Nieuws

Blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen rondom de natuur in jouw stad. En laat Haarlem gerust zien hoe jij de stad groener maakt. Heb je zelf groen nieuws, wil je een melding maken of heb je vragen? Je mag ons altijd mailen: info@natuurinjestad.nl

Maak je eigen insectenhotel


Als je een tuin hebt, dan ben je niet de enige die van al dat moois geniet. Vogels, bijen, vlinders en andere kleine beestjes zijn veel geziene gasten in menig, groene tuin. Hoe zorg je ervoor dat deze nuttige beestjes zich thuis voelen in jouw tuin? Bijvoorbeeld door een insectenhotel te maken. Hoe je dat precies doet, lees je hier!


Klein maar nuttig

Spinnetjes, torretjes, kevertjes, miertjes en andere kleine beestjes leven graag in je tuin. En dat is maar goed ook, want ze maken zich erg nuttig. Wist je bijvoorbeeld dat…

 • Insecten helpen ongedierte uit je tuin te bestrijden?
 • Ze gewassen en bloemen bestuiven, met als resultaat: een gezonde, bloeiende tuin?
 • Ze elkaar bestrijden? De groepen insecten worden zo op een natuurlijke manier in balans gehouden.
 • Insecten een lekker hapje zijn voor vogels en andere dieren?
 • Kinderen het heerlijk vinden om ze te bestuderen en zo veel van leren van de natuur?

Meer groen in de tuin

Helaas hebben steeds meer mensen voor een onderhoudsvriendelijke tuin gekozen, met als gevolg dat de balans in de natuur (en met name in steden als Haarlem) is verstoord. Natuur in je Stad heeft als missie meer groen en meer beestjes in de stad te krijgen. Goed voor je eigen gezondheid én de biodiversiteit.
Een van de manier waarop je insecten uitnodigt in je tuin of op je balkon is door een insectenhotel te plaatsen. De dieren zullen dankbaar gebruik maken van dit hotel, waar ze onderdak en beschutting vinden. Vlinders, lieveheersbeestjes, kevers en wilde bijen: wees welkom! En zo’n hotel is heel makkelijk zelf te maken, lees snel verder.

Plaatsen insectenhotel

Denk, voordat je begint, goed na over waar je het insectenhotel wilt plaatsten. Kleine dieren hechten veel waarde aan een vaste plek. Dus als die in een keer goed is, hoef je het hotel later niet meer te verplaatsen en voorkom je dat de diertjes sterven. De beste plaats voor een insectenhotel is een warme, zonnige plek, bij voorkeur met een entree op het zuiden. En een beetje bescherming, in de vorm van een muurtje of planten, tegen de regen en wind is ook aan te raden. Je kunt een insectenhotel zo groot of zo klein maken als je zelf wilt.

Insectenhotel maken: simpel drie-stappenplan


Stap 1 – Materialen
Start met verzamelen van materialen voor het hotel:

 • Hout om het raamwerk te maken. Let erop dat je natuurlijk hout gebruikt dat niet bewerkt is met verf of olie, dat is schadelijk voor de kleine beestjes.
 • Zoek uit in wat voor kamers de beestjes het liefste verblijven. Bijen en hommels zijn bijvoorbeeld dol op holle stengels en vlinders houden weer van takjes en dorre bladeren.

Tip: in het bos kun je vaak veel (gratis) natuurlijke materialen vinden voor in het hotel. Denk aan dennenappels, takjes, houtsnippers en stro.

Stap 2 – Raamwerk maken
Maak een vierkant raamwerk van hout, bijvoorbeeld in de vorm van een huisje. Verdeel het in kleine vakjes, die elk een aparte kamer vormen in het hotel. Je kunt ook baksteen gebruiken voor de afwisseling. Insecten zijn dol op dit soort schuilplekken.

Tip: Op internet vind je verschillende bouwtekeningen. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen creativiteit zijn gang laten gaan voor het ontwerp.

Stap 3 – Kamer inrichten
Tot slot, vul je iedere ‘hotelkamer’ met een ander materiaal. De holle stengels leg je bij elkaar in een kamer voor de bijen, wespen en hommels en de rest van de kamers richt je in zoals je zelf wilt. Zorg voor genoeg ruimte en gaatjes in het hotel, insecten houden van kruip- en sluiproutes.

