Tips, tricks en weetjes

Tips en tricks

  

Legt u een (gevel)tuintje aan? Zorg voor een opstaande rand langs het (gevel)tuintje.

Door de opstaande rand verzakt de straat naast het tuintje niet. Verwijder een rij tegels of stenen en gebruik deze om een rand te maken. Graaf ze voor de helft in voor de stevigheid. Verwijder het zand wat onder de tegels of klinkers zit zoveel mogelijk en gooi er goede tuinaarde voor terug. Kijk hier voor meer informatie over het aanleggen van een geveltuin.
 

Kijk goed naar de plaats waar u plantjes wil planten en pas de soort planten hierop aan. 

Planten hebben zo hun eigen wens als het aankomt op schaduw, zon en de soort grond. Vaak staat er op het kaartje van de plant waar het plantje van houdt. Daarnaast is er online veel informatie te vinden en navragen in een tuincentrum kan natuurlijk ook altijd. Hier vindt u een lijst met planten die goed kunnen groeien in gemeente Zandvoort.
 

Maak een groene oase van uw balkon

Om insecten en kleine dieren te helpen kunt u de muren of balkonhekken laten begroeien met bijvoorbeeld een druivenstruik, kamperfoelie of een klimop. Zo creëert u een groene schuilplaats voor dieren en een plek waar ze zich kunnen voeden met nectar. Door het plaatsen van potten met kleine klimplanten zorgt u voor nog meer begroeiing. Daarbij zorgen kleine klimplanten, in combinatie met een pergola, voor koele schaduw op een zonnig balkon.
 

Plant de juiste planten

Het is belangrijk om goed te kijken welke planten u kiest. Met inheemse planten zorgt u voor voeding voor bijvoorbeeld bijen en andere insecten. Daarnaast is het belangrijk dat de planten goed groeien in Zandvoort en dat er wordt gekeken naar de standplaats van de planten. Waar gaat u ze neerzetten en is daar bijvoorbeeld veel of weinig zon. Dat moet passen bij de plant. Hier vindt u een lijst met planten die het goed kunnen groeien in gemeente Zandvoort.
 

Plant bodembedekkers. 

Dat scheelt veel schoffelwerk en het biedt ideale schuilplekken voor dieren, zoals egels en amfibieën.
 

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen, zoals Roundup zijn schadelijk voor de natuur. U kunt ze daarom beter niet gebruiken. Heeft u erg veel last van onkruid, dan zijn hier ook andere manieren voor om dit weg te halen. Voor insecten zijn dit overigens plantjes waar ze voeding uit kunnen halen. zeker in het vroege voorjaar is de paardenbloem bijvoorbeeld erg belangrijk voor bijen en andere bestuivers. 
 

Laat plant- en snoeiafval liggen

Insecten en kleine dieren zijn dol op plant- en snoeiafval. Het biedt ze in het najaar en de winter een beschutte plek. Ook heel effectief: plaats vlinderkasten en vogelhuisjes.
 

Wist u dat

(Regen)water beter in de grond kan zakken door meer tegels weg te halen?

Veel stenen zorgen voor wateroverlast en leiden het water van daken en terrassen direct naar het riool. Bij hevige buien kan het riool dit niet altijd aan. Ook zakt het grondwater teveel weg waardoor de wortels van planten minder goed bij het water komen en dat is niet goed voor bomen, struiken en het gras. Door meer tegels weg te halen en er planten voor terug te zetten kan het water beter in de grondzakken en komen planten beter bij het water.
 

U bijen en bestuivende diersoorten helpt door tegels weg te halen en plantjes te planten?

Bijen en andere bestuivende diersoorten kunnen onze hulp ook goed gebruiken. Onderzoek toont aan dat ze sterk in aantallen afnemen. Dat is zorgwekkend, want ze zijn hard nodig voor een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit. Ook mensen kunnen niet zonder bestuivers: zeventig procent van de gewassen die we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten. Wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de massale insectensterfte. Met name door onvoldoende gevarieerde voedselbronnen als gevolg van verstedelijking en landbouw en het gebruik van bepaalde pesticiden.
  

Meer groen zorgt voor verkoeling tijdens warme dagen?

Stenen en beton worden erg warm door de zon tijdens warme dagen. De stenen geven deze warmte af en de warmte blijft hangen. Teveel stenen kunnen zelfs zorgen voor ‘hittestress’. Hittestress komt door extreme warmte en is een aandoening waarbij mensen en dieren hun warmte niet kwijt kunnen. Bomen en planten zorgen daarentegen juist voor verkoeling doordat ze water verdampen.