Onkruid

Onkruid met gif bestrijden is niet alleen slecht voor het milieu, ook dieren en planten worden er ziek van of sterven zelfs. Spaarnelanden bestrijdt onkruid daarom zonder chemische middelen en op een milieuvriendelijke manier. Samen met de gemeente Haarlem en Zandvoort hebben we afspraken gemaakt over de kwaliteit van het omgevingsbeeld.

Milieuvriendelijk

Hoe werkt dat in de praktijk, milieuvriendelijk bestrijden? Spaarnelanden behandelt onkruid met heet water en hete lucht. Het bovengrondse deel van de plant verdort en de wortel van het plantje raakt na meerdere behandelingen uitgeput. Daarnaast zetten we veeg- en borstelmachines in om onkruid, zand en ander vuil weg te halen. Op die manier verdwijnt de voedingsbodem.

In gemeente Haarlem worden ook wijkteams ingezet die meewerken aan het bestrijden van onkruid. Zij verwijderen onkruid door te schoffelen, maar ook machinaal met bosmaaiers en hand-onkruidborstelmachines.

Zelf onkruid bestrijden

Om onkruid tegen te gaan, doen we ook een beroep op inwoners en bedrijven. Draag actief bij aan een schone en veilige woonomgeving door onkruid te verwijderen. Help je mee?

Tips:

 • Door regelmatig te vegen, verdwijnt de voedingsbodem en krijgen onkruid, algen (groene aanslag) en mos weinig kans om te groeien.
 • Kruipt het onkruid toch tussen de tegels door? Verwijder het met de hand of met een krabbertje.
 • Er zijn ook een aantal handige huishoudmiddeltjes waarmee je onkruid gemakkelijk verwijdert. Wat dacht je van:
  • Schoonmaakazijn, bijvoorbeeld om groene aanslag te verwijderen. Doe wat azijn in een spuitfles en sproei het over de groene stenen en tegels. Laat het even intrekken en schrob de oppervlakte nu schoon met een bezem. Of spoel het af met water.
  • Azijn gebruik je ook voor het verwijderen van klein onkruid.
  • Soda. Groene aanslag op steen of hout verwijder je ook met een sopje van soda. Gewoon te koop bij de meeste supermarkten en natuurvriendelijk.
  • Heet water. Giet simpelweg kokend water over het onkruid tussen de voegen.

Let op! Bovenstaande tips moet je wel een paar keer herhalen, voordat het onkruid helemaal weg is.