Nieuws

Blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen rondom de natuur in jouw stad. En laat Haarlem gerust zien hoe jij de stad groener maakt. Heb je zelf groen nieuws, wil je een melding maken of heb je vragen? Je mag ons altijd mailen: natuurinjestad@spaarnelanden.nl

Interview met een vrijwilliger: Niko Buiten (deel 2)

Een actieve natuurwerkgroep, onder leiding van coördinator Niko Buiten, zorgt ervoor dat het rijke moerasgebied ‘Poelbroekpark’ er fantastisch bijstaat. Natuur in je Stad spreekt met Niko op een warme dinsdagmiddag.

Helpende handjes

Veel mensen bezoeken het gebied, vertelt Niko: “Poelbroekpark is een recreatief gebied en geen drukke plek. Mensen komen er echt om tot rust te komen en te genieten van de natuur. Met de natuurwerkgroep van het Poelbroekpark beheren we het park en het moeras. We maaien, hooien, zetten grote grazers in, verwijderen houtopslag en invasieve exoten. Hierbij worden we ondersteund door Landschap Noord-Holland met gereedschap en cursussen. Ook maken we gebruik van gemeentelijke budgetten voor beheermaatregelen die we zelf niet kunnen uitvoeren. We zijn de gemeente erg dankbaar dat we dit werk mogen doen. Ook worden we vaak aangesproken door bezoekers van het gebied. Ze vinden het vaak heel leuk wat we doen en maken regelmatig een praatje als we op zaterdag of doordeweeks aan de slag zijn.”
Hulp is fijn: “Wie mee wil helpen, kan zich aansluiten bij de natuurwerkgroep van het Poelbroekpark. We kunnen alle hulp in het natuurbeheer goed gebruiken!”

Reuzenberenklauw

Maar het moerasgebied kent ook zijn eigen uitdagingen, zo legt hij uit: “Een deel van ons werk bestaat uit het verwijderen van de reuzenberenklauw. Het beheren van het Poelbroekpolder-gebied heeft als doel om het gebied rijker te maken. De biodiversiteit is erg hoog, trekt veel mensen, vogels, vlinders en insecten aan én is een van de ecologische hotspots van de gemeente Haarlem. De reuzenberenklauw vormt hier een bedreiging voor. De plant kan wel vijf meter hoog worden. Als mensen of kinderen het vocht op hun handen krijgen en de zon schijnt, ontstaan er flinke blaren. En doordat de reuzenberenklauw zo groot wordt, kunnen planten eronder niet groeien, met als gevolg dat ze verdwijnen. En daarmee verdwijnen ook weer insecten die gebonden zijn aan bepaalde planten. Kortom: het gebied wordt armer. En dat is niet de bedoeling.”

Met een accuboormachine van Landschap Noord-Holland gaat de beheerploeg te werk, legt Niko uit: “Wij zijn de eerste groep in Noord-Holland die een accuboormachine gebruikt om de reuzenberenklauw te verwijderen. We maaien hem, daarna zetten we boormachine op de stengel en zo boren we de wortels in stukken uit de grond.”

Wil je graag meehelpen dit mooie gebied te onderhouden? Meld je dan aan voor de natuurwerkgroep Poelbroekpark! Kijk op: www.wijkraad-meerwijk.nl voor meer informatie.

Meer lezen?

Op www.natuurinjestad.nl vind je meer interviews en achtergrondartikelen.
Werk je zelf als vrijwilliger in Haarlem en lijkt het je leuk om ook geïnterviewd te worden? Geef je op via: natuurinjestad@spaarnelanden.nl

Interview met een vrijwilliger: Niko Buiten


Al meer dan 40 jaar werd er weinig gedaan aan het beheer van het Haarlemse natuurgebied ‘Poelbroekpark’, maar gelukkig is daar inmiddels verandering in gekomen. Natuur in je Stad spreekt met Niko Buiten, die zich vrijwillig inzet voor het rijke gebied.


Opgroeien in de natuur

Leven te midden van de natuur, Niko Buiten (61 jaar, woonachtig in Haarlem Centrum) weet er alles van: “Mijn vader was fortwachter aan de Middenweg in de Beemster en als gezin aten we van wat de natuur ons bracht, denk aan groenten, vis, eieren en konijnen. En van de rauwe melk van de koeien van de buurman, karnden we boter. Dieren, insecten en vogels; we struinden dagelijks door de natuur. Ook maaiden en hooiden we het gras en riet en zodoende leerde ik ook van mijn vader om met de zeis om te gaan. Je kunt zeker zeggen dat de liefde voor de natuur uit mijn jeugd komt.”
Niko vervolgt: “Op mijn 19e kwam ik in Haarlem terecht en sindsdien ben ik actief op het gebied van natuuronderzoek en beheer in de duinen. Ongeveer 10 jaar geleden ontstond er ongerustheid in Schalkwijk vanwege het slecht onderhouden Poelbroekpark-gebied. Er werd een motie aangenomen en uitgevoerd. Vervolgens is er een beheerplan gemaakt en werd er een vrijwilligersgroep voor het natuurbeheer opgericht. Ik ben als coördinator betrokken bij het beheer en onderhoud van dit mooie natuurgebied.”

Kwel en rust

Niko legt uit wat er zo bijzonder is aan het gebied: “In het Poelbroekpark is kwel (grondwater, red.) aanwezig en dit eigen water zorgt voor veel potentie. Zo kun je er bijvoorbeeld bijzondere soorten planten, insecten, vogels en vegetatie waarnemen. Ook is het gebied de enige groeiplaats van de kleine waterranonkel en (onder andere) de specht en roerdomp gebruiken het als broedgebied. Vooral die laatste is bijzonder, er zijn in totaal maar 300 broedparen in Nederland. Wij kunnen vaststellen dat hier ook een broedpaar is, want elk voorjaar zien of horen we de roerdomp. We weten allen niet waar het nest precies is. Het gebied kent veel riet en water en we optimaliseren het dan ook voor riet- en moerasvogels en bijzondere insecten. Mooie soorten als de variabele waterjuffer, glassnijder en de vroege glazenmaker willen we natuurlijk graag behouden.”

Tip voor de inwoners 

Niko’s tip voor de inwoners van Haarlem is helder: “Ik wil mensen adviseren om zich aan te sluiten bij een groene groep in de omgeving. Op die manier kun je proberen om samen dingen van de grond te krijgen in de buurt. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een wijkraad of groengroep. De Natuurwerkgroep van het Poelbroekpark is aangesloten bij wijkraad Meerwijk, we zijn bijvoorbeeld aanwezig bij wijkraadvergaderingen en werken nauw samen met Landschap Noord-Holland en Spaarnelanden. Ervaren groepen en mensen worden soms ook gevraagd door Landschap Noord-Holland om samen te werken.”

Enthousiast geworden? Meld je dan aan voor de natuurwerkgroep Poelbroekpark! Kijk op: www.wijkraad-meerwijk.nl voor meer informatie. 

Wil je meer over het vrijwilligerswerk van Niko weten? Morgen plaatsen we deel 2. 

Bouw je eigen vogelhuisje


De herfst is een perfect moment om zelf een vogelhuisje of nestkastje te maken. Daarnaast is het een leuke én educatieve activiteit om samen met je (klein)kinderen te doen. Wat hebben jullie nodig + een concreet stappenplan: je leest het op www.natuurinjestad.nl!

Waarom de herfst?

Nu de herfst is aangebroken, is het tijd om de vogelhuisjes wat extra aandacht te geven. Het najaar is hiervoor een heel geschikt moment omdat vogels, die in Nederland blijven, in de winter graag gebruik maken van een nestkastje om zich te beschermen tegen de kou. Vogels vinden het fijn als ‘hun’ huisje lekker schoon is. Ze zullen dan ook dankbaar gebruik maken van jullie zelfgemaakte vogelhuisje!
Heb je al nestkastjes hangen? Dan geef je die in het najaar een flinke schoonmaakbeurt, zodat de nieuwe bewoners een frisse start maken. Hoe doe je dat?

Schoonmaakbeurt in het najaar:

 • Gebruik geen schoonmaakmiddelen om het kastje schoon te maken. Dit is niet goed voor het hout of voor de vogels.
 • Giet heet water over de buitenkant van het huisje. Dit helpt ongedierte als vlooien en andere insecten te verwijderen.
 • Ligt er nog een bestaand nest in het huisje? Verwijder deze dan voorzichtig.
 • Giet nu heet water in de nestkast zelf en borstel hem uit met bijvoorbeeld een oude afwasborstel.
 • Laat het huisje nu goed drogen.
 • Controleer of alle bevestigingsmaterialen nog goed vast zitten.
 • Hang het kastje vervolgens weer op zijn plek.

Tip!

Is er al een tijdje geen gebruik meer gemaakt van het nestkastje? Dan kan het zijn dat hij moet verhuizen naar een andere plek. Op internet vind je volop tips, bijvoorbeeld op de website van de Vogelbescherming. Houd er vooral rekening mee dat de kastjes op een rustige plek hangen, niet in de volle zon en met een gemakkelijke aanvliegroute voor de vogels.

DIY: nestkastje maken

Het allerleukst is het natuurlijk om zelf een vogelhuisje te maken en op te hangen. Hieronder vind je een handig stappenplan, waarmee je -voor je het weet- een eigen nestkastje hebt gebouwd. Dit huisje is erg geschikt voor de koolmees en pimpelmees.
Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen, zoals onbewerkt hout. Het hout moet minstens 1,5 cm dik zijn. Zorg ervoor dat alle plankjes dezelfde dikte hebben. Je koopt het o.a. bij de bouwmarkt, waar je de plankjes vaak ook al op maat kunt laten zagen. Handig!

Wat heb je nodig?

 • 1x houten plankje voor de deksel: 25cm x 18cm
 • 1x houten plankje voor de achterwand: 28cm x 11cm
 • 1x houten plankje voor de voorwand: 28cm x 11cm
 • 2x houten plankjes voor de zijwanden: 28cm x 17cm
 • Bodem van hout: 11cm x 13,4cm
 • 2x houten balkjes voor vergrendeling: 11cm x 2cm
 • Spijkers
 • Hamer
 • Houtlijm
 • Zaag
 • Gatenzaag
 • Vijl

Stappenplan

 • Zorg ervoor dat alle plankjes op de goede maat zijn. Let op: de plankjes voor de voor-, achter- en zijkanten dienen schuin te worden afgezaagd, zodat ze goed in elkaar passen.
 • De 2x kleine balkjes gebruik je ter versteviging aan de binnenkant van het kastje, tussen de zijwanden en de bodem.
 • Zet het huisje in elkaar met lijm en spijkers.
 • Controleer of alles stevig vast zit. 
 • Vervolgens boor je een gat in de voorkant. Voor een koolmees is dit een gat van 32mm en voor de pimpelmees 28mm.
 • Vijl de scherpe randjes goed weg en let erop dat er geen spijkers uitsteken aan de binnen- of buitenkant van het huisje.
 • Laat de lijm goed drogen en voilà: klaar is je zelfgemaakte vogelhuisje.

Op deze website vind je de tekeningen van dit huisje.
Extra vrolijk: Laat het vogelhuisje beschilderen en versieren door je (klein)kinderen!

Deel je resultaat

En, is jullie vogelhuisje mooi geworden?
Deel je foto’s op de social media van Natuur in je stad. Op onze website lees je alles over de natuur in en rondom Haarlem. Tips zijn altijd welkom -> natuurinjestad@spaarnelanden.nl

Veel knutselplezier!

 

Keep It Clean Day - Strandjutten

Opgelet! Morgen, op 20 september 2019, is het Nationale Keep It Clean Day!! Op deze dag worden alle Nederlanders (jij dus ook!) opgeroepen om ál het zwerfafval dat ze tegenkomen op te ruimen. Doe je mee?

Wat is Keep It Clean Day?

Keep It Clean Day is een landelijk initiatief en zoals de naam het al zegt gaat het om Nederland schoonhouden. Dit gebeurt door landelijke acties waarbij al het zwerfafval wordt opgeruimd. Keep It Clean Day wordt elke 3e vrijdag van september gehouden. 
Bedrijven, scholen, sportclubs, restaurants, vriendengroepen, collega’s: iedereen kan meedoen met Keep It Clean Day door zich aan te melden bij Supporter van Schoon. Op de website kun je ook een gratis schoonmaakpakket aanvragen voor jouw (aangemelde) actie!
Geen tijd om een grote actie te organiseren? Houd het dan gerust wat kleiner en raap het afval rond je huis op of loop met je buurman een rondje door de plaatselijke speeltuin. Je kunt je ook aansluiten bij een bestaande groep die morgen in actie komt. Hier vind je wat voor acties er bij jou in de buurt worden gehouden. 

Tips voor Haarlemmers

In en rondom Haarlem is er genoeg te doen op het gebied van afval opruimen. Stroop jij de handen uit de mouwen? Kinderen helpen ook altijd graag mee!
Inspiratie:

 • Het park opruimen
Kleverpark, Kenaupark, de Hout: allemaal locaties waar een flinke opschoonactie altijd welkom is. Trommel wat lieve buren op, neem een flink aantal vuilniszakken mee en ga samen aan de slag met afval verzamelen. Na afloop een welverdiend drankje om te proosten op jullie inzet!
 • • Schoolplein, voetbalclub, speeltuin
Schoolpleinen, speeltuintjes, buurtpleinen en sportclubs zijn plekken waar veel mensen komen en waar regelmatig afval naast de prullenbak terecht komt, in plaats van erin. Kom in actie en ga de strijd aan met zwerfafval. Daar wordt iedereen blij van!
 • • Strandjutten
Het strand is voor Haarlemmers praktisch naast de deur en een plek je veel zwerfafval tegenkomt. Slecht voor de dieren, de zee én voor onszelf. Strandjutten is een leuke en nuttige actie, waarmee jullie het strand schoonhouden. Op sommige stranden kun je zelfs een speciale jutzak krijgen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een tas meenemen.

Tip: Leuk om te doen met (klein)kinderen, samen knutselen met de gevonden strandmaterialen!

Over Natuur in Stad

Natuur in je Stad is een initiatief van Spaarnelanden. We zetten ons in om meer biodiversiteit te creëren in Haarlem en omgeving. Samen met Landschap Noord-Holland werken we aan het stimuleren van een groen klimaat om in te wonen en werken. Ook houden we ons dagelijks bezig met het ophalen en verwerken van afval en zijn we initiator van de campagne ‘Wij Haarlemmers scheiden ons afval’. Wil je ook meehelpen Haarlem groener te maken? Check: www.spaarnelanden.nl/inwoners/natuur-in-je-stad/wat-kun-jij-doen

DIY: Knutselen met kastanjes


Op maandag 23 september start de herfst! En ook nu valt er buiten in de natuur van alles te leren en te beleven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zoektocht naar kastanjes in het bos? Superleuk om te doen (met of zonder kinderen) én kastanjes zijn ideaal materiaal om mee te knutselen. 
Natuur in je Stad zet drie simpele DIY-knutsels met kastanjes voor je op een rijtje!


Over kastanjes

Kastanjes: iedereen kent ze, maar wat zijn het eigenlijk precies? Een kastanje is een noot die groeit aan de kastanjeboom. Bijzonder is dat deze noot heel veel vitamine C bevat. In Nederland vinden we twee soorten kastanjebomen: 

 1. Wilde paardenkastanjeboom
 2. Tamme kastanjeboom

Beide bomen dragen in de herfst stekelige vruchten, met daar binnenin de kastanjes zelf. De tamme kastanjes worden ook gebruikt om te eten, bijvoorbeeld als gepofte kastanje of in kastanje puree. Naast mensen zijn ook vogels en eekhoorntjes zijn fan van de tamme kastanje. Je kunt de tamme kastanje bijvoorbeeld herkennen aan het feit dat er drie noten in een huls zitten. De huls zelf heeft fijne stekeltjes.
Wilde paardenkastanjes zijn echter zeer giftig en oneetbaar. Er zit vaak één grote noot in het omhulsel. De huls is ook grover dan die van de tamme kastanje.

