Groeninnovaties

Als duurzame en innovatieve organisatie zijn we altijd bezig met het verbeteren van onze diensten en producten die we gebruiken. Waar het kan, doen we duurzaam en hergebruiken zoveel mogelijk al bestaande grondstoffen. Door het gebruiken van slimme oplossingen zorgen we voor nog beter beheer van het groen in de leefomgeving.

Petfles wordt insectenhotel

Zijn de bijzondere verkeersborden in het Kenaupark in Haarlem je weleens opgevallen? Deze verkeersborden zijn gemaakt van recyclebaar bamboe. Op de achterkant vind je 3D-geprinte vogelhuisjes en insectenhotels. Ze zijn gemaakt van petflessen. De huisjes en hotels zijn door het sterke plastic onderhoudsvrij en als ze stuk zijn, worden ze simpelweg opnieuw gebruikt en geprint. Het concept van duurzame verkeersborden is ontwikkeld door Spaarnelanden en uitgevoerd in samenwerking met 3D Makers Zone en Bug inn.

Duurzame verkeersborden

Waar het kan, doen we duurzaam. Zo is Spaarnelanden een proef gestart met verkeersborden van twee duurzame materiaalsoorten: olifantengras en swirl.

Voor het verkeersbord van olifantengras werkten we samen met Bewebe BV. Het is het eerste bord in Nederland dat op deze manier is gemaakt. Olifantengras wordt lokaal gewonnen rondom Schiphol en neemt veel CO2 op. Op de achterkant kan een 3D-geprint insectenhotel of vogelhuisje worden geplaatst. De borden kunnen eindeloos gerecycled worden.

Swirl plastic is een soort plastic dat moeilijk te recyclen is. Gelukkig blijkt het perfect recycle materiaal te zijn voor verkeersborden. Circlefied en Spaarnelanden werkten samen en maakten een fris straatnaambord van het plastic van koelboxen voor coronavaccins.

De twee borden zijn inmiddels in het Schoterbos te bewonderen. Op dit moment monitoren we hoe ze het doen onder invloed van zon en water. Zo komen we steeds een stapje dichter bij een duurzame toekomst.

Lees meer over de verkeersborden in dit nieuwsartikel.

Slimme sensoren

Digitalisering speelt een steeds grotere rol in het werk van Spaarnelanden. Door data te verzamelen, weten we steeds beter wat er nodig is en hoe we ons werk daarop kunnen aanpassen.

Een goed voorbeeld van zo’n innovatieve oplossing zijn sensoren die het vochtgehalte in de grond meten. De innovatie ‘Slim Haarlem’ gebruikt deze sensoren en data in het groenonderhoud. Hoe werkt het? Eind april 2021 zijn er 10 sensoren geplant in het openbare groen: acht stuks bij bomen in de grond en twee in het gras. De sensoren meten het vochtgehalte van de grond. In een overzichtelijk dashboard, gewoon op kantoor, zien we per locatie wat de status is en of de grond niet te nat of te droog is. Een handig grafiekje geeft precies weer wanneer er water is gegeven. Ook lezen we hieruit af wat voor invloed het weer heeft. Handig, want we weten nu precies wanneer een boom of gazon water nodig heeft.

Voordelen van dit systeem met sensoren:

  • Besparing van tijd door minder onderhoud
  • Minder CO2-uitstoot
  • Water- en tijdbesparing
  • Betere beeldkwaliteit
  • Voorkomen van dode bomen (inboet)

De digitale ontwikkelingen gaan in rap tempo door. Wat betekent dit voor Spaarnelanden? Hoe kunnen we ons werk hierop aanpassen? We blijven als organisatie constant in beweging.