Een geveltuin aanleggen, hoe werkt dat?

Geveltuintjes zijn smalle groenstroken tegen de gevel, direct aan de straatkant. Vooral straten met huizen zonder voortuinen zijn geschikt.

Geveltuinen zijn makkelijk aan te leggen en dragen bij aan een groene en klimaatbestendige woonplaats. Daarnaast zorgen geveltuinen voor een fijne leefomgeving. Geveltuin aangelegd? Doe gelijk mee met het NK Tegelwippen!
  

Hoe werkt het?

Een geveltuintje is vrij eenvoudig en goedkoop zelf aan te leggen. Haal een rij stoeptegels weg voor de eigen gevel, stort er tuinaarde en plant de plantjes. Houd bij het aanleggen van een geveltuin rekening met het volgende:

  • Er moet genoeg ruimte overblijven voor wandelaars, scootmobielen en kinderwagens.
  • Er moet een opstaand randje komen aan de rand van de geveltuin om te voorkomen dat het trottoir verzakt.
  • De grond blijft eigendom van de gemeente.
  • De eigenaar van het pand, waaraan de geveltuin grenst, moet akkoord zijn met de aanleg.
  • De bewoner is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin.

Tip! Maak het opstaande randje door de stoeptegels op de zijkant terug te plaatsen aan de rand van de geveltuin in de grond. Zorg ervoor dat ze stevig in de grond zitten en de rand van stoeptegels iets uitsteken boven de rest van de straat.

Kijk voor meer regels over afmetingen, veiligheid en straatbeeld op de website van gemeente Zandvoort.
  

Soort planten

Planten- en bloemensoorten die niet te diep wortelen zijn het meest geschikt voor een geveltuin. Kies ook gelijk soorten die goed zijn voor insecten, doordat ze bijvoorbeeld nectar en stuifmeel leveren en/of van nature in ons land voorkomen. En kies voor planten met verschillende bloeiperiodes. Wanneer er het hele jaar bloeiende planten staan, ziet dit er leuk uit en is er ook het hele jaar voedsel voor insecten aanwezig. Hier vindt u een lijst met planten die het goed kunnen groeien in gemeente Zandvoort.
   

NK Tegelwippen

Heeft u een (gevel)tuintje aangelegd of gaat u dit doen? Dan kunt u nog tot 30 september 2021 meedoen aan het NK Tegelwippen! Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. Geef de gewipte tegels op via de website van NK Tegenwippen en ze worden bij uw gemeente opgeteld. Een mooie manier om gemeente Zandvoort nog groener te maken. Meer informatie is te vinden op: https://nk-tegelwippen.nl/