Tip: Wil je specifiek op zoek naar tamme kastanjes om mee te koken? Kijk dan waar er, bij jou in de buurt, tamme kastanjebomen te vinden zijn. Bijvoorbeeld op de Wildplukwijzer.
Beide soorten kastanjes zijn trouwens geschikt om mee te knutselen. 

Wanneer?

Officieel begint het kastanjes-seizoen per half oktober, maar door de warme zomermaanden van de laatste jaren zijn er soms in september al kastanjes te vinden. De meeste kastanjes vind je natuurlijk in het bos. Maar ook in het park (bijvoorbeeld Kleverpark Haarlem) vind je mooie, oude kastanjebomen die veel vruchten geven in de herfst. Je moet er alleen wel snel bijzijn, want ze zijn zo weg!

Knutselen met kastanjes

Kastanjes zijn ideaal knutsel-materiaal. We zetten de drie leukste DIY-tips voor jullie op een rijtje:

1. Lief kastanje egeltje

en simpele DIY, voor jong en oud.
Nodig:

 • Prikpen
 • Houten prikkertjes
 • Kastanjes, een per egeltje
 • Oranje/rode besjes
 • Oogjes (bijvoorbeeld te koop bij hobbyzaken of de Action)

Dit kleine egeltje is heel gemakkelijk om samen met (kleine) kinderen te maken. Prik met de prikpen gaatjes in de bolle kant van de kastanje, een stuk of 15. Zet er vervolgens kleine, houten prikkertjes in. Plak twee oogjes op de voorkant van de kastanje. De neus maak je van een besje op een houten prikkertje. Voor het mooiste effect maak je de prikker wat korter, zodat het neusje mooi op de kastanje zit. 

2. I-love kastanjes-hart

Een grappig kastanje-hart. Ideaal om cadeau te geven!
Nodig:

 • Scherpe naald
 • IJzerdraad
 • Mooi lint
 • Kastanjes, een stuk of 30

Maak met een scherpe naald gaatjes dwars door alle kastanjes. Rijg ze nu aan het ijzerdraad. Buig het draad daarna in de vorm van een hart en bevestig de uiteinden van de draad aan elkaar. Maak er een vrolijk lint en geef je kastanje-hart een mooie plek aan de deur. 

3. Beschilderde kastanjes

Misschien heb je geen ijzerdraad of ‘oogjes’ in huis? Dan kun je ook altijd kastanjes beschilderen.
Nodig:

 • Plakkaatverf
 • Fijne kwastjes
 • Kastanjes, zoveel als je wilt

Laat je kind lekker zijn gang gaan met het beschilderen van de kastanjes, in allerlei vormen en kleuren. Wil je er ook een educatieve activiteit van maken? Kies er dan bijvoorbeeld voor om letters of cijfers op de kastanjes te schilderen. Leg het alfabet neer op de goede volgorde of maak samen woorden van de kastanjes.

Natuurmaterialen

Natuurmaterialen zijn erg geschikt om mee te knutselen en kastanjes zijn hier een perfect voorbeeld van. Maar ook de huls van de kastanje kun je gebruiken om wat moois mee te maken. Laat jouw creativiteit en die van de kinderen op de vrije loop en kijk wat voor moois jullie samen kunnen creëren van natuurmateriaal.

Heb je zelf leuke knutsel-tips met natuurmaterialen? Laat het ons weten via info@natuurinjestad.nl. Meer info over Natuur in je Stad vind je op: www.natuurinjestad.nl. 
Veel knutselplezier!

Vogeltrek

De vogeltrek: het najaar is in zicht en dat betekent dat miljarden vogels binnenkort hun vleugels uitslaan voor een reis naar warmere oorden. Voor hen een vermoeiende én gevaarlijke reis. Waarom trekken vogels eigenlijk, hoe herken je een vogeltrek en hoe kun je zelf getuige zijn van dit mooie natuurgegeven?

Wat is de vogeltrek?

De vogeltrek is een jaarlijks terugkerend event. Broedvogels vliegen 2x per jaar heen en weer: een voorjaars- en een najaarstrek. Op de ene plek broeden ze en op de andere plek verblijven ze in de winter. Op deze manier maken ze gebruik van de beste leefomstandigheden op twee verschillende plekken. Slim! Broedvogels uit Nederland trekken in de koude wintermaanden veelal naar het zuiden en keren in het voorjaar terug om hier te broeden.

Soorten vogels

Je kunt drie soorten vogels onderscheiden:

 1. Lange afstand trekkers. Deze vogels brengen de winter door in het verre Afrika. Zij vertrekken uit Nederland als de dagen korter worden en reageren op daglicht.
 2. Korte afstand trekkers. Dit zijn vogels die in Europa blijven. Zij letten juist op het weer. Wordt het te koud? Dan vliegen ze uit. Is het een warme herfst? Dan blijven ze gewoon wat langer in ons land.
 3. Er bestaan ook standvogels, dit zijn vogels die altijd op een plek blijven. Bekende standvogels zijn bijvoorbeeld de specht, mus, merel en ekster.

De eerste twee soorten kun je voorbij zien komen tijdens de vogeltrek.

Waarom trekken vogels

Vogels die trekken zijn op zoek naar de beste omstandigheden om te overleven. Op een bepaald moment in het najaar worden ze onrustig en willen ze niets liever dan vertrekken. Deze onrust wordt grotendeels veroorzaakt door hun hormonen en is genetisch bepaald.
De voornaamste redenen waarom vogels trekken:

 • Voor het beschikbare voedsel in een bepaald gebied.
 • Betere weersomstandigheden, denk aan temperatuur, zonlicht en daglengte.

Opmerkelijk is dat trekvogels een zeer nauwkeurig gevoel hebben voor wanneer ze precies moeten vertrekken. En deze timing is heel erg belangrijk: te vroeg vertrekken kan ervoor zorgen dat er niet genoeg voedsel beschikbaar is. Te laat vertrekken kan als gevolg hebben dat de weeromstandigheden slecht zijn of dat alle broedplekken al in gebruik zijn.

De weg kwijt?

Vogels die trekken raken niet snel de weg kwijt. Net als hun gevoel voor timing is ook het richtingsgevoel aangeboren. Zo weten trekvogels dus precies welke kant ze op moeten vliegen en wanneer. Trekvogels gebruiken een aantal unieke natuurmiddelen om te navigeren. Bijvoorbeeld:

 • De stand van de zon, maan en de sterren.
 • Bergen, rivieren en zeeën.
 • Hun aangeboren kompas.

Vogeltrek herkennen

Een vogeltrek herken je aan een grote groep vogels die door de lucht trekt, veelal in V-vorm. Opvallend is het drukke gekwetter tijdens de trek. Zie het als een vergadering in de lucht, waarbij druk wordt overlegd welke vogel waar vliegt.
De trekvogels herkennen is een lastiger werkje. Veel vogelliefhebbers zijn daarom ook gek op de vogeltrek-momenten. Je weet dat de vogeltrek is begonnen, maar je weet nooit wat je voorbij ziet komen in de lucht. En dat maakt het iedere keer weer anders en verassend!

Een, twee, drie…

Ben je gek op vogels en lijkt het je geweldig om mee te tellen tijdens de vogeltrek? Dat kan! In Haarlem en omgeving is de Vogelwerkgroep Zuid - Kennemerland actief. Iedere vogeltrek wordt geteld en nieuwe tellers zijn altijd welkom.
In de regio Haarlem wordt de landtrek geteld op een hoog duin aan de oostkant van het parkeerterrein bij Parnassia in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De zeetrek wordt nauwkeurig gevolgd door de Reddingsbrigade Bloemendaal aan zee. Alle trekresultaten wereldwijd vind je terug op www.trektellen.nl.
Meedoen? Kijk op de website van de Vogelwerkgroep www.vwgzkl.nl voor meer informatie en meld je aan bij een van de coördinatoren.

Tips voor vogelaars?

Ben je zelf actief vogelaar en heb je tips voor anderen? Laat het ons weten via de social media van Natuur in je Stad of mail: info@natuurinjestad.nl.
We zijn ook altijd op zoek naar vrijwilligers die we mogen interview over de natuur in Haarlem en omgeving. Lijkt het je leuk om hieraan mee te werken? Stuur een e-mail naar: info@natuurinjestad.nl.

DIY: jam maken

Zelf jam maken is gezond, lekker én heel gemakkelijk om te doen. Of je nu kiest voor aardbeien-, frambozen-, bramen- of bosbessenjam, met deze tips zet je in no-time een heerlijke pot zelfgemaakte jam op tafel. Lees snel verder!


Zelf jam maken

Misschien denk je dat zelf jam maken veel werk is, maar het tegendeel is waar. Het is eigenlijk zelfs een vrij simpel klusje. Je hebt er niet veel voor nodig, het kost niet veel tijd én eigengemaakte jam heeft veel voordelen ten opzichte van jam uit de supermarkt:

 • Je weet precies wat voor ingrediënten er in de jam gaan en zo weet je zeker dat er geen E-nummers of andere onduidelijke toevoegingen worden gebruikt.
 • Overrijp fruit is misschien niet zo lekker meer om op te eten, maar leent zich perfect voor het maken van jam.
 • Zelf jam maken is een klusje waar je al je aandacht bij nodig hebt; heel mindful en relaxt dus.
 • Als je zelf jam maakt, kun je naar hartenlust experimenteren met ingrediënten, combinaties en kruiden. Zo creëer je je eigen unieke smaak.
 • In jam uit de supermarkt zit vaak veel suiker. Als je zelf jam maakt, kun je ervoor kiezen om minder suiker te gebruiken en dat is natuurlijk weer stuk gezonder.

In dit artikel gaan we trouwens voor aardbeienjam volgens grootmoeders recept. Ouderwets zoet dus!

Handig weetje:

Hoe meer suiker je gebruikt, hoe langer de jam houdbaar is. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Minder suiker betekent dus dat je jam minder lang houdbaar is. Houd rekening met zo’n drie tot zes maanden, mits je de jam op een koele en donkere plek bewaart.

Fruit plukken

De natuur is de ideale plek om vers fruit te plukken. Misschien staat er wel een fruitstalletje langs de weg ergens bij jou in de buurt? Of heb je een buurman of buurvrouw die in de moestuin werkt en overvloedige oogst heeft of die je kunt helpen in ruil voor vers fruit?
Ook zijn er pluktuinen waar je terecht kunt voor het plukken van vers fruit. Op de website www.pluktuinen.nl vul je de postcode in, waarna je een overzicht krijgt van alle pluktuinen bij jou in de buurt. Een aanrader om met kinderen te doen!
Mocht je niet in de gelegenheid zijn om zelf fruit te plukken, dan is de markt of supermarkt ook een prima alternatief.

DIY: Stappenplan aardbeienjam maken

Zin om aan de slag te gaan? Hieronder vind je een handig stappenplan voor het zelf maken van aardbeienjam.

Stap 1 – Fruit verzamelen

Supermarkt, markt of pluktuin: houd rekening met zo’n 250 gram aardbeien voor dit recept. Dit is ongeveer net zoveel als een ‘normaal’ jampotje uit de winkel. Het is belangrijk dat het fruit lekker rijp en zacht is.
 

Stap 2 – Potjes schoonmaken

Hoe schoner de potjes zijn, hoe langer je de jam kunt bewaren. Maak dus voordat je aan de slag gaat, de potjes en deksels goed schoon. Dit kun je doen door ze minimaal vijf minuten uit te koken in heet water of ze mee te laten draaien in de afwasmachine (60 graden programma).

Stap 3 – Ingrediënten

Alle ingedriënten voor deze jam zijn in (bijna) iedere supermarkt verkrijgbaar. Dit heb je nodig voor 250 gram aardbeienjam:

 • 250 gram aardbeien
 • 175 gram geleisuiker
 • 1x eetlepel citroensap
 • Citroenrasp van een 1/2 citroen

Stap 4 – Aan de slag

 • Maak de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en doe ze in een ruime pan (tegen het spetteren).
 • Zet de pan aan op middelhoog vuur.
 • Voeg vervolgens de geleisuiker, citroenrasp en het citroensap toe.
 • Roer het geheel af en toe door en laat het een tijdje pruttelen. Het is de bedoeling dat de jam indikt en de massa een geheel wordt. 

Test!

Testen of je jam klaar is, doe je door een bordje in de koelkast te zetten. Als je denkt dat de jam zover is, haal je het bordje uit de koelkast en doe je er wat jam op. Vervolgens haal je er een theelepeltje (of je vinger) doorheen. Gaat de jam mooi uit elkaar en blijft er een ‘schoon’ geultje over? Dan is hij klaar. Als de jam nog doorloopt, dan kun je hem nog even terugzetten op het vuur.

 • Is je jam klaar? Giet het dan vanuit de pan direct in het potje. Een trechter kan daar handig bij zijn.
 • Vervolgens draai je de deksel op de pot en zet je het potje op z’n kop. Laat de jam nu helemaal afkoelen en voilà, klaar is jouw huisgemaakte jam!

Verras ook familie en vrienden met een potje van jouw zelfgemaakte jam. Succes gegarandeerd!

Natuur

De natuur heeft zoveel moois te bieden, waaronder fruit om zelf heerlijke jam van te maken. Voor het behoud van de natuur is het belangrijk dat we onze leefomgeving optimaliseren, zodat we lang van alles wat de natuur te bieden heeft, kunnen blijven genieten.
Wil jij meer weten over hoe je zelf kunt bijdragen aan de natuur in Haarlem en je omgeving? Kijk op onze website: www.natuurinjestad.nl voor meer artikelen en tips over wat je zelf kunt doen voor de natuur.

Eet smakelijk!

 

Welke planten in de tuin dragen bij aan biodiversiteit?


Biodiversiteit: je helpt de natuur door zelf een steentje bij te dragen. Bijvoorbeeld door bewust te kiezen voor bepaalde planten in de tuin of op het balkon. En hoe meer mensen dat doen, hoe meer profijt de natuur ervan heeft én wij dus ook. Welke planten dragen bij aan meer biodiversiteit? Je leest het op www.natuurinjestad.nl!

 

Planten en biodiversiteit

In het artikel ‘Wat houdt biodiversiteit precies in?’ heb je kunnen lezen dat biodiversiteit van levensbelang is. Zowel planten, dieren, bomen en struiken werken nauwkeurig samen om de aarde levend en gezond te houden. Biodiversiteit zorgt o.a. voor:

 • Productie van zuurstof;
 • Grondstoffen als hout;
 • Materialen voor kleding, bijvoorbeeld katoen;
 • Bestuiven van (landbouw) gewassen;
 • Voedsel;
 • Een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Balans is belangrijk bij biodiversiteit; de natuur heeft veel afwisseling in bloemen en plantsoorten nodig. Wist je bijvoorbeeld dat elke plant weer zijn eigen insecten en diertjes aantrekt? Variatie zorgt dus voor een bonte verzameling aan leven in de tuin of op het balkon.
Het resultaat: een gezonde, bio diverse tuin met bloeiende bloemen, kruipende insecten en fluitende vogels. Voor kinderen ook heel educatief, er valt altijd iets te beleven in de tuin!

