De spitsmuis

  • Soort: SPITSMUIZEN (familie Soricidae)
  • Familie : Spitsmuizen (Soricidae)
  • Orde : Insecteneters (Insectivora) Spitsmuizen

Net als huismuizen komen spitsmuizen ook regelmatig voor rond en in woningen en gebouwen. Spitsmuizen zijn echter géén knaagdieren zoals huismuizen. Dit betekent dat ze niet knagen. Ook zijn ze kieskeuriger als het gaat om voedsel. Daarmee verschillen spitsmuizen enorm van huismuizen. De overlast van spitsmuizen is dan ook gemiddeld veel kleiner dan die van huismuizen.

De meest voorkomende soort is de huisspitsmuis die zich met regelmaat ook graag in gebouwen ophoudt. Spitsmuizen onderscheiden zich van huismuizen door hun spitse snuit en hun gebit (het ontbreken van doorgroeiende knaagtanden). Volwassen spitsmuizen variëren in grootte van 5 tot 9 cm. De vacht van de spitsmuis is sterk glanzend.

De uitwerpselen van spitsmuizen zijn gemakkelijk te herkennen en zijn er totaal anders uit dan de uitwerpselen van huismuizen. De keutels zijn 4 – 10 mm lang, 3 – 4 mm dik, vaak geklonterd. Kenmerkend is dat de uitwerpselen altijd enigszins zitten vastgeplakt zelfs tegen verticale oppervlakken (bijvoorbeeld tegen muren en plinten). De keutels zijn onregelmatig van vorm en donkerbruin tot zwart van kleur en bevatten veel zand. Vaak zijn glinsterende insectenresten herkenbaar.

Waar te vinden?

Als schuilplaatsen gebruiken spitsmuizen zelf gegraven, onderaardse holen, muizen- en mollengangen, kreupelhout, struikgewas maar ook houtstapels of opgeslagen brandhout, bosranden en tuinen. Huisspitsmuizen die doorgedrongen zijn in gebouwen kunnen vrij veel lawaai maken en verspreiden een onaangename geur. Vaak dringen ze een gebouw binnen via openingen in muren, bij deuren of ramen.

Hoe te bestrijden?

De schade die spitsmuizen aanrichten beperkt zich tot stank, vervuiling door urine en uitwerpselen en lawaai boven plafonds e.d. Door het goed dichtmaken van buitenmuren en openingen verkleinen tot onder 0,5 cm is over het algemeen afdoende. Chemische bestrijding is normaliter na het nemen van voldoende weringsmaatregelen niet nodig.