Tip: Maak je geen zorgen over het verdere onderhoud; het insectenhotel hoef je niet te reinigen. Dus zie je spinnenwebben of andere vormen van leven? Zie dat dan als teken dat er dankbaar gebruik wordt gemaakt van jouw hotel.

Kortom…
Een insectenhotel is een relatief simpele én goedkope manier om kleine diertjes te ontvangen in je tuin. Zo’n hotel kun je kopen in het tuincentrum of bij de bouwmarkt, maar het is natuurlijk nog veel leuker om het zelf te maken. Ook een leerzame activiteit om samen met kinderen te doen, ze zijn vast apetrots op hun zelfgebouwde hotel.

En nu is het alleen nog maar wachten op… de gasten!

Zo maak je tuin of balkon voorjaarsproof


De lente: een ideaal moment om je tuin of balkon eens flink onder handen te nemen. Hoe maak je je tuin of balkon helemaal klaar voor het voorjaar? Je leest het op natuurinjestad.nl!


Aan de slag

Voor wie een tuin of balkon heeft, betekent het voorjaar: aan de slag. Snoeien, planten, onkruid wieden én ervoor zorgen dat dieren zich welkom voelen, vraagt om een investering. Maar alle dingen die je nu goed aanpakt, zorgen er straks voor dat je er heerlijk bijzit in je tuin of op het balkon!

To do:

 • Herfst eruit, voorjaar erin

Begin allereerst met het verwijderen van alle overblijfselen van de herfst en winter. Denk aan dode planten en takken opruimen, groene aanslag verwijderen van het terras, de tuinmeubelen schoonmaken, bladeren van het gras halen, de vijver schoonmaken en de dakgoot leegmaken. Geef je balkon een flinke schoonmaakbeurt door het te vegen en te soppen. En vergeet ook niet de nestkastjes schoon te maken, zodat de vogeltjes straks neer kunnen strijken in een schone kast. Zo, dat knapt al op!

 • Onkruid verwijderen

En als je dan toch bezig bent in de tuin, haal dan meteen het onkruid weg, voordat het begint te woekeren. Verwijder het onkruid bij voorkeur met de hand. Best een arbeidsintensief klusje voor de grotere tuinen, maar wel zo fijn voor de rest van de planten. Kijk ook even goed naar je planten: hebben ze genoeg ruimte, mist er iets, hebben ze extra voeding nodig?

 • Gazon verzorgen

Het voorjaar is ook hét moment om je gazon te verzorgen. Verticuteren, mesten, maaien en besproeien zijn de belangrijkste dingen die je kunt doen om je gazon mooi te houden. Verticuteren doe je gemakkelijk met een verticuteermachine. Ook mest je nu het gazon, voor een optimale groei. Vanaf maart maai je het gras wekelijks en de kanten knip je netjes bij met een grastrimmer. Vergeet ook niet je gazon regelmatig een flinke sproeibeurt te geven!

 • Relaxplek

Zorg ervoor dat jouw tuin of balkon een ideale relaxplek wordt, zodat je deze zomer lekker kunt luieren rondom je eigen huis. Dit doe je bijvoorbeeld door een stevige hangmat op te hangen, fijne zitstoelen neer te zetten en je balkon of tuin gezellig te maken met kleedjes, kaarsen en andere tuinaccessoires. Tip: check ook de kringloopwinkel voor tuinmeubilair, potten en andere tuinspulletjes. Hergebruiken = beter voor het milieu en de natuur.
 

Diervriendelijk

Naast dat je balkon of tuin een fijne plek voor jou en je familie is, zijn ook dieren gek op bloeiende tuintjes en een goed verzorgd balkon. In het voorjaar maak je jouw plekje dan ook helemaal diervriendelijk.
Bijvoorbeeld door:

 • Een schone drinkschaal of -bak neer te zetten voor de vogels.

 • Een insectenhotel neer te zetten of op te hangen. Lieveheersbeestjes, vlinders en bijen maken er dankbaar gebruik van!

 • Bij- en vlindervriendelijke bloemen en planten te plaatsen.

 • Lekker veel variatie in de begroeiing aan te brengen. Kleine dieren en insecten houden ervan.