Bio diverse tuin creëren

Heb je een tuin of balkon? Haal de tegels eruit en ga aan de slag met deze tips om meer biodiversiteit te creëren:

 • Allereerst is het belangrijk dat je verschillende soorten planten aanschaft voor de tuin of het balkon. Maak je tuin zo natuurlijk mogelijk, bijvoorbeeld door te variëren in hoogtes, een waterplek te maken en te kiezen voor bodembedekkers en daarboven de grotere planten te plaatsen.
 • Kies voor veel bloemen en groen en laat stenen zoveel mogelijk achterwege.
 • Zorg voor een vruchtbare bodem. De basis van de tuin bestaat uit een humusrijke en voedzame bodem. Kijk naar wat voor grond er in jouw tuin ligt en investeer, als nodig, in producten die de bodem gezonder maken. Voor een specifiek advies kun je altijd bij een tuincentrum terecht.
 • Kruip- en sluiproutes, verstopplekjes, onkruid, nestkastjes; een bio diverse tuin kan niet zonder. Investeer dus vooral in… niet te netjes tuinieren.
 • Kies voor beplanting waar het hele jaar door wat mee gebeurt. Zo valt er in elk seizoen wat te beleven in de tuin of op het balkon en daar hebben de dieren ook weer veel profijt van.
 • Onderzoek ook welke planten veel voorkomen rondom je huis en in de nabije omgeving. Door deze natuurlijke beplanting ook in de tuin of op het balkon aan te brengen, zorg je ervoor dat de natuurlijke leefomgeving van dieren en planten wordt ondersteund en uitgebreid.

Voorbeelden van planten

Voordat je naar het tuincentrum gaat, is het handig om te weten waar je precies naar op zoek bent. Een beplantingsplan en eventueel een verlanglijstje zijn daarbij handige hulpmiddelen. Goed om te weten:

 • Welke grond ligt er in de tuin?
 • Hoeveel ruimte is er voor beplanting?
 • Wat zijn zon- en schaduwplekken?
 • Volle grond of pot?
 • Wat zijn je wensen?

De keuze aan bloemen en planten pas je daar vervolgens op aan. Elke plant heeft weer zijn eigen bijdrage aan de biodiversiteit, maar door te kiezen voor diervriendelijke beplanting draag je zeker bij aan de biodiversiteit in je tuin of op het balkon. Kies bijvoorbeeld voor:

 • Tijm, salie en andere kruiden
 • Lavendel
 • Vlinderstruik
 • Gras/gazon
 • Allerlei soorten bloemen
 • Planten met bessen

Kortom…

Zelf actief bijdragen aan biodiversiteit kan al op een hele laagdrempelige manier. Een beetje rommel is juist goed in de natuur en het scheelt jou weer tuinier-tijd! Hoe staat het ervoor met de biodiversiteit in jouw tuin of op het balkon? Heb jij tips voor mooie planten en bloemen die bijdragen aan een gevarieerde tuin?

Inspireer de rest van Haarlem en deel je foto’s op het Insta-account van Natuur in je Stad!
Tips voor de redactie? Stuur een mailtje naar info@natuurinjestad.nl

Ontstressen in de natuur


Stress: wie heeft er geen last van? In onze moderne maatschappij lijkt het hebben van stress bijna vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Het is algemeen bekend dat stress niet bepaald bevorderlijk is voor je gezondheid. Door regelmatig te ontstressen, maak je jezelf weerbaarder en gelukkiger. En laat de natuur je daar nou perfect bij kunnen helpen! Natuurinjestad.nl geeft je tips om te ontstressen in de natuur.

 1. Zoek de natuur op

  Trek de bossen in, ga wandelen in een natuurgebied of lekker uitwaaien op het strand. Wil je elke dag meer natuur? Verander je dagelijkse fiets- of wandelroute naar een route met wat meer groen. Lekker bewegen en ondertussen geniet je van de natuur. Kijk eens op de website van Natuurmonumenten, Nationaal Park Zuid Kennemerland voor natuurinspiratie in regio Haarlem. Of bezoek bijvoorbeeld eens de kruidentuin van A. Vogel. Hier kweken ze de plantjes waarmee ze hun producten maken. 

 2. Boek een huisje in de natuur

  Wil je er helemaal even uit? Misschien is een natuurhuisje wel iets voor je. Lekker even ontspannen in de bossen. In Nederland en in het buitenland heb je verschillende huisjes in de bossen waar je even helemaal tot rust kunt komen. En ben je lekker buiten? Wandel of fiets eens bewust. Adem diep in en uit en neem een momentje om de natuur in je op te nemen. 

 3. Creëer een groene woonomgeving

  De aanwezigheid van bomen, water, dieren en groen brengt je voor je gevoel dichter bij de natuur. Bewoners met meer natuurlijke elementen in hun omgeving ervaren over het algemeen een betere gezondheid dan bewoners die in een versteende omgeving wonen. Zoek de natuur dus eens lekker op. Of maak van je huis, tuin of balkon een groene oase. Zo kun je in je eigen huis even tot rust komen.

 4. Creëer een groene werkomgeving

  Blijf tijdens je pauze niet achter je bureau plakken maar maak een ommetje. De frisse lucht geef je weer energie en met een beetje geluk is er ook groen in je werkomgeving. En wist je dat bijvoorbeeld een screensaver of de aanwezigheid van planten op werk je al kan helpen om te ontstressen?

 5. Neem een digital detox

  Hoe zou het zijn als je eens even helemaal weg bent? Neem een social of digital detox. Voor een paar dagen kies je ervoor om jezelf in totale afzondering eens terug te trekken. (Uiteraard het liefst in een natuurhuisje). Tijdens deze dagen heb je weer ruimte om te ademen en weer tot jezelf te komen.

 6. Start met ontspanningsoefeningen

  En dan zit je daar op een bankje in het bos. En dan? Jelle Hermus van SoChicken geeft 4 oefeningen om je stress af te bouwen. Of ontspan op een van deze 45 manieren.

 

 Geniet ervan!

Biodiversiteit: wat en waarom

Biodiversiteit is een term die je veel voorbij ziet komen bij Natuur in je Stad. Wat bedoelen we er precies mee? Waarom is biodiversiteit belangrijk? En wat kun jij doen om bij te dragen aan biodiversiteit? Verzamel al je groenkracht en zet je in voor de natuur in Haarlem!


Wat is biodiversiteit?

Kort gezegd is biodiversiteit: alle planten en dieren op aarde.
De term ‘biodiversiteit’ wordt veel gebruikt als het gaat om de natuur. Als je het woord opsplitst in tweeën, wordt de betekenis al meteen een stuk duidelijker. Kijk maar: ‘bio’ staat voor leven en ‘diversiteit’ staat voor de verschillende soorten. Als je het hebt over ‘biodiversiteit’ dan praat je dus over het leven van de verschillende plant- en diersoorten op aarde. Van bacterie tot bloem, van mos tot mens en van eik tot edelhert. Al het leven dus!
Klimaatadaptie en ecologie? Op de website www.natuurinjestad.nl zetten we deze ‘lastige’ natuurtermen nog eens helder voor je op een rijtje.

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Biodiversiteit is van levensbelang. Eigenlijk kan de wereld niet zonder. Stel je voor dat er geen bomen zouden zijn die ons van zuurstof voorzien; we zouden het niet lang overleven. Al die verschillende soorten dieren, planten en bomen hebben ieder hun eigen bijdrage aan de natuur. Ze werken nauwkeurig samen en het geheel zorgt ervoor dat de natuur in balans is en mens en dier er volop profijt van hebben. Echter, de laatste jaren is die natuurlijke balans niet zo vanzelfsprekend meer.
Zoals je misschien meegekregen hebt, heeft de natuur het zwaar. Als we kijken naar Haarlem dan zien we bijvoorbeeld dat bijen, insecten en vlinders steeds minder gezien worden. Dit is het gevolg van de verstedelijking, nieuwbouw en het feit dat veel mensen kiezen voor een onderhoudsvriendelijke tuin, in plaats van groen en bloemen. Een goede balans in de natuur is essentieel. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat wij gebruik kunnen maken van voedsel, grondstoffen, brandstof en medicijnen.

Hulp = nodig!

Het is dus belangrijk dat wij, als Haarlemmers, inzien dat de stad meer biodiversiteit nodig heeft. Vandaar ook: Natuur in je Stad. Gelukkig zijn er al veel groenhelden actief in de stad, in de vorm van vrijwilligers. Maar er is meer werk te doen. Om de biodiversiteit in Haarlem te verbeteren, roepen we iedereen op om zijn groene steentje bij te dragen.

Doe je mee?

Wat jij kunt doen

Iedereen is van harte uitgenodigd om bij te dragen aan de natuur. Geef je vandaag nog op voor een van deze initiatieven in Haarlem waarmee je de stad maakt. Wat dacht je van een vrolijke bloembak of een heerlijk ruikend kruiden/geveltuintje?
Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om een gezonde biodiversiteit te ondersteunen:

 • Eet minder vlees. Om de dag vlees eten heeft veel minder impact op het milieu. Voor vee is er namelijk veel land, water en voer nodig, naast alle broeikasgassen die er vrijkomen. Wist je dat jouw milieu-impact met 7 – 10% verlaagd door elke week 100 gram minder vlees te eten? (Bron: Voedingscentrum). Kies dus gerust voor vis en veel groenten op de BBQ. Lekker én gezond!
 • Breng meer variëteit in de tuin. Hoe meer verschillende bloemen en planten je hebt in de (moes)tuin of op je balkon, hoe meer verschillende beesten en insecten eropaf komen. Weg met de tegels in de tuin en investeer in meer biodiversiteit rondom je huis. Vaak zijn natuurlijke materialen als houtsnippers en een schelpenpad ook een stuk goedkoper dan stenen.
 •  Laat de stukjes natuur rondom je huis zoveel mogelijk met rust. Dieren houden van een weelderige omgeving om te verblijven en zijn juist dol op hoopjes met bladeren en wilde bloemen. Je kunt dus best een beetje achteroverleunen en de natuur zijn gang laten gaan in je tuin. Onkruid wieden en snoeien op zijn tijd is natuurlijk wel nodig om je planten mooi te houden.
 • Boots de natuurlijke leefomgeving na. Welke planten en bloemen komen er bij jou in de buurt veel voor? Plaats die begroeiing ook in je tuin of op je balkon. Zo zorg je ervoor dat de vogels en insecten uit de omgeving zich ook thuis voelen bij jou in de tuin.
 • Ruim afval op. Zie je een blikje cola, sigarettenpeuk, papiertje of leeg zakje chips liggen op straat? Raap het op en gooi het in de prullenbak. Afval is niet erg stimulerend voor de natuur in je stad. Maak ook gebruik van de afvalcontainers van Spaarnelanden voor het scheiden van je huisafval.
 • Maak een composthoop. Lees er alles over in ons artikel over een DIY-wormenhotel maken!

Samenvattend…

Zonder biodiversiteit gaat het niet goed met de aarde. Gelukkig kun jij ook zelf wat doen door actief bij te dragen aan een gezonde biodiversiteit in Haarlem. Wat doe jij al terug voor de natuur? Van welke initiatieven zou je graag meer willen weten?
We horen graag van je: info@natuurinjestad.nl.

Wormenhotel maken

Een wormenhotel in je tuin is een echte win-win situatie. Want zo’n hotel is niet alleen heel erg fijn voor de wormen, ze helpen jou met het maken van vruchtbare compost voor je (moes)tuin. Wat is een wormenhotel precies? En hoe maak je er zelf een, op een hele eenvoudige manier?

Wat is een wormenhotel?

Je kunt je groente- en fruitafval (gft) natuurlijk in de groene bak doen. Het wordt dan opgehaald en een bedrijf vermaalt dit tot compost, wat later weer in de winkel te koop is. Een andere én goedkopere manier om aan compost te komen, is door het zelf te maken. Bijvoorbeeld met een wormenhotel.
Een wormenhotel is een verblijfplaats voor wormen. In het hotel leven wormen die jouw gft-afval verwerken tot compost voor je tuin of moestuin. En alhoewel je nu misschien denkt, ‘getsie, wormen’, is dit een prachtig ecosysteem. Sommige zeggen zelfs dat een wormenhotel in het klein doet, wat er op grotere schaal met de wereld zou moeten gebeuren. Kostbare voedingstoffen worden uit ons afval gefilterd en deze stoffen worden weer ingezet als voeding. Met als resultaat: een groeiende wereld. Het cirkeltje is weer rond!

Zelf een wormenhotel maken

Enthousiast geworden? Ga dan aan de slag met het maken van je eigen wormenhotel. Je kunt hem zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Heb je weinig ruimte? Kies dan voor een wormencompostbak. Heb je meer ruimte in de (moes)tuin? Bouw dan een echt hotel met meerdere lagen.
Je kunt een kant en klaar wormenhotel kopen bij de bouwmarkt, maar het is natuurlijk nóg veel leuker om zelf een te maken.

Boodschappenlijstje:

 • Drie grote, plastic emmers. Belangrijk is dat je ze goed af kunt sluiten met een deksel. Denk bijvoorbeeld aan grote mayonaise-emmers van de snackbar. Meteen een stukje recycling.
 • Een boormachine met twee boormaten: 10mm en 20mm.
 • Oude kranten, fijne stukjes karton, stro en dorre bladeren.
 • Wat biologische potgrond.
 • Ongeveer 1 kg gft-afval.
 • En natuurlijk: de wormen. Het beste kun je gaan voor tijgerwormen, dit zijn speciale compostwormen. Je hebt ongeveer twee handjes nodig voor dit hotel.
Deze wormen kun je online kopen, maar misschien ken je iemand met een composthoop van wie je wat wormen mag overnemen? Ze vermeerderen zichzelf snel.

Locatie

Allereerst is het belangrijk om een goede locatie te vinden voor het hotel. Daarbij let je o.a. op de volgende zaken:

 • Beschut tegen regen en wind.
 • Niet in de volle zon.
 • Temperaturen tussen de 15 en 30 graden. Ideaal voor wormen.
 • Een vrije plek, waar je goed bij kunt met het gft-afval en voor legen van de emmer met compost.

Zes-stappenplan

Stap 1 – Boren

Boor gaten van 20mm in de bovenkant van emmer 1+ 2, vlak onder de rand van de bak, aan de zijkanten. Boor ongeveer zes gaten per zijde. Vervolgens boor je gaatjes van 10mm in de bodem van emmer 1 + 2. Deze gaatjes zorgen voor zuurstof voor de wormen, weglekkend vocht en hierdoor kunnen de wormen zich van de ene naar de andere bak verplaatsen.

Stap 2 – Lekbak

In de onderste bak (emmer 3) hoef je niet te boren. Dit is de zogenaamde ‘lekbak’, waar het ‘percolaat’ (de wormenthee) wordt opgevangen. De wormenthee kan gebruikt worden om planten te voeden. Let wel op dat je het sterk verdunt met water (1:100), anders ‘verbranden’ de planten. En het is handig om het vocht regelmatig te verwijderen, anders gaat het er erg stinken in je tuin of op het balkon.

Stap 3 – Laagjes maken

Maak nu laagjes in de emmers:
- Laagje 1 bestaat uit strookjes van krantenpapier, kartonsnippers, stro en bladeren.
- Laagje 2 is de biologische potgrond. Een laagje compost kan ook trouwens.
- Laagje 3 is het gft-afval.
 

Stap 5 – Wormen vrijlaten

Het hotel is klaar voor gebruik. Laat nu de wormen nu los in de plastic bakken. Ze vinden zelf hun weg wel.

Stap 6 – Toren bouwen

Zet het wormenhotel in elkaar. Plaats eerst de ongeboorde emmer 3 (zonder deksel) op de grond. Daar bovenop zet je emmer nummer 1 en daar weer bovenop emmer 2. Je sluit de bovenste emmer af met een stevige deksel.

