De huismuis

  • Soort: DE HUISMUIS (Mus musculus L.)
  • Familie: Ware muizen (Muridae)
  • Orde: Knaagdieren (Rodentia)

De huismuis

Huismuizen zijn lichtbruin tot donkergrijs van kleur. De buik is vaak wat lichter en komen in allerlei kleurvarianten voor inclusief albino’s (witte muizen). De bouw van de huismuis is slank met een spitse kop, grote oren en kraalogen. Aan iedere poot bevinden zich 5 tenen. De staart van de huismuis is lang en dun en ongeveer even lang als het lichaam. Volwassen huizen zijn 7-10 cm lang en hebben een gewicht van 15 tot 30 gram.

De schade die huismuizen kunnen aanrichten is groot. Het verspreiden van ziektekiemen waaronder voedselvergiftiging, het bevuilen van voedselvoorraden en het veroorzaken van knaagschade aan onder meer isolatiematerialen, leidingen en kabels, verpakte levensmiddelen zorgen ervoor dat huismuizen zeer ongewenst zijn in gebouwen.

De meeste muizenplagen in gebouwen worden veroorzaakt door huismuizen. Veel huismuizen verblijven binnen gebouwen of in de directe omgeving ervan, maar komen ook wel voor in het vrije veld (akkers), van waaruit ze in het najaar naar gebouwen trekken. Huismuizen hebben een groot aanpassingsvermogen. Het zijn uitstekende klimmers tegen enigszins ruwe oppervlakten en springen tot ca. 30 cm hoogte en vanaf ca. 1 meter hoogte. Het reukvermogen van huismuizen is zeer goed ontwikkeld, waardoor huismuizen in staat zijn niet afgesloten voedingsmiddelen te vinden in elk gebouw. Ze zijn vooral actief in de nachtelijke uren.

Hoewel huismuizen een duidelijke voorkeur hebben voor granen, peulvruchten en noten, vetrijke spijzen als (pinda)kaas, vet, boter, spek e.d. Ên voedsel met een hoog suikergehalte als snoepgoed, is een huismuis een ware alleseter. De hoeveelheid die een huismuis per dag eet is gering: slechts 3 tot 5 gram. Bij voldoende voedselaanbod zien we dat er overal wat van gegeten wordt. Een huismuis heeft wel vocht nodig, maar kan enige dagen zonder drinken blijven leven.

Waar te vinden?

Huismuizen hebben behoefte aan schuilgelegenheid. Dit gebruiken ze als vluchtplaats maar ook als plaats om nestjes te maken. In woningen zijn daar veelal voldoende mogelijkheden voor zoals spouwmuren, zolders, onder vloeren, boven plafonds en zowel in als achter opgeslagen materialen en goederen.

Sporen van huismuizen zijn gemakkelijk te herkennen. De kleine, zwarte uitwerpselen met een lengte van 3-8 mm en een dikte van 1-3 mm, laten ze overal achter. In een stoffige omgeving zijn pootafdrukken en sleepsporen van de staart gemakkelijk te herkennen. Omdat huismuizen vaak ook bepaalde, dezelfde routes belopen, ontstaan daar vage, zwarte vlekken. Ook knaagsporen treffen we hier vaak aan. Bij grotere populaties kunnen we duidelijk een muffe muizengeur (muskus) waarnemen. Ook urinegeuren zijn waar te nemen op bepaalde plaatsen waar dominante mannetjes urineren om hun territorium af te bakenen.

Hoe te bestrijden?

Hoewel veel mensen denken dat huismuizen het best aan te pakken zijn via bestrijdingsmiddelen, is het veel belangrijker om preventieve maatregelen te nemen. Het dichten van gaten en kieren in muren, bij deuren en ramen is een goede oplossing. Bedenk hierbij wel dat huismuizen uitstekend kunnen knagen en een doorgang van 0,5 cm is al voldoende voor een huismuis om binnen te komen. De afdichting moet dus wel goed zijn: bijvoorbeeld metaal, beton of speciale kitten (muisstop). Verder is het van belang om rommelhoeken op te ruimen en het aanbod van voedsel zoveel mogelijk te voorkomen, door het voedsel in goed af te sluiten bussen, bakken of kasten te doen. Let ook op bij het voeren van vogels. Zaden en brood die op de grond vallen zijn een mogelijke voedselbron voor huismuizen. Het uitschudden van tafelkleden met broodkruimels is af te raden.

Het bestrijden van huismuizen met vergif is af te raden voor niet-professionals. Er zijn allerlei risico’s aan verbonden als deze bestrijding niet goed wordt uitgevoerd en bovendien is het duurzaam oplossen van een muizenprobleem niet eenvoudig. Een goed opgeleide en gediplomeerde deskundige kan hier uitkomst bieden.