Manieren van onkruidbestrijding

Spaarnelanden behandelt het onkruid met heet water en hete lucht. Daarnaast zetten we veeg- en borstelmachines in om onkruid weg te halen. Hiermee wordt ook zand en overig vuil weggehaald, waardoor de voedingsbodem voor onkruid verdwijnt.

Borstelen

Een manier van onkruidverwijderen is borstelen door middel van borstel- en veegmachines. Deze speciale machines hebben grote stalen borstels die het onkruid bovengronds verwijderen. Dit wordt gebruikt wanneer er onkruid groeit tussen de bestrating. Het onkruid dat door de borstels los komt, wordt opgeruimd door de veegmachine.

Heet water

Bij het bestrijden van onkruid met heet water wordt er water op het onkruid gespoten met een temperatuur van 99,5 graden Celsius. Dit gebeurt met een speciale machine en is geschikt voor het gebruik op verschillende soorten bestrating. Deze methode werkt het beste op grote oppervlakten zonder obstakels. De machine draait lastig waardoor er bij kleine oppervlakten en obstakels in verhouding veel brandstof gebruikt wordt. Daarom wordt er bij kleine oppervlakten en obstakels zovel mogelijk gebruik gemaakt van andere manieren om onkruid te verwijderen.

Hete lucht

Bij deze methode wordt er hete lucht op het onkruid geblazen. De hete lucht heeft een temperatuur van ongeveer 300 graden Celsius. De planten raken op deze manier uitgeput waardoor de  wortelreserves worden aangesproken en het onkruid verdwijnt. Het is wel belangrijk om voorzichtig te werken naast andere planten en langs obstakels. Hier wordt dan ook rekening mee gehouden.