Eerste oogst

Voeg iedere dag kleine beetje gft-afval aan het wormenhotel toe. Waarschijnlijk vind je na ongeveer drie maanden je eerste ‘oogst’ compost in de onderste bak. Leeg de onderste emmer, haal de grove stukken ertussenuit en laat je homemade compost een dag drogen in de buitenlucht. Daarna kan het de tuin in. De bodem en jouw bloemen en planten zullen genieten van deze extra voeding.
Veel plezier met het bouwen van jouw eigen wormenhotel!

 
Meer tips en artikelen over de natuur, vind je op www.natuurinjestad.nl

Zaaikalender juli

Heb jij een eigen tuin, moestuin of siertuin? Dan is deze maand een waar feest in de tuin: juli is namelijk de ultieme oogstmaand. Wat is er allemaal te doen in de tuin, wat kun je nu oogsten én zaaien? Je leest het in de zaaikalender van Natuur in je Stad!

Wat is er te doen?

In juli schijnt de zon (meestal) volop en daardoor is de grond lekker opgewarmd. Bloemen en planten genieten hier zichtbaar van; alles staat volop in bloei! Verbouw je zelf groenten en fruit? Dan haal je een deze maand waarschijnlijk een rijke oogst uit je (moes)tuin of van de planten op het balkon.

Deze maand:

 • Oogst je alles dat volgroeid is.
 • En op die manier maak je ook weer grond vrij om nieuwe zaadjes te planten.
 • Scheur rucola, spinazie en slasoorten nu regelmatig af om verse aanvoer te bevorderen.
 • Eet je geoogste groenten en fruit zo snel mogelijk na de pluk op. Door het warme weer zullen ze anders snel bederven.
 • Geef je tuin en ook planten in pot regelmatig water. Hou daarbij rekening met de stand van de zon en water bij voorkeur in de vroege ochtend of als de zon ondergaat, om verbranding te voorkomen.
 • Groente- en fruitsoorten groeien hard, maar ook het onkruid slaat nu snel om zich heen. Verwijder het regelmatig en voorkom dat onkruid de overhand krijgt.
 • Voor een goede verspreiding van het water is het handig om de aarde in de zomermaanden wat extra te schoffelen. Op die manier maak je de droge aarde los en kan het water de planten beter bereiken.
 • Heb je een kas in de tuin? Zet de deurtje regelmatig open voor een goede ventilatie en wat frisse lucht.

Zaaioverzicht

Dit zaai je o.a. in juli: 

 • Aardappelen
 • Andijvie
 • Basilicum
 • Bieten
 • Boerenkool
 • Broccoli
 • Courgette
 • IJsbergsla
 • Spinazie
 • Kropsla
 • Radicchio
 • Peterselie
 • Radijs
 • Lente ui
 • Koolsoorten
 • Paksoi
 • Venkel
 • Winterpeen

 

Nuttige dieren in de moestuin

 Naast heerlijke, verse producten vind je ook een aantal nuttige dieren in de (moes)tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van vogels, muizen en egels? Zij zorgen ervoor dat kleine dieren en insecten die schade kunnen veroorzaken aan de moes- of siertuin, op een natuurlijke manier worden verwijderd. Zo blijft je tuin mooi in balans.

Vijf tips die ervoor zorgen dat dieren en insecten zich welkom voelen in je tuin: 

 1. Zaai veel bloemen. Insecten als bijen zullen er dankbaar op afkomen en dat zorgt weer voor een natuurlijk bestuiving en meer biodiversiteit in de tuin.
 2. Zorg voor een levendige omgeving. Bijvoorbeeld door zelf een insecten- of wormenhotel te maken. Maak daarnaast fijne schuilplekken voor de dieren in de vorm van hoopjes bladeren en oude takken.
 3. Creëer een waterplek in de tuin.
 4. Houd je moestuin vol leven. Dit doe je door zo natuurlijk mogelijk te tuinieren. Vermijd giftige bestrijdingsmiddelen; beter voor het milieu én voor je eigen gezondheid.

 Geen (moes)tuin?

 Heb je zelf geen (moes)tuin en wil je wel graag genieten van vers geoogste groenten en fruit? Stap dan op de fiets naar een van de zelfoogst-tuinen in Haarlem van ‘Wij telen groente’. Deze biologische moestuinen werken met oogstaandelen per jaar. Een keertje uitproberen? Dat kan met een oogstbon van €7,95. Kijk voor meer informatie op: www.wijtelengroente.nl
 
Heb jij handige moestuin-tips? Deel ze met ons en de rest van Haarlem! Meer lezen over de natuur in Haarlem? Kijk op www.natuurinjestad.nl
 

Goede oogst!

 

Zomer in de stad

Het is warm, maar dat wist je al 😁 Waar zoek jij verkoeling met het warme weer? Ga je naar natuurgebieden in de buurt, het strand of blijf je binnen met gesloten ramen? Je hebt het vast wel gemerkt; steden zijn vaak warmer dan het platteland. Dit komt doordat er vaak veel versteende gebieden zijn en weinig groen. Hieronder lees je wat je er tegen kunt doen! 

Bebouwing

Je kent het vast wel, die warme hittedeken die nu over de stad ligt. En hoe bebouwder het gebied, hoe warmer het lijkt. Wist je dat het in de stad tot wel 7 graden warmer kan zijn dan in de omliggende gebieden? Dit komt doordat er veel wegen, gebouwen en huizen zijn en weinig groen en water. Warmte blijft hierdoor langer hangen. 

Maak je tuin groen(er)

Doordat veel tuinen betegeld zijn dragen ze bij aan hittestress in de stad. De tegels houden de warmte namelijk vast in plaats van deze af te koelen. Daarnaast kan regenwater niet makkelijk weg, waardoor er grote kans is op wateroverlast bij grote regenbuien. Dus haal die tegels uit je tuin, plant inheemse bomen en struiken en afkoelen maar. En de dieren die in de stad leven zijn je ook heel dankbaar. Win-win, toch?

Maak de straat groener

Groene beplanting in de stad helpt het milieu. Zo zorgt beplanting voor minder luchtvervuiling, dempt het geluidshinder, verkoelt in warme periodes én zorgt voor grotere biodiversiteit. Wil je weten hoe je je straat groener kunt maken? Hier vind je wat jij kunt doen om je stad groener te maken. 

Plant een boom

Wist je dat een gezonde boom vergelijkbaar is met 10 airco’s? Een boom koelt dus evenveel als 10 airco’s samen. En in vergelijking met een airco biedt een boom ook nog aangename schaduw. Beter voor het milieu en veel duurzamer. Planten maar!

Hittestress zelf meten

Wil jij weten hoe het in jouw stad met de hittestress gesteld is? Download de app ‘Weerbeleving’. De app laat zien hoe het weer wordt ervaren op elke plek in Nederland. Zo kun je makkelijk checken of jouw stad ook veel last heeft van de warmte.

Fruitvliegjes en natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Fruitvliegjes: deze kleine vliegjes kunnen voor flink veel overlast zorgen in huis. Wat zijn het precies, hoe voorkom je ze en hoe kun je fruitvliegjes – op een natuurlijke manier – bestrijden? 

Wat zijn fruitvliegjes?

Een stukje biologie: fruitvliegjes worden ook wel azijnvliegjes of bananenvliegjes genoemd. Deze kleine vliegen hebben een bruin-gelig lijfje en rode oogjes. Bijzonder aan de fruitvlieg is dat hij zich volledig heeft aangepast aan onze menselijke omgeving. Je komt ze dus weinig in de natuur tegen, maar vooral in de keuken, prullenbak en op de fruitschaal. Fruitvliegjes zijn dol op rottend en rijpend fruit, maar ze houden ook van wijn, vruchtensappen, ketchup, jam en keukenafval. In het voorjaar en in de zomer, als de temperaturen wat hoger zijn en fruit wat sneller oud wordt, zijn de vliegjes op hun actiefst.

Zo voorkom je fruitvliegjes

Hoe netter en schoner je keuken, hoe minder kans op deze kleine bezoekers. Hygiëne is dus extra belangrijk in de warme zomermaanden. Een paar praktische tips:

 • Kom je veel fruitvliegjes op een bepaalde plek tegen? Dan is de kans groot dat daar fruit ligt te rotten. Gooi rottend fruit of groente direct weg, bij voorkeur buiten in de gft-bak.
 • Haal regelmatig een doekje over het aanrecht.
 • Breng lege wijn- of bierflessen, jam- en appelstrooppotten naar de glasbak en voorkom dat ze lang in je keuken blijven staan. 
 • Zet vieze pannen, borden en glazen na gebruik direct in de afwasmachine of was ze met de hand af.
 • ​Gooi leeg verpakkingsmateriaal weg.
 • Leeg je vuilnisbak regelmatig en geef hem in de zomermaanden af en toe een flinke reinigingsbeurt.
 • Houd je afvoer en de spoelbak schoon, ook dit is een favoriete plek van fruitvliegjes.

Heb je ondanks al deze schone maatregelen toch last van fruitvliegjes in huis? Dan is het tijd om ze te bestrijden. En daar hoeven gelukkig helemaal geen chemische middelen aan te pas te komen: er zijn genoeg huis- tuin- en keukenmiddeltjes die net zo goed werken.
Beter voor de natuur én je portemonnee!

Op natuurlijke wijze bestrijden

Stel: Je komt ’s morgens beneden en er vliegt een hele zwerm fruitvliegjes rond de prullenbak of fruitschaal. Irritant. Wat kun je doen? We zetten de vijf goedkoopste maatregelen op een rijtje:

Tip 1 –Azijn en afwasmiddel

Neem een klein bakje en vul het met een mengsel van azijn en afwasmiddel (50/50). Span er aluminiumfolie overheen en prik (met een vork) wat gaatjes in de folie. De fruitvliegjes duiken er gretig in, maar kunnen vervolgens de weg naar buiten niet meer vinden. Gevangen. Verschoon de inhoud van het bakje om de paar dagen. Deze truc kun je trouwens ook uithalen met een mengsel van water met azijn, water met honing, overrijp fruit of limonadesiroop.  

Tip 2 – Kruiden

Fruitvliegjes hebben een hekel aan geurtjes, bijvoorbeeld die van verse basilicum. Zet dus gerust een of meerdere basilicum plantjes in je keuken. Of kies voor schaaltjes met knoflook of kruidnagel: ook deze geuren jagen ze snel de deur uit.

Tip 3 – Ramen open

Zet ramen en deuren tegen elkaar open. Fruitvliegjes houden niet van tocht en zullen nu dus snel je huis verlaten. Ook een ventilator in de keuken kan helpen om de vliegjes te verjagen. Plaats hem bijvoorbeeld voor de fruitschaal en houd je fruit ongeschonden.

Tip 4 – Alcoholisch drankje

Fruitvliegjes zijn gek op een glaasje port. Schenk dus gerust een flinke laag port in een schaaltje of ondiep glas en afwachten maar… Misschien niet de meest goedkope oplossing, maar hij is wel erg effectief. Dit trucje kun je ook uithalen met een restje wijn.

Tip 5 – Houd het koel

Tot slot, misschien wel de meest simpele tip; bewaar al je fruit, vruchtensappen en wijn in de koelkast. Knappe fruitvlieg die de deur van de koelkast open kan maken.

Tot slot…

Fruitvliegjes zijn behoorlijk actief in de zomermaanden en ze kunnen veel overlast veroorzaken. Het is lastig om ze helemaal te voorkomen, maar door je keuken netjes en schoon te houden en etenswaren buiten hun bereik te houden, houd je ze (hopelijk) op afstand. En let er bij het schoonmaken op dat je geen schoonmaakmiddelen gebruikt met een fruitgeur, want daar zijn ze juist weer gek op.

Succes!

Tips voor een heerlijke staycation


In een groot deel van het land is de zomervakantie begonnen en de zomer is natuurlijk een ideaal moment om erop uit te gaan. Daarvoor hoef je per se af te reizen naar verre oorden: de beste vakanties vier je gewoon thuis. Bijvoorbeeld met deze tips voor een heerlijke staycation:

Wat is een staycation?

Een staycation is een vakantie voor thuisblijvers. Het woord komt van het Engelse ‘vacation’, wat vakantie betekent en ‘stay’ van blijven. Op internet kom je de volgende omschrijving tegen:
Het woord staycation is in 2003 bedacht door de Canadese komiek Brent Butt en is een samentrekking van “stay-at-home” en “vacation”.
Als je kiest voor een thuisvakantie deze zomer, ben je vrij van je werk en vier je vakantie in eigen huis. Een groot nadeel van een staycation is dat je niet loskomt van de dagelijkse routine. Het is dan ook belangrijk om jezelf zoveel mogelijk vrij te spelen van verplichtingen om een écht vakantiegevoel te ervaren.
De laatste jaren zijn staycations steeds populairder geworden en dat is niet gek, er zitten veel voordelen aan thuisblijven in de zomer:

 • Je bespaart geld, veel geld. In de zomervakantie betaal je vaak de hoofdprijs voor vliegtickets, accommodaties en huurauto’s. Als je thuisblijft, heb je al deze kosten dus niet.

 • Je hoeft geen dieren- en plantenoppas te regelen voor huisdieren, post, tuin en/balkon.

 • Het scheelt inpak- en reisstress. Je hoeft immers geen koffers te pakken of vliegtuigen te halen. Relax!

 • Het is comfortabel. Op een luchtbed slapen in een kleine tent of ’s morgens wakker worden in je eigen bed? Luxe en comfort vind je ook thuis.

 • De natuur wordt er blij van. Door niet op vakantie te gaan, draag je bij aan een gezonder milieu, het scheelt namelijk veel uitlaatgassen en CO2-uitstoot. Beter voor het milieu.

 • Je hebt alle tijd om eigen land en je woonomgeving beter te leren kennen. Misschien is er een speeltuin of kasteel dat je altijd al wilde bezoeken? Er valt zoveel te ontdekken in Nederland!

Tips voor thuisblijvers

Voor een ontspannen staycation moet je zelf een beetje moeite doen. Want als je thuisblijft deze zomer, dan wil je natuurlijk wél genieten van een ultiem vakantiegevoel. Het belangrijkste is dat je je dagelijkse patronen doorbreekt en alles net even anders doet dan normaal.
Bijvoorbeeld met deze tips:

 • Bereid je staycation voor alsof je echt op vakantie gaat. Zet een automatisch antwoord aan voor mensen die je mailen. “Ik ben op vakantie t/m…”, zet alle notificaties op de telefoon uit en probeer je mailbox tussendoor niet te checken.

 • Zeg tegen iedereen dat je op vakantie bent en verheug je erop.

 • Regel een huishoudster die je huis schoonmaakt in de weken dat je ‘op vakantie’ bent.

 • Laat boodschappen thuisbezorgen of ga boodschappen doen in een andere supermarkt.

 • Laat de was liggen, was alleen het hoognodige of ga voor de lol eens wassen bij een wasserette in de buurt. Instant vakantiegevoel!

 • Kook zo weinig mogelijk. Leg wat vlees op de BBQ en maak er een frisse salade bij, ontdek een nieuw restaurantje in de buurt of laat eten thuisbezorgen.

 • Als je kookt, maak dan eens iets anders dan normaal. Bijvoorbeeld een gerecht uit je favoriete vakantieland. Dek de tafel in stijl, zet een Mexicaans muziekjes op en voilà; het is echt vakantie.

 • Trek elke dag je bikini of zwembroek aan. Ook al blijf je gewoon lezen in een tuinstoel of ga je boodschappen doen.

 • Zet muziek met strand- en zee geluiden op en droom lekker weg.

 • Organiseer je eigen cocktailfeestje.

 • Maak de tuin vakantieproef. Zet lekkere loungestoelen neer, hang een hangmat op, klap de parasol uit en schenk een lekker drankje voor jezelf in.

 • Breng je kinderen uit logeren en maak er samen een ultiem relax-weekend van.

 • Koop een berg tijdschriften of leen een stapel boeken in de bibliotheek en ga elke dag lekker lezen.

 • Boek een massage.

 • Ontdek een stad in de buurt.

 • Zet alle planten buiten en ga er zelf tussen zitten.

 • Maak een hotelontbijt, inclusief fruit, croissants en andere lekker dingen.

To do-tips in de buitenlucht

In en rondom Haarlem zijn er genoeg leuke activiteiten in de buitenlucht te doen deze zomer! Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Een uitgebreide picknick in een stadpark. Met of zonder vrienden (want die denken natuurlijk dat je op vakantie bent).

 • Een fietstocht door eigen provincie. Stippel een mooie route uit en bekijk je omgeving eens vanaf de fiets. Strijk vooral ook lekker neer op een terrasje onderweg.

 • Huur een dag een oude auto en ga daar mee toeren door de omgeving.

 • Reserveer een fluisterbootje en vaar rond op de Haarlemse grachten.

 • Ga op zoek naar een pluktuin in de buurt en verras jezelf of iemand anders met een bos verse bloemen.

 • Een dagje aan zee. Eten en drinken mee, lekker fietsen door de duinen en geniet de hele dag van het strand in Bloemendaal of Zandvoort.

 • Bezoek een festival of evenement. Van 17 t/m 20 juli vinden de Parksessies in Haarlem weer plaats, eind juli bezoek je Zandvoort voor Pride at the Beach en begin augustus viert Haarlem Culinair haar 25e editie. Kijk voor meer info over events in Haarlem op: www.visithaarlem.com

 • Kampeer een nachtje op een camping in de buurt, bijvoorbeeld De Lakens. Of zet je tent op in eigen achtertuin: een waar feest voor kinderen.  

Heb jij tips voor de ultieme vakantie in eigen huis? We horen graag van je. Meer info vind je op: www.natuurinjestad.nl.

Fijne staycation!

Interview met een vrijwilliger: Peter Davids


De Hekslootpolder is door de gemeente Haarlem als hotspot aangeduid in het ecologische beheerplan en daar moet natuurlijk goed voor gezorgd worden. Gelukkig gebeurt dat ook: vrijwilliger Peter Davids is zelfs een dag minder gaan werken, omdat hij zich meer in wilde zetten voor dit bijzondere natuurgebied. Natuur in je Stad spreekt met Peter over zijn werk.

 

Natte voeten

Als vrijwilliger is het af en toe nodig dat je je voeten flink nat maakt, vertelt Peter (58 jaar uit Schoten, Haarlem Noord): “In de jaren ’80 vond er een reorganisatie plaats in de Hekslootpolder, waarbij o.a. de moestuintjes verhuisden om op die manier meer plek voor de vogels te creëren. De eilandjes waar de vogels broeden moeten ieder jaar schoongemaakt worden, anders komen de kluten en visdiefjes niet meer terug. En dat betekent voor ons: waadpakken aan. Met een groep van vier tot zes vrijwilligers lopen we naar de eilandjes toe en verwijderen we al het vuil, gras en de ganzenpoep. De ene keer is het bloedheet, de andere keer vries je bijna van het eiland af. Dit jaar gaan we in november weer op pad. Daarnaast organiseren we natuurwerkdagen, repareren we kapotte hekken, maaien we het riet en maken we de Klutenplas elk jaar helemaal schoon. Ik ben zelf ook actief betrokken bij de jaartellingen van de vogels en ik beheer de website en social media van de vereniging Hekslootpolder.”

Bijzonder natuurgebied

De vereniging Hekslootpolder bemoeit zich graag met het natuurgebied, legt Peter uit: “Deze plek is niet voor niets opgenomen in het ecologisch beheerplan van de gemeente Haarlem. Onder andere visdiefjes, kluten en kokmeeuwen bouwen hun nestplekken op de eilandjes. Heel bijzonder. Rust is daarbij belangrijk, net als voldoende voedsel en veiligheid. De vossen vormen een bedreiging voor de broedende vogels. Om zijn jongen te kunnen voeden, riskeert de vos soms zelfs natte voetjes en zwemt hij naar de eilanden toe voor zijn prooi. Gelukkig zijn er, in samenwerking met Spaarnelanden, vossenrasters geplaatst om dit risico te verkleinen.”

Boeren

Peter vervolgt: “Waar de weilanden vroeger vol stonden met boter- en paardenbloemen, is er tegenwoordig veelal eiwitrijk, Engels raaigras te vinden. Het is net een golfbaan, heel eentonig. Ganzen komen ook op het raaigras af, maar de boeren willen dat niet en zetten er een laserstraal op om ze te verjagen. Kortom; de weidevogels worden weggejaagd. De boeren willen ten slotte dat hun koeien rustig kunnen grazen en volop melk produceren. Er zijn verschillende subsidies voor boeren beschikbaar, bijvoorbeeld voor het randenbeheer van een weiland. De boer zaait dan een stuk van zijn land in met wilde bloemen, speciaal voor vogels en insecten. Echter, zijn ze daar weer niet zo happig op. De zaden zaaien zichzelf vaak weer uit en komen op die manier toch weer in het weiland terecht. Tja, er spelen verschillende belangen en daar bemoeien we ons wel mee. Samen met de boeren, het recreatieschap, Spaarnelanden en Landschap Noord-Holland proberen we het gebied zo goed mogelijk te beheren.”

Liefde voor natuur

Liefde voor de natuur heeft Peter vanaf jongs af aan, vertelt hij: “Mijn ouders hadden een volkstuintje bij de Schipholweg, waar ik veel tijd heb doorgebracht. Rondbanjeren in de weilanden langs de Ringvaart, slootjespringen, zwemmen, je kleren laten drogen in de zon en het geluid van de leeuwerik die boven je zingt: dit zomerse gevoel is me altijd bijgebleven. Sinds ik als bestuurslid bij de Hekslootpolder betrokken ben, ben ik me meer bezig gaan houden met vogels spotten. Ik sta graag naar ze te kijken door mijn telescoop en daar neem ik ook de tijd voor. Mijn vrouw is net zo’n natuurliefhebber als ik. Als wij een dagje gaan fietsen schiet het niks op, we stappen wel 100x af om te kijken naar de planten en vogeltjes. Over een wandeling van 2,5 km doen we gerust 4 uur.”

Gouden tip

De gouden tip van Peter: “Mensen zijn zo druk, fietsen, rijden en lopen hard langs de Hekslootpolder. Ze zien de eilandjes, maar hebben geen interesse of aandacht in wat er speelt. Ik zou zeggen, ga eens een half uurtje in de natuur zitten en neem waar wat er dan gebeurt. Ga een beetje luisteren en kijken, lekker zen. Tenminste, voor mij is het echt een zen-momentje. In de winter sta ik weleens twee uur in de polder te blauwbekken bij een rietkraagje, maar ik knap er altijd van op. Buiten zijn en de wind om je oren voelen: heerlijk!”
Meer informatie over de Hekslootpolder: www.hekslootpolder.nl

Wormenhotel maken


Een wormenhotel in je tuin is een echte win-win situatie. Want zo’n hotel is niet alleen heel erg fijn voor de wormen, ze helpen jou met het maken van vruchtbare compost voor je (moes)tuin. Wat is een wormenhotel precies? En hoe maak je er zelf een, op een hele eenvoudige manier? Ontdek het op natuurinjestad.nl!

 

Wat is een wormenhotel?

Je kunt je groente- en fruitafval (gft) natuurlijk in de groene bak doen. Het wordt dan opgehaald en een bedrijf vermaalt dit tot compost, wat later weer in de winkel te koop is. Een andere én goedkopere manier om aan compost te komen, is door het zelf te maken. Bijvoorbeeld met een wormenhotel.
Een wormenhotel is een verblijfplaats voor wormen. In het hotel leven wormen die jouw gft-afval verwerken tot compost voor je tuin of moestuin. En alhoewel je nu misschien denkt, ‘getsie, wormen’, is dit een prachtig ecosysteem. Sommige zeggen zelfs dat een wormenhotel in het klein doet, wat er op grotere schaal met de wereld zou moeten gebeuren. Kostbare voedingstoffen worden uit ons afval gefilterd en deze stoffen worden weer ingezet als voeding. Met als resultaat: een groeiende wereld. Het cirkeltje is weer rond!

Zelf een wormenhotel maken

Enthousiast geworden? Ga dan aan de slag met het maken van je eigen wormenhotel. Je kunt hem zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Heb je weinig ruimte? Kies dan voor een wormencompostbak. Heb je meer ruimte in de (moes)tuin? Bouw dan een echt hotel met meerdere lagen.
Je kunt een kant en klaar wormenhotel kopen bij de bouwmarkt, maar het is natuurlijk nóg veel leuker om zelf een te maken.

Boodschappenlijstje:

 • Drie grote, plastic emmers. Belangrijk is dat je ze goed af kunt sluiten met een deksel. Denk bijvoorbeeld aan grote mayonaise-emmers van de snackbar. Meteen een stukje recycling.

 • Een boormachine met twee boormaten: 10mm en 20mm.

 • Oude kranten, fijne stukjes karton, stro en dorre bladeren.

 • Wat biologische potgrond.

 • Ongeveer 1 kg gft-afval.

 • En natuurlijk: de wormen. Het beste kun je gaan voor tijgerwormen, dit zijn speciale compostwormen. Je hebt ongeveer twee handjes nodig voor dit hotel.

Deze wormen kun je online kopen, maar misschien ken je iemand met een composthoop van wie je wat wormen mag overnemen? Ze vermeerderen zichzelf snel.

Locatie

Allereerst is het belangrijk om een goede locatie te vinden voor het hotel. Daarbij let je o.a. op de volgende zaken:

 • Beschut tegen regen en wind.

 • Niet in de volle zon.

 • Temperaturen tussen de 15 en 30 graden. Ideaal voor wormen.

 • Een vrije plek, waar je goed bij kunt met het gft-afval en voor legen van de emmer met compost.

Zes-stappenplan

Stap 1 – Boren
Boor gaten van 20mm in de bovenkant van emmer 1+ 2, vlak onder de rand van de bak, aan de zijkanten. Boor ongeveer zes gaten per zijde. Vervolgens boor je gaatjes van 10mm in de bodem van emmer 1 + 2. Deze gaatjes zorgen voor zuurstof voor de wormen, weglekkend vocht en hierdoor kunnen de wormen zich van de ene naar de andere bak verplaatsen.
Stap 2 – Lekbak
In de onderste bak (emmer 3) hoef je niet te boren. Dit is de zogenaamde ‘lekbak’, waar het ‘percolaat’ (de wormenthee) wordt opgevangen. De wormenthee kan gebruikt worden om planten te voeden. Let wel op dat je het sterk verdunt met water (1:100), anders ‘verbranden’ de planten. En het is handig om het vocht regelmatig te verwijderen, anders gaat het er erg stinken in je tuin of op het balkon.
Stap 3 – Laagjes maken
Maak nu laagjes in de emmers:
- Laagje 1 bestaat uit strookjes van krantenpapier, kartonsnippers, stro en bladeren.
- Laagje 2 is de biologische potgrond. Een laagje compost kan ook trouwens.
- Laagje 3 is het gft-afval.
 
Stap 5 – Wormen vrijlaten
Het hotel is klaar voor gebruik. Laat nu de wormen nu los in de plastic bakken. Ze vinden zelf hun weg wel.
Stap 6 – Toren bouwen
Zet het wormenhotel in elkaar. Plaats eerst de ongeboorde emmer 3 (zonder deksel) op de grond. Daar bovenop zet je emmer nummer 1 en daar weer bovenop emmer 2. Je sluit de bovenste emmer af met een stevige deksel.

Eerste oogst

Voeg iedere dag kleine beetje gft-afval aan het wormenhotel toe. Waarschijnlijk vind je na ongeveer drie maanden je eerste ‘oogst’ compost in de onderste bak. Leeg de onderste emmer, haal de grove stukken ertussenuit en laat je homemade compost een dag drogen in de buitenlucht. Daarna kan het de tuin in. De bodem en jouw bloemen en planten zullen genieten van deze extra voeding.
Veel plezier met het bouwen van jouw eigen wormenhotel!
 
Meer tips en artikelen over de natuur, vind je op www.natuurinjestad.nl

Natuurspeeltuinen Haarlem

Haarlem is een kindvriendelijke stad en er zijn dan ook volop speeltuinen in- en rondom de stad te vinden. En de laatste jaren zijn daar ook een paar leuke natuurspeeltuinen bijgekomen. Wat is het precies, waarom kiezen voor een natuurspeeltuin en waar vind je ze? Je leest het op natuurinjestad.nl.


Spelen in en met de natuur

Natuurspeeltuinen zijn speeltuinen waar je kind speelt met én op natuurlijke materialen. Vergeet primaire kleuren van ‘gewone’ speeltoestellen; hier klimt en klautert je kind over boomstammen en speelt hij met andere, natuurlijke materialen. Natuurspeeltuinen worden ingericht met materialen uit de natuur. Een mooi idee, want er is natuurlijk genoeg te vinden om mee te spelen in de natuur. Dingen die je in een natuurspeeltuin tegenkomt zijn bijvoorbeeld bruggen, bomen, vlotten, waterpijpen, klimtoestellen en touwen. Spelen in een natuurspeeltuin is niet alleen erg leuk, het is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van je kind.

Voordelen natuurspeeltuin

Kinderen zijn gek op de natuur. En een speeltuin, ingericht met natuurlijke materialen, is dan ook erg leerzaam voor je kind(eren):

 • Een natuurspeeltuin prikkelt de fantasie van je kind(eren). Ze worden gestimuleerd hun verbeelding te gebruiken in de natuur.

 • De speeltuin bevindt zich vaak op een heerlijke plek, vlakbij het strand of in de duinen én veelal met een fijn terras voor de ouders.

 • Je kinderen zijn lekker veel buiten en dat zorgt weer voor de aanmaak van vitamine D. Supergezond voor o.a. hun spieren, botten én humeur.

 • Rennen, klimmen, klauteren: je kinderen zijn constant in beweging in de buitenlucht.

 • Het stimuleert de creativiteit. Je kinderen bedenken zelf hoe en wat ze spelen en ontdekken verschillende manieren om met iets te spelen.

 • Je kinderen voelen zich vrij en kunnen zich helemaal uitleven in een natuurspeeltuin.

In veel natuurspeeltuin vind je ook zand, water en modder. Trek je kinderen dus niet hun mooiste kleren aan: er is geen garantie op droge en schone kleren na afloop van jullie bezoek!