 • Je tuin of balkon niet te netjes te maken, rommelige plekjes zijn juist fijne schuilplaatsen voor dieren.

 • Vogelnestkastjes op te hangen.

Kortom…

Maak van je tuin of balkon een heerlijke plek voor jezelf en de dieren. Want: meer groen is goed voor de zuurstof, je humeur én de natuur! Lees hier meer over wat je zelf voor de Haarlemse natuur kunt doen. En vergeet niet jouw tips te delen op de social media-kanalen van Natuur in je Stad!
We wensen je een heerlijk voorjaar!
 

Leuke dingen om te doen met Pinksteren

Pinksteren: een heerlijk lang weekend vrij in het voorjaar. Wat vieren we eigenlijk met Pinksteren? En wat is er doen tijdens deze vrije dagen? Markten, wandelen, appels plukken, Natuur in je Stad deelt haar beste tips met je. Natuurlijk lekker buiten!

 

Pinksteren: een stukje geschiedenis

Ieder jaar, precies 49 dagen na Pasen, is het Pinksteren. Veel mensen zijn blij dat ze een paar extra dagen vrij hebben. Maar waarom zijn we eigenlijk vrij met Pinksteren?
Pinksteren is een feest van het Christendom. Op deze dag wordt de komst van de Heilige Geest gevierd, zoals Jezus dat had aangekondigd aan zijn twaalf volgelingen. Tien dagen na de Hemelvaart van Jezus daalde de Heilige Geest neer, in de vorm van vuur, tijdens een gebed in Jeruzalem. Dit vuur zorgde ervoor dat de leerlingen van Jezus een vreemde taal spraken, wat later het evangelie bleek te zijn in hun eigen taal. Diezelfde dag werden er 3000 mensen gedoopt en ontstond de christelijke kerk. Rond 1574 werd Pinksteren uitgeroepen tot officiële kerkelijke dag en sindsdien zijn we allemaal vrij met Pinksteren.

Vieren anno 2019

Tegenwoordig staan we niet zozeer stil bij de komst van de heilige Geest, maar genieten we wél van deze extra vrije dagen in het voorjaar! Tijdens Pinksteren worden er dan ook veel activiteiten georganiseerd in en rondom Haarlem:

 • Klim naar het Licht - Haarlem 

Een unieke ervaring! De Koepel Kathedraal in Haarlem is bijna klaar en volledig gerestaureerd. Om dit te vieren mag je tot en met 31 juli 2019 de kerk beklimmen. Je loopt over ambachtelijke spiltrappen, komt langs gewelven, een verborgen zolder en leert van alles over de architectuur en de kunst in de kathedraal. Je mag zelfs over de tijdelijke brug tussen de twee torens lopen, wat een geweldig uitzicht geeft op Haarlem, Amsterdam, de duinen en de zee. Ook leuk met kinderen. Meer info: Klim naar het Licht.
 

 • Appelparade 

Een gezellig feelgood-festival voor het hele gezin: de Appelparade op Landgoed de Olmenhorst. Op 9 en 10 juni vind je er tentjes, theater, muziek pop-upstores, leuke spulletjes en meer. Kinderen kunnen er o.a. broodjes bakken, hutten bouwen en ponyrijden. Dat wordt dus lekker struinen tussen de appelbomen! En na afloop eten jullie natuurlijk… een gezond appeltje (of iets anders lekkers). Zie ook: www.appelparade.nl
 

 • Haarlem draait door - Haarlem 

Ben je gek op het unieke geluid van de Oudhollandse draaiorgels? Dan is Haarlem geen betere plek om Pinkstermaandag, 10 juni 2019, door te brengen. In de binnenstad vindt dan namelijk de 12e editie van het internationale draaiorgelevenement “Haarlem Draait Door” plaats. Tussen 11 en 17 uur loop je door de gezelligste straatjes van Haarlem, onder begeleiding van muziek van de verschillende draaiorgels. Meer info over ‘Haarlem draait door’, vind je hier
 

 • Wandelen langs het IJmondpad - IJmondregio

Tijdens de Pinksterdagen kun je ook deelnemen aan de driedaagjes wandelroute (77 km) in de IJmond. Je wandelt langs historische linies, buitenplaatsen, open polders en natuurlijk de prachtige natuur. De drie etappes brengen je door de hele IJmondregio en de landschappen van Heemskerk, Beverwijk en Velsen. Dus trek je wandelschoenen aan en hup: naar buiten met Pinksteren. Wandelen langs het IJmondpad is een initiatief van Landschap Noord-Holland.

