De kakkerlak

  • Soort: DE DUITSE KAKKERLAK (Blattella germanica L.)
  • Familie: Blattellidae
  • Suborde: Blattaria
  • Orde: Kakkerlakken (Dictyoptera)

Duitse kakkerlak

Van alle kakkerlakkensoorten die er wereldwijd zijn komt de Duitse kakkerlak het meest voor in Nederland. Kakkerlakken zoals alle insecten zijn sterk afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid. Het eitje legt het vrouwtje op willekeurige plaatsen waarbij ze uitkomen na 2 tot 5 weken. Volwassen wijfjes produceren gemiddeld 7 eipakketjes in hun leven. Van ei tot volwassen kakkerlak duurt ca. 2 maanden bij 25 graden, maar kan 6 maanden duren
bij lagere temperaturen. Gemiddeld leeft een kakkerlak maximaal 6 maanden. Lichtschuw zo zijn Duitse kakkerlakken te karakteriseren. Ze eten alles maar bij voorkeur zoet, vochtrijk, koolhydraatrijk voedsel zoals levensmiddelen, dode dieren, uitscheidingen mens en dier, afvalstoffen etc. Bij gebrek aan voedsel ook papier, leer, e.d.. Kakkerlakken kunnen 10 - 40 dagen zonder voedsel leven, maar ze kunnen niet zonder vocht. Lage temperaturen zijn fataal voor kakkerlakken. -4 graden gedurende ca. 12 uur is doorgaans al dodelijk terwijl Duitse kakkerlakken zich optimaal ontwikkelen bij ca. 30 graden.

Waar te vinden?

We treffen ze vaak aan op donkere, warme, liefst vochtige plaatsen (achter en onder keukenkastjes, onder koelkast, bij aquaria, in leidingkokers en putjes, kieren/naden). In woningen treffen we ze dan ook veelal aan in keukens. De schade die Duitse kakkerlakken aanrichten betreffen vooral voedsel en oppervlakken. Kakkerlakken zijn dragers van bacteriën en kunnen smetstoffen verslepen. Bovendien vervuilen ze voedingsmiddelen. Grote aantallen kakkerlakken zal je ruiken doordat ze een onaangename geur verspreiden. Duitse kakkerlakken worden vooral verspreid via verhuizingen en transporten. Ook in bagage kunnen kakkerlakken zich bevinden. Migratie naar omliggende gebouwen vanuit huisvuiloverslagstations of stortplaatsen is in de zomer mogelijk.

Hoe te bestrijden?

Zorgvuldige hygiëne, goede ventilatie en zo goed mogelijk dichten van kieren en naden zijn de belangrijkste aandachtspunten om Duitse kakkerlakken te voorkomen. Het met vergif doden van Duitse kakkerlakken is enkel voorbehouden aan professionals die de beschikking hebben over een vakbekwaamheidsbewijs. De professional doet gericht onderzoek en zal nauwkeurig bepalen wat er gedaan moet worden. Veelal zal de professional na een periode van 6-8 weken terugkomen om te controleren of de plaag is opgelost of dat er nog nabehandeling nodig is.