Haarlemse imkers

Dit is Ugur Topcinar, met twee van z’n bijenkasten. Ugur heeft meerdere kasten op meerdere locaties in Haarlem waar hij bijen houdt. Dit doet hij al 7 jaar. Naast deze hobby werkt Ugur als Voorman/Schouwer bij Spaarnelanden. Ugur is ook regelmatig bij scholen te vinden waar hij uitleg geeft over bijen houden.

Meekijken

Bijen leveren een belangrijke prestatie in de natuur. Wanneer zij van bloem naar bloem vliegen op zoek naar nectar, bevruchten zij deze bloemen en dragen daardoor bij aan het behoud van vele plantensoorten. Wij mochten even meekijken bij het controleren van de kasten.

Voorbereiding

Als eerst de voorbereiding: bij het openen van de kasten is het raadzaam een pak te dragen, je betreedt tenslotte wel het huis van de bijen. Om de bijen rustig te maken creëert Ugur rook door dode coniferentakjes te verbranden in zijn rookpijp. Deze rook zorgt ervoor dat de bijen denken dat er gevaar heerst en zij zich volzuigen met honing. Hierdoor hebben ze minder de neiging om te steken omdat ze hun honing proberen te bewaren.
 

Propolis

Hieronder opent Ugur de kast. Dat is een beetje wrikken want bijen creëren namelijk een substantie genaamd Propolis. Dit winnen zij uit planten en bomen en gebruiken ze als sterke lijm om hun huis veilig te maken en ongewenste kieren en openingen weg te werken. Propolis staat ook bekend om haar geneeskrachtige werking tegen ontstekingen.

Honingraten

Binnen in de kast hangen alle honingraten. Eén raat kan gemakkelijk 2 kilo honing bevatten. De koningin legt ook haar eitjes in de raten. Als je goed kijkt zie je de honing zitten.
 

Drie soorten bijen

Er zijn drie soorten bijen te onderscheiden met ieder een andere taak. De koningin is de grootste van de hele kast en legt de hele dag door eitjes. Darren zijn de mannetjesbijen, die proberen de koningin te bevruchten. Daarna krijgen ze geen eten meer van de werkbij en sterven ze. De werksters zijn vrouwtjesbijen. Zij hebben meerdere rollen en beginnen als huisbij, waar ze de kast onderhouden en de larven voeden. Na 3 weken vliegen zij uit, opzoek naar nectar, stuifmeel, propolis en water. Na 6 weken zijn hun vleugels versleten en sterven zij ook.

Opvangplaat

Onderaan de bijenkast zit een opvangplaat voor mogelijke mijt(de varoa-mijt: parasiet die bijen bedreigt), stuifmeel en restafval. Hieronder zie je allemaal stuifmeel en bloemenresten. Een bijenvolk heeft veel stuifmeel nodig. Per jaar verbruiken ze tussen de 25 en 50 kilo.

 

Honingpotjes

In de winter zijn er geen bloeiende bloemen en dus ook geen nectar. Om de winter door te  komen laat Ugur voldoende honing achter. Ugur heeft op meerdere locaties bijenkasten staan.

Twee keer per jaar hebben de bijen weer een nieuwe lading honing geproduceerd. De potjes honing deelt Ugur uit aan collega’s maar ook buurtbewoners.