 • Pinksterjaarmarkt

Op het prachtige Landgoed Duin en Kruidberg kun je tweede Pinksterdag, tussen 11 en 17 uur, weer terecht voor de gezellige Pinksterjaarmarkt. Er zijn veel verschillende kraampjes, met o.a. lekker eten, Oudhollandse ambachten, gadgets en meer. Voor zowel groot en klein een heerlijke bestemming voor je vrije dag. Er wordt wel aangeraden om op de fiets te komen, in verband met het beperkt aantal parkeerplekken. De toegang is gratis. Lees hier meer over de markt.

 • Campina Open Boerderijdagen 

Op vrijdag 31 mei en maandag 10 juni worden de Campina Open Boerderijdagen georganiseerd. En daar doen maar liefst 69 boerderijen door heel Nederland aan mee. Er valt van alles te zien en te beleven rondom het leven op de boerderij. In Noord-Holland doen deze twee boerderijen mee: de boerderij van de familie neefjes in Warder én de boerderij van de familie Bax in Westzaan. Overall aan en op naar de boerderij!
 
Fijne Pinksteren! 
Kortom: ga je voor een knusse markt, een flinke wandeling door de natuur of liever naar de boerderij? Er zijn volop leuke activiteiten buiten te doen in en rondom Haarlem het komende Pinksterweekend.

Heb jij tips voor leuke activiteiten die in het Pinksterweekend worden georganiseerd? We horen graag van je!

Aankondiging Potjesmarkt

Voor veel groen- en natuurliefhebbers is het jaarlijks vaste prik: de Luilakmarkt in Haarlem! Op vrijdag 7 juni is het weer zover, ben jij er ook bij?

 

Over de Luilakmarkt

De Luilakmarkt is een potjes- en plantenmarkt die jaarlijks in het voorjaar wordt georganiseerd. Naast bloemen, planten en tuinaccessoires vind je er ook allerlei kraampjes met lekker eten en drinken.
De markt begint op vrijdag 7 juni om 16 uur en eindigt de volgende ochtend om 11 uur. Ook in de nacht kun je er dus terecht voor allerlei groens en gezelligheid. Naar horen zeggen wordt deze markt al sinds 1890 in Haarlem georganiseerd: een nostalgische traditie!

Wakker worden!

De markt wordt georganiseerd op de nacht van luilak: een niet-christelijk feest waarbij slaapkoppen wakker worden gemaakt met een hoop kabaal. Jongeren fietsen met blikjes achter hun fiets, slaan op potten en pannen en verzinnen allerlei manieren om zoveel mogelijk lawaai te maken in de vroege ochtend. Opstaan! En als je dan toch vroeg uit bed bent, dan kun je natuurlijk net zo goed naar de Luilakmarkt gaan.

Tijd + locatie

De potjes- en plantenmarkt start op vrijdag 7 juni om 16 uur en eindigt de volgende dag: zaterdag 8 juni om ongeveer 11 uur. De locatie is de Haarlemse Raamvest. Parkeren kan bijvoorbeeld in de parkeergarage Houtplein. Meer informatie vind je op de Facebook-pagina van de Luilakmarkt.
Fijne Luilak!
 
 

Interview Titi des Bouvrie

Ze is o.a. lid van de Haarlemmerhout adviescommissie, een van de bestuursleden van Vrienden van de Haarlemmerhout, ijzerverzamelaar voor de Egelopvang én ze zorgt ervoor dat iedereen altijd voorzien is van een koekje. Natuur in je Stad sprak met Titi des Bouvrie: een actieve vrijwilligster die zich dagelijks inzet voor de Haarlemse natuur.