Natuurspeeltuinen in Haarlem 

In Haarlem zijn er de laatste jaren een paar leuke natuurspeeltuinen bijgekomen. Fijne plekken in de stad, waar je kind zich lekker kan uitleven in een stukje natuur. Natuur in je Stad zet de leukste speeltuinen voor je op een rijtje:

 • De Paddenpoel

Sinds 2018 is het Kleverpark een natuurspeeltuin rijker. De speeltuin ligt naast de Stadskweektuin en is ook (deels) toegankelijk voor kinderen in een rolstoel. Er ligt lekker veel gras en je kinderen leven zich uit op de houten speeltoestellen. Ook bouwen ze hier zelf hutten van natuurlijke materialen, is er een waterpomp en vind je er een watertje en houten bruggen.
Leeftijd            : Vanaf 6 jaar.
Adres              : Kleverlaan 9, Haarlem.
Kosten            : Gratis.
Website           : www.haarlemmerkweektuin.nl
 
 

 • Natuur Speeleiland Haarlem

Wolken tellen, vlinders bekijken, insecten zoeken, klauteren en klimmen, koken in de modderkeuken of dwalen in het doolhof: het kan allemaal op het Natuur Speeleiland Haarlem. Hier zijn kinderen de baas en gaan ze zelfstandig op ontdekking uit, terwijl jij geniet van een drankje op het eiland. Leuk na schooltijd, maar ook gewoon in het weekend of om een partijtje te vieren.
Leeftijd            : Tussen de 4 en 12 jaar.
Adres              : A. Hofmanweg 62A, Haarlem.
Kosten            : 1-3 jaar €2,95 en 4-12 jaar €7,50. Je kunt er ook een 10-rittenkaart kopen.
Website           : www.natuurspeeleilandhaarlem.nl
 

 • Gestrand, Camping de Lakens

Op fietsafstand van Haarlem, tegen het Bloemendaalse strand aan, vind je Gestrand bij Camping de Lakens. Misschien denk je daar niet meteen aan een natuurspeeltuin, maar het tegendeel is waar. Bij restaurant Gestrand vind je namelijk een fantastische strand/natuurspeelplek voor kinderen. Klimmen naar de top van een hoge uitkijktoren, werken aan de water/modderbaan en roetsjen langs een lange kabelbaan: kinderen vermaken zich hier opperbest. En dat alles met hun voetjes in het koele zand!
Leeftijd            : Alle leeftijden.
Adres              : Zeeweg 60, Bloemendaal.
Kosten            : Gratis. Een ijsje, hapje en drankje koop je bij Gestrand.
Website           : www.restaurantgestrand.nl
 

Kortom…

Voor kinderen is spelen in een natuurspeeltuin een waar feest. Heb jij tips voor leuke plekken in Haarlem waar kinderen lekker kunnen spelen in de natuur? Deel ze met ons!
Meer informatie over Natuur in je Stad en andere artikelen over de natuur in Haarlem vind je op: www.natuurinjestad.nl.
 

Insecten zoeken in de tuin

Wist je dat je tuin eigenlijk een soort van dierentuin is met mini-diertjes? Kinderen zijn vaak erg geïnteresseerd in al dit kleine leven in en rondom jullie huis. Een leuke activiteit met kinderen deze zomer: insecten zoeken. Welke diertjes vind je zoal in de tuin of op het balkon? En hoe herken je ze? Hier lees je er alles over!

Insecten onderzoek

Zoals je al las in het artikel over het maken van je eigen insectenhotel, zijn insecten hele nuttige diertjes. Ze werken aan het onderhoud van je tuin, trekken vogels aan en ze zorgen voor uitzaaiingen van bloemen en planten. 
Daarnaast zijn deze mini-diertjes ook heel interessant om te besturen: ze zien er allemaal anders uit, hebben hun eigen karakter en unieke talenten. Kinderen vinden het vaak geweldig om met deze kleine beestjes te spelen en ze te onderzoeken. Dus hup, op safari in eigen (dieren)tuin.

Wat hebben jullie nodig?

 • Een insectenpotje. Hierin ‘vang’ je een insect. Door het venstertje kun je het beestje goed van dichtbij bekijken en zijn gedrag bestuderen. Je koopt deze potjes bijvoorbeeld bij de Hema.

 • Er zijn ook complete insecten-onderzoeksets en insectengidsen te koop.

 • Een schriftje, om jullie bevindingen te noteren. Wat voor diertje is het? Waar heb je hem gevonden? Hoe gedraagt hij zich? Enzovoorts.

 • Een pen natuurlijk.

 • Een scherpe zoekblik.

Heb je alles? Vervolgens gaan jullie speuren in eigen tuin of op het balkon. Goede plekken om insecten te vinden zijn bijvoorbeeld onder potten van planten, tussen het gras, in de aarde, tussen de bladeren en op blaadjes. Hebben jullie er een gevonden? Stop het insect in het potje en observeer hem. Hoe ziet hij eruit? Hoeveel pootjes heeft hij? Is het wel echt een insect?
De officiële omschrijving van een insect is: Een dier met een kop, een borststuk, een achterlijf en zes pootjes.
En wat weet je van dit diertje? Schrijf al jullie bevindingen op in een schriftje, maak eventueel een tekening van het insect en laat hem vervolgens weer los in de natuur.

Wie is het?

Insecten zijn er in allerlei vormen en maten. En ze komen niet alleen in bosrijke gebieden voor, ook in een stad als Haarlem kun je volop insecten vinden. Zeker als je een groene tuin, balkon of stadpark in de buurt hebt.
Bekende insecten die jullie bijvoorbeeld kunnen tegenkomen zijn:

 • Lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje: wie kent hem niet? Naast een mooi insect, doet het lieveheersbeestje ook erg nuttig werk in je tuin of op het balkon. Want alhoewel het insect niemand kwaad doet, is hij wel de grootste vijand van de bladluis. En dat is handig, want als bladluis eenmaal op je planten zit, dan is de kans groot dat ze afsterven. Lieveheersbeestjes zorgen ervoor dat bladluis opgeruimd wordt en je planten blijven leven: een hele duurzame manier om van bladluis af te komen dus!
Een lieveheersbeestje valt onder de soort ‘kevers’. En aangezien hij dol is op bladluis, vind je hem dan ook vaak in de buurt van planten en op blaadjes.

 • Pissebed

Een diertje dat je waarschijnlijk ook in de tuin of op het balkon tegenkomt is de pissebed. Officieel is de pissebed trouwens geen insect. Hij is een afstammeling van de Crustaceae; de schaaldieren. Eigenlijk is hij dus familie van de krab en de kreeft. Bijzonder!
Ook pissebedden maken zich erg nuttig in de tuin. Ze recyclen namelijk plantaardig materiaal. En dat is weer heel belangrijk voor de koolstofkringloop én de bodem waar bloemen en planten op groeien. Misschien komen jullie wel een rolpissebed tegen, die zich oprolt tot een klein bolletje (een doperwt) als er gevaar dreigt.

 • Spinnetjes

Spinnen zijn eigenlijk altijd wel te vinden in de tuin of op het balkon. Ze zijn er in vele soorten en maten: welke spinnetjes leven er bij jullie in- en rondom het huis?
Spinnen maken zich nuttig door andere insecten te vangen in hun spinnenweb. Op die manier houden ze insectenpopulaties op natuurlijke wijze in stand en blijft er balans in de tuin. Maak een web dus niet kapot, zodat de spin zijn nuttige werk kan blijven doen. Zo’n web is trouwens best sterk en je vindt er vaak andere insecten in. Herkennen jullie welke het zijn?

 • Vlinders

Vlinders zijn waarschijnlijk te snel om te vangen in een insectenpotje, maar je kunt ze natuurlijk wel bestuderen als ze bijvoorbeeld op een bloem zitten. Waar vliegen ze, waar rusten ze uit? Hoe ziet de vlinder eruit, welke kleuren heeft hij? Weten jullie hoe hij heet?
Vlinders zijn echte insecten. Ze leven trouwens maar een korte tijd, gemiddeld zo’n twee weken. Als je vlinders in de tuin hebt, moet je er dus snel bijzijn! Ze zijn gek tuinen en balkons met veel bloeiende bloemen, want daar kunnen ze naar hartenlust de bloemen bestuiven en nectar eten.

Diervriendelijke tuin

Hoe diervriendelijker een tuin of balkon is, hoe meer dieren en insecten er te vinden zijn. Plant dus gerust veel bij- en vlindervriendelijke planten en bloemen in je tuin of op het balkon. Als inwoner van Haarlem draag je op deze manier bij aan het groen in de stad. Een win-win situatie.
Veel speurplezier!

Interview Chris Brunner

 
Haarlem kan niet zonder vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud van de natuur in en rondom de stad. Chris Brunner is een van deze mensen. Hij zet zich in voor verschillende initiatieven, waaronder de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland. Natuur in je Stad praat met hem over zijn werk, vogels en de natuur in Haarlem.

Bergen en vogels spotten

Al op jonge leeftijd kwam Chris in aanraking met de natuur, vertelt hij: “Ik ben Zwitser van oorsprong en als kind hield ik erg van de bergen met haar mooie bloemen. Veel later kwam ik, grappig genoeg via mijn vriendin, in aanraking met vogels en daar ben ik me steeds meer mee gaan bezighouden. Ik ga regelmatig vogels kijken; grote groepen bij elkaar zijn mijn favoriet. Soms ga ik speciaal voor de vogels op vakantie, zoals bijvoorbeeld naar de kust van Engeland. En elk jaar moet ik nog minstens een keer naar de bergen. Dat zit er gewoon in.”

Haarlem minst groen

De 71-jarige Chris woont inmiddels 44 jaar in Haarlem: ”Eerst in de binnenstad en daarna in de Bos en Vaartbuurt, waar ik nu nog steeds woon. In mijn werk als planologisch adviseur hield ik me met hele andere dingen bezig dan met vogels. Pas na mijn pensioen ben ik actief geworden als coördinator natuurbescherming en bestuurslid van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland.”
Chris vervolgt: “Ons werkgebied is groot, van het Noordzeekanaal tot en met de Haarlemmermeer. Haarlem is een belangrijke plaats én de stad met het minste groen. De sterke intensivering van de landbouw heeft ervoor gezorgd dat er buiten de stad veel minder bloemetjes en beestjes zijn, behalve in de echte natuurgebieden. De stad en de stadsranden zijn daardoor veel belangrijker geworden als vluchtplaats voor de natuur. Groen en natuur in de stad moeten we daarom echt koesteren.”

Natuurinclusief bouwen en ecologisch beheer

De komende jaren worden er 10.000 woningen bijgebouwd in Haarlem. Het is hard nodig dat de natuur daar ook een plek in krijgt, volgens Chris: ”Dus niet alleen maar verharding en nette gazons, maar ook wilde bloemen en struiken, groen op de daken en gevels én nestgelegenheden voor de vogels. Natuurinclusief bouwen noemen we dat. Het hoeft niet veel extra te kosten, als je er maar vanaf het begin af aan aandacht voor hebt. Ook het bestaande groen in de stad kan veel beter worden beheerd. Met minder maaien en meer struiken als schuilplaats voor de natuur bereik je al veel.”
Daarvoor is het belangrijk dat de gemeente Haarlem eigen deskundigheid in huis heeft op het gebied van ecologie, aldus Chris. “Vanuit de vogelwerkgroep zijn we blij dat er nu eindelijk weer een stadecoloog komt. Het behoud van de biodiversiteit is net zo belangrijk als de zorg voor het klimaat. Er is niet voor niets in Nederland nu een deltaplan gekomen voor het behoud van de biodiversiteit. Haarlem zou zich hier ook bij moeten aansluiten. Laat zien dat je ermee bezig bent!”

Vogels in Haarlem

In Haarlem is het nog redelijk gesteld met de vogels, vervolgt hij: ”De huismus bijvoorbeeld gaat weer aardig goed, maar er zijn ook wijken waar vrijwel geen vogels meer zijn. Veel vogelsoorten hebben zich aangepast aan het leven in de stad. Denk aan de merels die vroeger in bosachtige gebieden woonden en inmiddels al lang de gazons in de stad hebben ontdekt. Of de gierzwaluwen die onder dakpannen en in gaten in muren broeden. Zelfs bosuilen en buizerds broeden in onze stadse parken. Maar er zijn meer vogels die hun gedrag aanpassen: denk aan de kolonie lepelaars langs de Liede, die normaal gesproken in duinachtig gebied broeden. Kortom: er zijn genoeg vogels die zich thuis voelen in een stadse omgeving. Ze hebben echter wel eten, passende plekken om te broeden en schuilgelegenheden nodig. En die behoefte is per vogelsoort weer heel verschillend. Het is eigenlijk heel simpel: geen bloemen = geen zaden en insecten = geen vogels.” 

Gouden tip van Chris 

Tegen alle inwoners van Haarlem zou ik willen zeggen: “Zorg voor een goede inrichting van je tuin of balkon, met verschillende bloemen en struiken. Natuurlijk moeten er speelplekken voor de kinderen zijn, maar leg je tuin niet helemaal vol met tegels en kunstgras. Creëer bijvoorbeeld een poelplek als een vijver, maak randen met bloeiende struiken, hang nestkastjes op of voer de vogels.”
De hele tuin opruimen is ook niet erg stimulerend voor de natuur, legt Chris uit: ”Tuinvogels als koolmezen, pimpelmezen en huismussen houden van hoekjes waar rommel ligt. Takjes en bladeren: kleine beestjes zijn er gek op. Ruim dus zeker niet alles op. Ook op je balkon kun je al heel wat doen voor de natuur en dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Denk bijvoorbeeld aan verschillende plantjes en nestkastjes. Als de hele stad versteend is en overal ligt kunstgras, dan blijft er geen natuur meer over. En groeien de kinderen op zonder vogelgeluiden. Dat zou toch zonde zijn.”

Vergroen je buurt


Een gezonde buurt, met volop biodiversiteit, mooie planten en struiken, fluitende vogels en andere blije dieren: dát regelen we samen! Natuur in je Stad en Spaarnelanden zetten zich dan ook dagelijks in om groenparticipatie onder de inwoners van Haarlem te stimuleren. Doe mee en vergroen je buurt!

 

Groenparticipatie

Groenparticipatie is een term die vaak over tafel gaat bij Natuur in je Stad. Wat bedoelen we daar precies mee? Bloembakken, geveltuintjes en andere groene initiatieven voor Haarlem zijn allemaal vormen van groenparticipatie. De gemeente Haarlem en Natuur in je Stad roepen alle inwoners van Haarlem op om mee te werken aan groenere buurten. Waarom is dit belangrijk?

 • Haarlem is een van de meest versteende steden van Nederland.
 • Meer groen in de stad betekent meer flora en fauna = meer biodiversiteit.
 • En een fijne plek voor dieren als vlinders, vogels en bijen om neer te strijken.
 • Ook is het beter voor ons. Een groene omgeving betekent meer zuurstof in de lucht.
 • Zowel dier als mens is dus gebaat bij een natuurlijke leefomgeving.

Wat kun jij doen?

Op een vrij eenvoudige manier is het al mogelijk om bij te dragen aan een groenere buurt. Wat dacht je bijvoorbeeld van het adopteren van een boomspiegel? Als inwoner van Haarlem heb je de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe je deel wilt nemen aan groenparticipatie. Goed om te weten: op alle initiatieven zijn de Algemene Voorwaarden van Spaarnelanden van toepassing. Deze voorwaarden zijn gemaakt om heldere afspraken te maken met de inwoners van Haarlem. Je vindt er bijvoorbeeld de maatvoering van een geveltuintje, maar ook dat het niet is toegestaan om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken of om zomaar bomen te verwijderen.

Voorbeelden van groenparticipatie

Kriebelen jouw groene vingers en heb je zin om aan de slag te gaan? Graag! Kijk allereerst naar waar de buurt behoefte aan heeft. Denk bijvoorbeeld aan:

> Een geveltuintje rondom je huis
Haal een paar stoeptegels weg en leg een smal tuintje aan langs de voor- of zijkant van je huis. Vervolgens zet je er wat vlindervriendelijke plantjes in en voilà, klaar is je geveltuin. Deze tuintje dragen bij aan een gezond leefklimaat voor mens en dier én daarbij zien ze er ook nog eens erg leuk uit. Een win-win situatie.

> Een vrolijke bloembak in de buurt
Heb je weinig ruimte in de buurt en wil je toch vergroenen? Draag dan bij door een bloembak te adopteren. Als inwoner van Haarlem mag je gratis een bloembak van gerecycled materiaal aanvragen. Vervolgens zaai je deze in met mooie bloemen of planten en klaar ben je. De buurt zal genieten van jouw vrolijke bloembak! Handig: onze beste inzaaitips op een rijtje.

> Een mini-tuintje in de boomspiegel
Staat er een mooie boom voor je huis? Dan kun je daarvan de boomspiegel adopteren. De boomspiegel is het stukje grond om de boom heen en dat leent zich perfect voor een mini-tuintje. Vul het aanvraagformulier in en ga aan de slag. Handige zaaitips lees je in de flyer. Tip: Een boomspiegel beplanten is ook een leuke én educatieve activiteit om samen met kinderen te doen.

