Groengroep Molenwijk

De groengroep Molenwijk heeft zich met enthousiasme geworpen op het stukje โ€œgroenโ€ dat tussen de Burgen ligt, en vooral het stukje, dat zich uitstrekt langs het Arkenheempad.

Het is daar wel groen, maar het is totaal verwilderd. Het eerste idee was om van dit stukje weer een iets beter toegankelijke groenstrook te maken, waar wilde planten, struiken en bloemen weer weelderig zouden kunnen gedijen, maar dat tegelijkertijd een “ontdekkingsgebied” voor kinderen zou kunnen zijn.

 

Allereerst is contact gelegd met de groengroep van Europawijk, die met elkaar de groenstrook langs de Europaweg onderhouden. Geweldig, moet u zeker ook eens gaan kijken! Zij adviseerden ons om eerst eens op zoek te gaan naar eventuele oude plannen en tekeningen. Het volgende advies (van Peter Bulsing) zette ons op het spoor van het Noord-Hollands archief en ja, daaruit kwamen diverse tekeningen en ontwerpen tevoorschijn. De oudste tekeningen dateren uit 1974. Later, in 19 en 20 zijn herziene plannen gemaakt, waarvan wij eigenlijk niet kunnen achterhalen, of deze plannen ook daadwerkelijk gerealiseerd zijn.

Het grappige is, dat de groengroep al meteen – nog voordat er รฉรฉn tekening was gevonden  - het idee opvatte om in elk geval een paadje aan te leggen vanaf het bankje naar het Duivendanspad, en wat bleek later? Op ongeveer dezelfde lijn staat in het oorspronkelijke plan ook een pad!Maar nu verder. De groengroep buigt zich momenteel over de tekeningen en wil – samen met Peter Bulsing – een plan maken, hoe we dit gebied zodanig kunnen gaan inrichten, dat met name vogels en insecten hier wel bij varen, maar dat ook kinderen hier iets kunnen leren over plant en dier. Ook is het de bedoeling dat op meerdere plekken genoten kan worden van de prachtige waterpartij (die is nu vanaf deze kant helemaal niet meer zichtbaar).

Het zal alles bij elkaar een hele klus gaan worden en uiteraard zijn meer handjes hierbij zeker welkom, maar ook de nodige deskundigheid op het gebied van plant en dier is hard nodig. Meedenken en meedoen? Dat kan. Meld u aan via info@wijkraadmolenwijk.nl en we zullen u met open armen ontvangen.Wat ook zeker een vermelding waard is, is de beschildering van de container, waarin de groengroep alle werkmaterialen opslaat. Met behulp van de gemeente Haarlem is deze container aangekocht en met hulp van Eveline van der Eijk (kunstenares) en de kinderen van de basisschool De Molenwiek is het uiterlijk van de container verfraaid. Dit ziet er geweldig uit! Dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt.