van koele schaduw op een warme zomerdag.
Groene daken

Als eigenaar of huurder van een pand in Zandvoort kun je subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak. Kijk op de website van de gemeente Zandvoort voor meer informatie.

Tegels eruit, plantjes erin
Let op: deze actie is afgelopen.

Als je tegels uit de (gevel)tuin verwijdert, halen wij deze voor je op. En krijgt je krijgt van ons plantjes terug die je hierin kunt plaatsen. Dit kon gedurende de hele maand mei 2024, deze actie is dus inmiddels afgelopen. Houd onze website in de gaten voor meer informatie over een eventuele nieuwe actie.

Spelregels

  • De actie loopt de hele maand mei 2024
  • Om plantjes te ontvangen verwijdert je minimaal 0,5 m2 en maximaal 4 m2 aan tegels uit jouw eigen tuin
  • Je kunt kiezen uit verschillende soorten plantjes bij je aanmelding. Het aantal plantjes hangt af van de soort die je kiest. Als je kiest voor een kleinere soort dan ontvangt je meer plantjes dan als je kiest voor een grotere soort

Ophaaldienst

De tegels worden op een vaste dag bij jou thuis opgehaald. Je hoeft daarvoor niet thuis te zijn. Spaarnelanden laat na de aanmelding weten wanneer je de tegels langs de weg kunt zetten om ze op te laten halen. Op dat moment worden ook de plantjes bij afgeleverd.

Adopteer een boomspiegel

Een boomspiegel is een stukje grond rondom de stam van een boom. Ideaal voor extra beplanting. Alle inwoners van de gemeente Zandvoort mogen de boomspiegel voor hun woning adopteren. Fleur jij de buurt op met een kleurrijke mini-tuin?

Wil je een boomspiegel adopteren?

Help ons Zandvoort groener te maken en vraag meteen een boomspiegel aan via het aanvraagformulier.

Geveltuintjes zijn smalle groenstroken tegen de gevel aan, direct aan de straatkant. Straten met huizen zonder voortuinen zijn hier heel geschikt voor. Een geveltuintje aanleggen is simpel, niet duur en goed voor de biodiversiteit.

Hoe leg je zelf een geveltuintje aan?

Tips:

  • Haal simpelweg een rij stoeptegels weg voor de gevel.
  • Er moet genoeg ruimte overblijven voor wandelaars, scootmobielen en kinderwagens.
  • Zorg voor een opstaande rand langs het (gevel)tuintje. Hiermee voorkom je dat je tuintje verzakt. Gebruik bijvoorbeeld de verwijderde stenen om de rand te maken.
  • Het is jouw tuintje, maar de grond blijft eigendom van de gemeente.
  • De eigenaar van het pand, waaraan de geveltuin grenst, moet wel akkoord gaan met de aanleg.
  • Als bewoner ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin.
  • Kijk goed naar de plek en het zonlicht en pas je plantkeuze hierop aan.
  • Onder ‘Plant de juiste planten’ vind je een lijst met planten die goed groeien in de gemeente Zandvoort.
  • Kijk voor meer regels over afmetingen, veiligheid en straatbeeld op de website van gemeente Zandvoort.

Kies voor de juiste planten en voorkom dat ze snel sterven. Waar zet je de planten neer? Is daar veel of juist weinig zon? Pas je plantenkeuze hierop aan. Wil je bijen en andere insecten voeden, kies dan voor inheemse planten. Lees hieronder meer over het kiezen van de juiste planten.

Lijst met planten

Hieronder vind je een lijst met planten die goed groeien in de gemeente Zandvoort.

Standplaats: zuid, zon

Stokroos [tweejarig], Muurbloem [vaste plant sterk], Leeuwenbek [eenjarig lange bloeitijd, sterk], Teunisbloem [vaste plant], Zonnehoed [vaste plant trekt veel bijen aan], Ooievaarsbek [vaste plant], Lupine [eenjarig, meerjarig], Kattenkruid [vaste plant, bodembedekker], Zonnebloem [eenjarig], Kamille [vaste plant eetbaar], Venkel [vaste plant eetbaar], Lavendel [vaste plant geurend], Oost-Indische kers [een-tweejarig, klimt graag langs regenpijp of andere planten omhoog], klimroos [vaste plant, verschillende soorten] en bollen.

Standplaats: oost, west, halfschaduw

Akelei [vaste plant, rotsplant], Brunel [vaste plant], Vingerhoedskruid [vaste plant], Citroenmelisse [vaste plant eetbaar], Passiebloem [klimt graag], gebroken Hartje [vaste plant], Clematis [klimt graag], kleine maagdenpalm [vaste plant bodembedekker], Vuurdoorn [groeit langs de muur, bessen voor vogels en nestruimte], Calamintha nepeta [vaste plant trekt veel bijen aan], Toscaanse jasmijn [ klimt graag en geurend], druif [kan omhoog geleid worden], Viooltje [meestal verschillende kleuren meerjarig], Heuchera [vaste plant, kleurrijk blad] en bollen.

Standplaats: noord, schaduw

Klimop [wintergroen, trekt veel bijen aan], Hosta [vaste plant], Sleutelbloem [vaste plant], Longkruid [vaste plant], Liriope muscari [vaste plant], Klimhortensia [vaste plant klimt], Kruipend Zenegroen [vaste plant, wintergroen, bodembedekker], Elfenbloem [vaste plant] Hulst [heester, wintergroen] en bollen.

Bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor de natuur. Gebruik ze daarom liever niet. Veel onkruid? Gebruik dan azijn als natuurlijke bestrijder. En wist je dat…

  • Je plant- en snoeiafval beter kunt laten liggen? Insecten en kleine dieren zijn er dol op. Het biedt ze in het najaar en de winter een beschutte plek.
  • Vlinderkasten en vogelhuisjes plaatsen altijd een goed idee is?
  • (Regen)water beter in de grond kan zakken door tegels weg te halen?
  • Je bijen en bestuivende diersoorten ook helpt door tegels weg te halen en plantjes te planten?
  • Meer groen zorgt voor verkoeling tijdens warme dagen? Stenen en beton worden erg warm in de volle zon. Bomen en planten zorgen daarentegen juist voor verkoeling, doordat ze water verdampen.