Opgegroeid met de natuur

Zorgen voor de natuur is Titi met de paplepel ingegoten, zo blijkt: “Vroeger als kind maakte mijn zusjes en ik, samen met mijn vader, urenlange wandelingen over de Gooise Heide. Pas om 16 uur gingen we aan de thee, als we helemaal afgemat waren van die lange stukken lopen. Maar het was heerlijk, mijn vader vertelde ons alles over de natuur. En mijn moeder was net zo bevlogen. De hele familie doet nog steeds van alles voor de natuur. Zo wonen mijn zusjes nu in Noorwegen en zetten zich in als ‘klimaatgrootouders’, tot aan gesprekken met de Noorse regering aan toe. Ja, ik kan wel zeggen dat we allemaal ‘woest actief’ zijn.”

Haarlemmerhout

De Haarlemmerhout is een van haar eerste vrijwilligersprojecten in Haarlem, vertelt Titi: “In 1979 ben ik Haarlem komen wonen, vlakbij de Haarlemmerhout. Het vijf eeuwen oude stadsbos, dat in contouren altijd hetzelfde is gebleven, is een unieke plek in Haarlem. Toen ik in 2007 met mijn hond aan het wandelen was en ik daar wat mensen van de gemeente en een landschapsarchitect hoorde praten over het aanleggen van bospaden met betonnen ‘stoepranden’, kwam ik in actie. Want willen we dat? Nee! Samen met wat andere Hout-liefhebbers gingen we eropaf en noemden ons ter plekke: ‘de Werkgroep Haarlemmerhout’.”
Titi vervolgt: “Van een klankbordgroep zijn we uitgegroeid naar een Adviescommissie voor de Haarlemmerhout en het Frederikspark, waar inmiddels mensen van vier wijkraden, groengroepen, de Historische Vereniging Haerlem, stichting de Houten Haarlemmer, de Vogelwerkgroep en mensen van de gemeente aan deelnemen. We bemoeien ons o.a. met het beheer van de Haarlemmerhout en adviseren gevraagd (en ongevraagd) partijen als de gemeente Haarlem en Spaarnelanden.”

Blikjesdag

Een ander initiatief waar Titi oprichtster en initiator van is, is ‘Blikjesdag’. Titi legt uit: “Elke eerste woensdagochtend van de maand is het ‘Blikjesdag’ in de Haarlemmerhout. Bij de bankjes vind je mensen die doppen, blikjes en andere dingen bij ons komen brengen. Mijn man en ik zoeken dat uit en sorteren het in zakken van ijzer, aluminium en ander materiaal. En die brengen we weer naar een inkoper in de Waarderpolder. Hij weegt het af, rekent het uit en vervolgens krijgen we uitbetaald in geld. Dat geld gaat weer rechtstreeks naar de Vrienden van Haarlemmerhout.”
Maar al snel blijkt dat niet het enige ijzer-inzamelwerk te zijn van Titi: ”Ook voor stichting Egelopvang Haarlem e.o. verzamel ik ijzer, aluminium, koper en metaal. En dat geld stort ik weer op de rekening van de egels. Er is zoveel in te zamelen, denk bijvoorbeeld aan de doppen van sherry- en wijnflessen, cupjes van waxinelichtjes of de oude bagagedrager van een fiets. Daarnaast adresseer en verzend ik vier keer per jaar 600 tijdschriften voor de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, zamel ik plastic doppen in voor stichting Hulphond Nederland, zet ik me in voor de Haarlemse Heemtuin én zorg ik altijd voor koekjes bij de koffie. Want daar komen de meeste vrijwilligers eigenlijk echt voor”, zegt ze gekscherend.
 

Gouden tip van Titi

De gouden tip van Titi voor iedere Haarlemmer: “Ik vind dat iedereen zich over duurzaamheid moet buigen en kijk dan met name in de eigen tuin. Kunnen de stenen eruit? En kunnen we in plaats daarvan plantjes neerzetten? Het probleem is dat er veel groen gekapt wordt in Haarlem en dat tuinen worden betegeld. En dat moet stoppen! De dieren, bijen, vlinders hebben groen nodig. De bomen geven ons zuurstof. Water uit de regenpijp kan opgevangen worden in bijvoorbeeld een regenton en hergebruikt worden om planten water te geven. Mijn tip is dus: Stenen uit de tuin en meer groen erin!”

Meer weten?