> Een perk met wilde bloemen
Een klein moestuintje aanleggen of een mooie wilde bloemen-perkje aanleggen? Dat kan. Kijk of het mogelijk is om een stukje groenstrook te adopteren bij jou in de buurt. Een ideaal stukje grond, waar je in een handomdraai een heerlijke, groene plek van maakt. Schakel Spaarnelanden in en samen bekijken we of de groenstrook geschikt is voor adoptie. Meer informatie vind je hier.

Doe mee!

Kortom: voor inwoners van Haarlem zijn er volop mogelijkheden voor groenparticipatie. Wees de groene held van jouw buurt en doe mee! Het inschrijfformulier voor alle initiatieven voor groenparticipatie vind je op de website van Natuur in je Stad.

Heb je vragen over groenparticipatie, neem dan gerust contact op:
E-mail: participatie@spaarnelanden.nl of bel: 023 - 75 17 200.

Maak je eigen insectenhotel


Als je een tuin hebt, dan ben je niet de enige die van al dat moois geniet. Vogels, bijen, vlinders en andere kleine beestjes zijn veel geziene gasten in menig, groene tuin. Hoe zorg je ervoor dat deze nuttige beestjes zich thuis voelen in jouw tuin? Bijvoorbeeld door een insectenhotel te maken. Hoe je dat precies doet, lees je hier!


Klein maar nuttig

Spinnetjes, torretjes, kevertjes, miertjes en andere kleine beestjes leven graag in je tuin. En dat is maar goed ook, want ze maken zich erg nuttig. Wist je bijvoorbeeld dat…

 • Insecten helpen ongedierte uit je tuin te bestrijden?
 • Ze gewassen en bloemen bestuiven, met als resultaat: een gezonde, bloeiende tuin?
 • Ze elkaar bestrijden? De groepen insecten worden zo op een natuurlijke manier in balans gehouden.
 • Insecten een lekker hapje zijn voor vogels en andere dieren?
 • Kinderen het heerlijk vinden om ze te bestuderen en zo veel van leren van de natuur?

Meer groen in de tuin

Helaas hebben steeds meer mensen voor een onderhoudsvriendelijke tuin gekozen, met als gevolg dat de balans in de natuur (en met name in steden als Haarlem) is verstoord. Natuur in je Stad heeft als missie meer groen en meer beestjes in de stad te krijgen. Goed voor je eigen gezondheid én de biodiversiteit.
Een van de manier waarop je insecten uitnodigt in je tuin of op je balkon is door een insectenhotel te plaatsen. De dieren zullen dankbaar gebruik maken van dit hotel, waar ze onderdak en beschutting vinden. Vlinders, lieveheersbeestjes, kevers en wilde bijen: wees welkom! En zo’n hotel is heel makkelijk zelf te maken, lees snel verder.

Plaatsen insectenhotel

Denk, voordat je begint, goed na over waar je het insectenhotel wilt plaatsten. Kleine dieren hechten veel waarde aan een vaste plek. Dus als die in een keer goed is, hoef je het hotel later niet meer te verplaatsen en voorkom je dat de diertjes sterven. De beste plaats voor een insectenhotel is een warme, zonnige plek, bij voorkeur met een entree op het zuiden. En een beetje bescherming, in de vorm van een muurtje of planten, tegen de regen en wind is ook aan te raden. Je kunt een insectenhotel zo groot of zo klein maken als je zelf wilt.

Insectenhotel maken: simpel drie-stappenplan


Stap 1 – Materialen
Start met verzamelen van materialen voor het hotel:

 • Hout om het raamwerk te maken. Let erop dat je natuurlijk hout gebruikt dat niet bewerkt is met verf of olie, dat is schadelijk voor de kleine beestjes.
 • Zoek uit in wat voor kamers de beestjes het liefste verblijven. Bijen en hommels zijn bijvoorbeeld dol op holle stengels en vlinders houden weer van takjes en dorre bladeren.

Tip: in het bos kun je vaak veel (gratis) natuurlijke materialen vinden voor in het hotel. Denk aan dennenappels, takjes, houtsnippers en stro.

Stap 2 – Raamwerk maken
Maak een vierkant raamwerk van hout, bijvoorbeeld in de vorm van een huisje. Verdeel het in kleine vakjes, die elk een aparte kamer vormen in het hotel. Je kunt ook baksteen gebruiken voor de afwisseling. Insecten zijn dol op dit soort schuilplekken.

Tip: Op internet vind je verschillende bouwtekeningen. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen creativiteit zijn gang laten gaan voor het ontwerp.

Stap 3 – Kamer inrichten
Tot slot, vul je iedere ‘hotelkamer’ met een ander materiaal. De holle stengels leg je bij elkaar in een kamer voor de bijen, wespen en hommels en de rest van de kamers richt je in zoals je zelf wilt. Zorg voor genoeg ruimte en gaatjes in het hotel, insecten houden van kruip- en sluiproutes.

Tip: Maak je geen zorgen over het verdere onderhoud; het insectenhotel hoef je niet te reinigen. Dus zie je spinnenwebben of andere vormen van leven? Zie dat dan als teken dat er dankbaar gebruik wordt gemaakt van jouw hotel.

Kortom…
Een insectenhotel is een relatief simpele én goedkope manier om kleine diertjes te ontvangen in je tuin. Zo’n hotel kun je kopen in het tuincentrum of bij de bouwmarkt, maar het is natuurlijk nog veel leuker om het zelf te maken. Ook een leerzame activiteit om samen met kinderen te doen, ze zijn vast apetrots op hun zelfgebouwde hotel.

En nu is het alleen nog maar wachten op… de gasten!

Zo maak je tuin of balkon voorjaarsproof


De lente: een ideaal moment om je tuin of balkon eens flink onder handen te nemen. Hoe maak je je tuin of balkon helemaal klaar voor het voorjaar? Je leest het op natuurinjestad.nl!


Aan de slag

Voor wie een tuin of balkon heeft, betekent het voorjaar: aan de slag. Snoeien, planten, onkruid wieden én ervoor zorgen dat dieren zich welkom voelen, vraagt om een investering. Maar alle dingen die je nu goed aanpakt, zorgen er straks voor dat je er heerlijk bijzit in je tuin of op het balkon!

To do:

 • Herfst eruit, voorjaar erin

Begin allereerst met het verwijderen van alle overblijfselen van de herfst en winter. Denk aan dode planten en takken opruimen, groene aanslag verwijderen van het terras, de tuinmeubelen schoonmaken, bladeren van het gras halen, de vijver schoonmaken en de dakgoot leegmaken. Geef je balkon een flinke schoonmaakbeurt door het te vegen en te soppen. En vergeet ook niet de nestkastjes schoon te maken, zodat de vogeltjes straks neer kunnen strijken in een schone kast. Zo, dat knapt al op!

 • Onkruid verwijderen

En als je dan toch bezig bent in de tuin, haal dan meteen het onkruid weg, voordat het begint te woekeren. Verwijder het onkruid bij voorkeur met de hand. Best een arbeidsintensief klusje voor de grotere tuinen, maar wel zo fijn voor de rest van de planten. Kijk ook even goed naar je planten: hebben ze genoeg ruimte, mist er iets, hebben ze extra voeding nodig?

 • Gazon verzorgen

Het voorjaar is ook hét moment om je gazon te verzorgen. Verticuteren, mesten, maaien en besproeien zijn de belangrijkste dingen die je kunt doen om je gazon mooi te houden. Verticuteren doe je gemakkelijk met een verticuteermachine. Ook mest je nu het gazon, voor een optimale groei. Vanaf maart maai je het gras wekelijks en de kanten knip je netjes bij met een grastrimmer. Vergeet ook niet je gazon regelmatig een flinke sproeibeurt te geven!

 • Relaxplek

Zorg ervoor dat jouw tuin of balkon een ideale relaxplek wordt, zodat je deze zomer lekker kunt luieren rondom je eigen huis. Dit doe je bijvoorbeeld door een stevige hangmat op te hangen, fijne zitstoelen neer te zetten en je balkon of tuin gezellig te maken met kleedjes, kaarsen en andere tuinaccessoires. Tip: check ook de kringloopwinkel voor tuinmeubilair, potten en andere tuinspulletjes. Hergebruiken = beter voor het milieu en de natuur.
 

Diervriendelijk

Naast dat je balkon of tuin een fijne plek voor jou en je familie is, zijn ook dieren gek op bloeiende tuintjes en een goed verzorgd balkon. In het voorjaar maak je jouw plekje dan ook helemaal diervriendelijk.
Bijvoorbeeld door:

 • Een schone drinkschaal of -bak neer te zetten voor de vogels.

 • Een insectenhotel neer te zetten of op te hangen. Lieveheersbeestjes, vlinders en bijen maken er dankbaar gebruik van!

 • Bij- en vlindervriendelijke bloemen en planten te plaatsen.

 • Lekker veel variatie in de begroeiing aan te brengen. Kleine dieren en insecten houden ervan.

 • Je tuin of balkon niet te netjes te maken, rommelige plekjes zijn juist fijne schuilplaatsen voor dieren.

 • Vogelnestkastjes op te hangen.

Kortom…

Maak van je tuin of balkon een heerlijke plek voor jezelf en de dieren. Want: meer groen is goed voor de zuurstof, je humeur én de natuur! Lees hier meer over wat je zelf voor de Haarlemse natuur kunt doen. En vergeet niet jouw tips te delen op de social media-kanalen van Natuur in je Stad!
We wensen je een heerlijk voorjaar!
 

Leuke dingen om te doen met Pinksteren

Pinksteren: een heerlijk lang weekend vrij in het voorjaar. Wat vieren we eigenlijk met Pinksteren? En wat is er doen tijdens deze vrije dagen? Markten, wandelen, appels plukken, Natuur in je Stad deelt haar beste tips met je. Natuurlijk lekker buiten!

 

Pinksteren: een stukje geschiedenis

Ieder jaar, precies 49 dagen na Pasen, is het Pinksteren. Veel mensen zijn blij dat ze een paar extra dagen vrij hebben. Maar waarom zijn we eigenlijk vrij met Pinksteren?
Pinksteren is een feest van het Christendom. Op deze dag wordt de komst van de Heilige Geest gevierd, zoals Jezus dat had aangekondigd aan zijn twaalf volgelingen. Tien dagen na de Hemelvaart van Jezus daalde de Heilige Geest neer, in de vorm van vuur, tijdens een gebed in Jeruzalem. Dit vuur zorgde ervoor dat de leerlingen van Jezus een vreemde taal spraken, wat later het evangelie bleek te zijn in hun eigen taal. Diezelfde dag werden er 3000 mensen gedoopt en ontstond de christelijke kerk. Rond 1574 werd Pinksteren uitgeroepen tot officiële kerkelijke dag en sindsdien zijn we allemaal vrij met Pinksteren.

Vieren anno 2019

Tegenwoordig staan we niet zozeer stil bij de komst van de heilige Geest, maar genieten we wél van deze extra vrije dagen in het voorjaar! Tijdens Pinksteren worden er dan ook veel activiteiten georganiseerd in en rondom Haarlem:

 • Klim naar het Licht - Haarlem 

Een unieke ervaring! De Koepel Kathedraal in Haarlem is bijna klaar en volledig gerestaureerd. Om dit te vieren mag je tot en met 31 juli 2019 de kerk beklimmen. Je loopt over ambachtelijke spiltrappen, komt langs gewelven, een verborgen zolder en leert van alles over de architectuur en de kunst in de kathedraal. Je mag zelfs over de tijdelijke brug tussen de twee torens lopen, wat een geweldig uitzicht geeft op Haarlem, Amsterdam, de duinen en de zee. Ook leuk met kinderen. Meer info: Klim naar het Licht.
 

 • Appelparade 

Een gezellig feelgood-festival voor het hele gezin: de Appelparade op Landgoed de Olmenhorst. Op 9 en 10 juni vind je er tentjes, theater, muziek pop-upstores, leuke spulletjes en meer. Kinderen kunnen er o.a. broodjes bakken, hutten bouwen en ponyrijden. Dat wordt dus lekker struinen tussen de appelbomen! En na afloop eten jullie natuurlijk… een gezond appeltje (of iets anders lekkers). Zie ook: www.appelparade.nl
 

 • Haarlem draait door - Haarlem 

Ben je gek op het unieke geluid van de Oudhollandse draaiorgels? Dan is Haarlem geen betere plek om Pinkstermaandag, 10 juni 2019, door te brengen. In de binnenstad vindt dan namelijk de 12e editie van het internationale draaiorgelevenement “Haarlem Draait Door” plaats. Tussen 11 en 17 uur loop je door de gezelligste straatjes van Haarlem, onder begeleiding van muziek van de verschillende draaiorgels. Meer info over ‘Haarlem draait door’, vind je hier
 

 • Wandelen langs het IJmondpad - IJmondregio

Tijdens de Pinksterdagen kun je ook deelnemen aan de driedaagjes wandelroute (77 km) in de IJmond. Je wandelt langs historische linies, buitenplaatsen, open polders en natuurlijk de prachtige natuur. De drie etappes brengen je door de hele IJmondregio en de landschappen van Heemskerk, Beverwijk en Velsen. Dus trek je wandelschoenen aan en hup: naar buiten met Pinksteren. Wandelen langs het IJmondpad is een initiatief van Landschap Noord-Holland.

 • Pinksterjaarmarkt

Op het prachtige Landgoed Duin en Kruidberg kun je tweede Pinksterdag, tussen 11 en 17 uur, weer terecht voor de gezellige Pinksterjaarmarkt. Er zijn veel verschillende kraampjes, met o.a. lekker eten, Oudhollandse ambachten, gadgets en meer. Voor zowel groot en klein een heerlijke bestemming voor je vrije dag. Er wordt wel aangeraden om op de fiets te komen, in verband met het beperkt aantal parkeerplekken. De toegang is gratis. Lees hier meer over de markt.

 • Campina Open Boerderijdagen 

Op vrijdag 31 mei en maandag 10 juni worden de Campina Open Boerderijdagen georganiseerd. En daar doen maar liefst 69 boerderijen door heel Nederland aan mee. Er valt van alles te zien en te beleven rondom het leven op de boerderij. In Noord-Holland doen deze twee boerderijen mee: de boerderij van de familie neefjes in Warder én de boerderij van de familie Bax in Westzaan. Overall aan en op naar de boerderij!
 
Fijne Pinksteren! 
Kortom: ga je voor een knusse markt, een flinke wandeling door de natuur of liever naar de boerderij? Er zijn volop leuke activiteiten buiten te doen in en rondom Haarlem het komende Pinksterweekend.

Heb jij tips voor leuke activiteiten die in het Pinksterweekend worden georganiseerd? We horen graag van je!

Aankondiging Potjesmarkt

Voor veel groen- en natuurliefhebbers is het jaarlijks vaste prik: de Luilakmarkt in Haarlem! Op vrijdag 7 juni is het weer zover, ben jij er ook bij?

 

Over de Luilakmarkt

De Luilakmarkt is een potjes- en plantenmarkt die jaarlijks in het voorjaar wordt georganiseerd. Naast bloemen, planten en tuinaccessoires vind je er ook allerlei kraampjes met lekker eten en drinken.
De markt begint op vrijdag 7 juni om 16 uur en eindigt de volgende ochtend om 11 uur. Ook in de nacht kun je er dus terecht voor allerlei groens en gezelligheid. Naar horen zeggen wordt deze markt al sinds 1890 in Haarlem georganiseerd: een nostalgische traditie!

Wakker worden!

De markt wordt georganiseerd op de nacht van luilak: een niet-christelijk feest waarbij slaapkoppen wakker worden gemaakt met een hoop kabaal. Jongeren fietsen met blikjes achter hun fiets, slaan op potten en pannen en verzinnen allerlei manieren om zoveel mogelijk lawaai te maken in de vroege ochtend. Opstaan! En als je dan toch vroeg uit bed bent, dan kun je natuurlijk net zo goed naar de Luilakmarkt gaan.

Tijd + locatie

De potjes- en plantenmarkt start op vrijdag 7 juni om 16 uur en eindigt de volgende dag: zaterdag 8 juni om ongeveer 11 uur. De locatie is de Haarlemse Raamvest. Parkeren kan bijvoorbeeld in de parkeergarage Houtplein. Meer informatie vind je op de Facebook-pagina van de Luilakmarkt.
Fijne Luilak!
 
 

Interview Titi des Bouvrie

Ze is o.a. lid van de Haarlemmerhout adviescommissie, een van de bestuursleden van Vrienden van de Haarlemmerhout, ijzerverzamelaar voor de Egelopvang én ze zorgt ervoor dat iedereen altijd voorzien is van een koekje. Natuur in je Stad sprak met Titi des Bouvrie: een actieve vrijwilligster die zich dagelijks inzet voor de Haarlemse natuur.


Opgegroeid met de natuur

Zorgen voor de natuur is Titi met de paplepel ingegoten, zo blijkt: “Vroeger als kind maakte mijn zusjes en ik, samen met mijn vader, urenlange wandelingen over de Gooise Heide. Pas om 16 uur gingen we aan de thee, als we helemaal afgemat waren van die lange stukken lopen. Maar het was heerlijk, mijn vader vertelde ons alles over de natuur. En mijn moeder was net zo bevlogen. De hele familie doet nog steeds van alles voor de natuur. Zo wonen mijn zusjes nu in Noorwegen en zetten zich in als ‘klimaatgrootouders’, tot aan gesprekken met de Noorse regering aan toe. Ja, ik kan wel zeggen dat we allemaal ‘woest actief’ zijn.”

Haarlemmerhout

De Haarlemmerhout is een van haar eerste vrijwilligersprojecten in Haarlem, vertelt Titi: “In 1979 ben ik Haarlem komen wonen, vlakbij de Haarlemmerhout. Het vijf eeuwen oude stadsbos, dat in contouren altijd hetzelfde is gebleven, is een unieke plek in Haarlem. Toen ik in 2007 met mijn hond aan het wandelen was en ik daar wat mensen van de gemeente en een landschapsarchitect hoorde praten over het aanleggen van bospaden met betonnen ‘stoepranden’, kwam ik in actie. Want willen we dat? Nee! Samen met wat andere Hout-liefhebbers gingen we eropaf en noemden ons ter plekke: ‘de Werkgroep Haarlemmerhout’.”
Titi vervolgt: “Van een klankbordgroep zijn we uitgegroeid naar een Adviescommissie voor de Haarlemmerhout en het Frederikspark, waar inmiddels mensen van vier wijkraden, groengroepen, de Historische Vereniging Haerlem, stichting de Houten Haarlemmer, de Vogelwerkgroep en mensen van de gemeente aan deelnemen. We bemoeien ons o.a. met het beheer van de Haarlemmerhout en adviseren gevraagd (en ongevraagd) partijen als de gemeente Haarlem en Spaarnelanden.”

Blikjesdag

Een ander initiatief waar Titi oprichtster en initiator van is, is ‘Blikjesdag’. Titi legt uit: “Elke eerste woensdagochtend van de maand is het ‘Blikjesdag’ in de Haarlemmerhout. Bij de bankjes vind je mensen die doppen, blikjes en andere dingen bij ons komen brengen. Mijn man en ik zoeken dat uit en sorteren het in zakken van ijzer, aluminium en ander materiaal. En die brengen we weer naar een inkoper in de Waarderpolder. Hij weegt het af, rekent het uit en vervolgens krijgen we uitbetaald in geld. Dat geld gaat weer rechtstreeks naar de Vrienden van Haarlemmerhout.”
Maar al snel blijkt dat niet het enige ijzer-inzamelwerk te zijn van Titi: ”Ook voor stichting Egelopvang Haarlem e.o. verzamel ik ijzer, aluminium, koper en metaal. En dat geld stort ik weer op de rekening van de egels. Er is zoveel in te zamelen, denk bijvoorbeeld aan de doppen van sherry- en wijnflessen, cupjes van waxinelichtjes of de oude bagagedrager van een fiets. Daarnaast adresseer en verzend ik vier keer per jaar 600 tijdschriften voor de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, zamel ik plastic doppen in voor stichting Hulphond Nederland, zet ik me in voor de Haarlemse Heemtuin én zorg ik altijd voor koekjes bij de koffie. Want daar komen de meeste vrijwilligers eigenlijk echt voor”, zegt ze gekscherend.
 

Gouden tip van Titi

De gouden tip van Titi voor iedere Haarlemmer: “Ik vind dat iedereen zich over duurzaamheid moet buigen en kijk dan met name in de eigen tuin. Kunnen de stenen eruit? En kunnen we in plaats daarvan plantjes neerzetten? Het probleem is dat er veel groen gekapt wordt in Haarlem en dat tuinen worden betegeld. En dat moet stoppen! De dieren, bijen, vlinders hebben groen nodig. De bomen geven ons zuurstof. Water uit de regenpijp kan opgevangen worden in bijvoorbeeld een regenton en hergebruikt worden om planten water te geven. Mijn tip is dus: Stenen uit de tuin en meer groen erin!”

Meer weten?

Mensen die meer willen weten over het werk van Titi, zelf ijzer willen doneren of lid willen worden van de Vrienden van de Haarlemmerhout, kunnen contact opnemen door een mailtje te sturen naar vriendenhaarlemmerhout@gmail.com. Of kijk op de website van Vrienden van de Haarlemmerhout voor meer informatie: www.vriendenhaarlemmerhout.nl

Leuke (voorjaars)uitjes met kinderenUitjes met kinderen: wat zijn de leukste (voorjaars)uitjes voor jou en je kind(eren)? Laarzen aan en lekker naar buiten! Natuur in je Stad zet de beste tips voor uitjes je op een rijtje. Ontdek ze hier.


Eropuit met kinderen

De vogeltjes fluiten, het zonnetje schijnt en alles staat volop in bloei: het is voorjaar! Hét moment om lekker op pad te gaan met het gezin. En met mooi weer is er natuurlijk geen betere plek om dit te doen dan… in de natuur! Naast dat het gezellig is om er samen op uit te gaan, is tijd doorbrengen in de natuur ook erg gezond:

 • Lekker fit

Van buiten actief zijn wordt je kind sterk en fit. Voetballen, fietsen, hutten bouwen, zwemmen of tikkertje spelen: kinderen zijn buiten continue in beweging. En dat zorgt ervoor dat ze zich goed voelen en op een gezond gewicht blijven. Veel bewegen is daarnaast stimulerend voor de motorische ontwikkeling van je kind; voor je het weet klimt hij in de hoogste bomen!

 • Zonnevitamine

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. En daarom wordt deze vitamine ook wel ‘zonnevitamine’ genoemd. Je lichaam maakt vitamine D aan als je in de zon bent en dat zorgt o.a. voor een sterk immuunsysteem en een goede werking van de spieren. Daarnaast maakt je lichaam door zonlicht serotonine aan, een stofje dat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. Voor zowel kinderen als volwassenen is de zon dus een belangrijke leverancier van goede vitamines! Tip: Let erop dat je je goed blijft insmeren.

 • Educatief

Het voorjaar is een perfect moment om te ontdekken wat er buiten allemaal leeft en groeit. Wat voor dieren komen jullie bijvoorbeeld tegen tijdens een wandeltocht? Wat eten ze? En waar slapen ze? Van samen op pad gaan in de natuur leren je kinderen weer hele andere dingen dan op school. Tip: neem een natuurgids, schriftje, verrekijker en insectenpotje mee op jullie expeditie.

Tips voor (voorjaars)uitjes

In en rond Haarlem zijn er volop leuke buitenactiviteiten te vinden voor jou en je gezin. En het allerleukste aan de natuur opzoeken is: het hoeft niet veel geld te kosten.
Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Strandjutten

Een van de dingen die zo fijn zijn aan Haarlem is dat het strand binnen fietsafstand is. Naast dat je kinderen er heerlijk kunnen spelen, kun je ook actief bijdragen aan een schoner strand. Ga bijvoorbeeld met je kinderen strandjutten. Neem een stukje strand, een grote zak en ga samen op zoek naar resten afval die op het strand zijn aangespoeld. Wat komen jullie tegen en hoe komt het in de zee terecht? En na al dat harde opruimwerk, verdienen jullie natuurlijk een ijsje! 

 • Pluktuin

Gek op bloemen? Bezoek dan met je kind(eren) een pluktuin! In de zomermaanden, van maart tot en met september (afhankelijk van het Nederlandse weer), openen de pluktuinen hun deuren voor het publiek. Samen met je kinderen loop je tussen de bloeiende bloemen en jullie plukken zelf een mooi boeket bij elkaar. Na afloop reken je de bloemen af en thuis geef je ‘jullie’ boeket natuurlijk een mooi plekje. Op de website pluktuinen.nl kun je zien welke pluktuinen er bij jullie in de buurt zijn.
Tip: Aardbeien, appels of ander fruit plukken is ook altijd een succes. En nog hartstikke gezond ook!

 • Naar de boerderij

Het is lente op de boerderij! Lammetjes, kalfjes, kuikentjes; er is veel nieuw leven te zien op de boerderij. Trek je oude kleren aan en ga op bezoek bij een boerderij om van alles de leren over de dieren en hun leven. In Spaarnwoude vind je bijvoorbeeld de biologische informatieboerderij Zorgvrij. Je ziet hier o.a. hoe de koeien worden gemolken en hoe bijen leven, maar je kunt er ook zelf melk tappen, de dieren voeren of lekker klimmen en klauteren in de speeltuin. Leerzaam voor jong én oud.

 • Kindvriendelijke wandelroutes

Wandelen saai? Zeker niet. Een kabouter pad, blote voeten pad, een Dieren ABC: er zijn volop leuke wandelroutes in Nederland, speciaal voor kinderen. Onderweg kijk je bijvoorbeeld naar welke sporen jullie onderweg tegenkomen. Staatsbosbeheer heeft zelfs een app ontwikkeld waarmee je het dier dat bij het spoor hoort, kunt herkennen. Handig! Vlakbij Haarlem vind je ook het mooie natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar van alles te zien en te beleven is voor kinderen.

Deel jouw tips…

Het voorjaar is een ideaal moment om lekker veel naar buiten te gaan met het gezin. Heb jij leuke tips voor uitjes buiten met kinderen? Deel ze gerust met ons én alle Haarlemse natuurliefhebbers op de social media-kanalen van Natuur in je Stad.


Heerlijk voorjaar!

 
 

Wilgen gaan naar de kapper

De bomen in de stad worden goed in de gaten gehouden door de mensen van Boomonderhoud. Staan ze stevig? Zijn ze gezond? Moeten ze gesnoeid? Sommige bomen die ziek zijn of een gevaar vormen, worden weggehaald. Fin (11) en Hedda (10) gaan kijken bij Stefan van Boomonderhoud. Hij knot met zijn collega’s een grote wilg. Knotten is het afzagen van uitgegroeide takken. “De boom is te zwaar in de top. Als hij breekt, valt hij op het fietspad”, legt Stefan uit. “En er zit schimmel in de binnenkant van de boom. Dat maakt hem kwetsbaar.” Hedda: “Ik heb medelijden met de boom. Maar ach, eigenlijk gaat hij gewoon naar de kapper.”

Lees het hele artikel hier. 

Tijdelijk niet maaien voor insecten

De gemeente Haarlem heeft met Spaarnelanden afgesproken dat een groot deel van de gazons in de openbare ruimte in de periode 15 april tot 15 mei niet worden gemaaid.

De biodiversiteit en het insectenleven staan onder druk en ook de gemeente Haarlem wil in de stedelijke omgeving verbeteringen hierin aanbrengen. 
Lees hier meer

Ruim baan voor roerdomp en baardmannetje in Meerwijkplas


De Meerwijkplas is een bijzonder natuurterrein aan de zuidoostrand van Haarlem. Hoewel het geen officiële beschermde status heeft, is het zonder meer een natuurparel. Want, in welk willekeurig park aan de stadsrand broeden roerdomp, nachtegaal en waterral en groeit rietorchis? En dat allemaal dankzij een actieve groep bewoners en vrijwilligers uit Haarlem, die de gemeente in 2000 wisten de overtuigen van een natuurvriendelijk beheer. Enthousiastelingen die zelf ook de handen uit de mouwen staken, waardoor een gevarieerd en waardevol natuurgebied ontstond. (Bron: Landschap Noord Holland)
Lees hier meer.

Haarlem zorgt voor meer natuur in de stad


2018 is een succesvol jaar geweest voor planten en dieren in Haarlem. De gemeente heeft, samen met Spaarnelanden en Landschap Noord-Holland hard gewerkt aan verbetering van het openbaar groen en de terugkeer van bijzondere planten en dieren.

En met succes, in een aantal gebieden zijn bijzondere dier- en plant soorten echt teruggekeerd. En er is nog veel meer in de stad gebeurd, zoals de aanleg van 20 eendentrappen, de plaatsing van een vossenraster en het inzaaien van maar liefst drie kilometer aan bermen met bloemzaad en bollen. Lees hier meer.

Steeds meer bijvriendelijke bermen in Haarlem


In Haarlem zijn steeds meer bijvriendelijke bermen te vinden. Deze bloemrijke bermen vormen een belangrijke voedselbron voor bijen, vlinders en andere insecten. Het verschil met ‘gewone’ bermen is dat de bijvriendelijke versies niet meer volledig strak gemaaid worden. Daardoor zien de bermen er wilder uit.

Bloemrijke bermen zijn hard nodig, omdat het niet goed gaat met insecten. In 30 jaar tijd is driekwart van alle insecten verdwenen. Spaarnelanden zet daarom actief in op het creëren van deze ‘wilde’ bloemrijke bermen. In het voorjaar worden de bermen ingezaaid met een ecologisch bloemenmengsel. In juli start Spaarnelanden met het maaien van de bermen in stroken, zodat insecten de kans hebben om naar een ander plekje te gaan. Het maaisel wordt snel afgevoerd, zodat de bermen rijker gaan bloeien.

Natuurinformatiebord voor de Delft


In opdracht van gemeente Haarlem en samen met Landschap Noord-Holland hebben we de oevers van de Delft de afgelopen jaren natuurvriendelijk ingericht. Dit water ligt achter het Pim Mulier stadion en bestaat al sinds de middeleeuwen. Er is een helling gemaakt, zodat er nu planten onder, in en naast het water staan. Ze zuiveren het water en bieden vissen goede schuilmogelijkheden. Ook watervogels kunnen beter schuilen, voedsel vinden en makkelijker in en uit het water komen.

Aan de oevers van de Delft is sinds kort een gloednieuw informatiebord te vinden met daarop meer informatie.

Jonge eendjes in Haarlem veiliger dankzij eendentrappetjes


Langs de Zomervaart en bij de Diakenhuisbrug in Haarlem zijn eendentrappetjes geplaatst. Jonge eendjes en andere dieren, zoals kikkers en padden kunnen zo veilig het water verlaten. Lees meer.

Weidevogels Hekslootpolder broeden veilig door uniek hekwerk


Om vossen in de Haarlemse Hekslootpolder te weren, zijn onlangs bijzondere vossenrasters geplaatst. Het gaat om een pilot waarbij een voor Nederland uniek hekwerksysteem wordt gebruikt. Lees meer.