Mensen die meer willen weten over het werk van Titi, zelf ijzer willen doneren of lid willen worden van de Vrienden van de Haarlemmerhout, kunnen contact opnemen door een mailtje te sturen naar vriendenhaarlemmerhout@gmail.com. Of kijk op de website van Vrienden van de Haarlemmerhout voor meer informatie: www.vriendenhaarlemmerhout.nl

Leuke (voorjaars)uitjes met kinderenUitjes met kinderen: wat zijn de leukste (voorjaars)uitjes voor jou en je kind(eren)? Laarzen aan en lekker naar buiten! Natuur in je Stad zet de beste tips voor uitjes je op een rijtje. Ontdek ze hier.


Eropuit met kinderen

De vogeltjes fluiten, het zonnetje schijnt en alles staat volop in bloei: het is voorjaar! Hét moment om lekker op pad te gaan met het gezin. En met mooi weer is er natuurlijk geen betere plek om dit te doen dan… in de natuur! Naast dat het gezellig is om er samen op uit te gaan, is tijd doorbrengen in de natuur ook erg gezond:

 • Lekker fit

Van buiten actief zijn wordt je kind sterk en fit. Voetballen, fietsen, hutten bouwen, zwemmen of tikkertje spelen: kinderen zijn buiten continue in beweging. En dat zorgt ervoor dat ze zich goed voelen en op een gezond gewicht blijven. Veel bewegen is daarnaast stimulerend voor de motorische ontwikkeling van je kind; voor je het weet klimt hij in de hoogste bomen!

 • Zonnevitamine

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. En daarom wordt deze vitamine ook wel ‘zonnevitamine’ genoemd. Je lichaam maakt vitamine D aan als je in de zon bent en dat zorgt o.a. voor een sterk immuunsysteem en een goede werking van de spieren. Daarnaast maakt je lichaam door zonlicht serotonine aan, een stofje dat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. Voor zowel kinderen als volwassenen is de zon dus een belangrijke leverancier van goede vitamines! Tip: Let erop dat je je goed blijft insmeren.

 • Educatief

Het voorjaar is een perfect moment om te ontdekken wat er buiten allemaal leeft en groeit. Wat voor dieren komen jullie bijvoorbeeld tegen tijdens een wandeltocht? Wat eten ze? En waar slapen ze? Van samen op pad gaan in de natuur leren je kinderen weer hele andere dingen dan op school. Tip: neem een natuurgids, schriftje, verrekijker en insectenpotje mee op jullie expeditie.

Tips voor (voorjaars)uitjes

In en rond Haarlem zijn er volop leuke buitenactiviteiten te vinden voor jou en je gezin. En het allerleukste aan de natuur opzoeken is: het hoeft niet veel geld te kosten.
Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Strandjutten

Een van de dingen die zo fijn zijn aan Haarlem is dat het strand binnen fietsafstand is. Naast dat je kinderen er heerlijk kunnen spelen, kun je ook actief bijdragen aan een schoner strand. Ga bijvoorbeeld met je kinderen strandjutten. Neem een stukje strand, een grote zak en ga samen op zoek naar resten afval die op het strand zijn aangespoeld. Wat komen jullie tegen en hoe komt het in de zee terecht? En na al dat harde opruimwerk, verdienen jullie natuurlijk een ijsje! 

 • Pluktuin

Gek op bloemen? Bezoek dan met je kind(eren) een pluktuin! In de zomermaanden, van maart tot en met september (afhankelijk van het Nederlandse weer), openen de pluktuinen hun deuren voor het publiek. Samen met je kinderen loop je tussen de bloeiende bloemen en jullie plukken zelf een mooi boeket bij elkaar. Na afloop reken je de bloemen af en thuis geef je ‘jullie’ boeket natuurlijk een mooi plekje. Op de website pluktuinen.nl kun je zien welke pluktuinen er bij jullie in de buurt zijn.
Tip: Aardbeien, appels of ander fruit plukken is ook altijd een succes. En nog hartstikke gezond ook!

 • Naar de boerderij

Het is lente op de boerderij! Lammetjes, kalfjes, kuikentjes; er is veel nieuw leven te zien op de boerderij. Trek je oude kleren aan en ga op bezoek bij een boerderij om van alles de leren over de dieren en hun leven. In Spaarnwoude vind je bijvoorbeeld de biologische informatieboerderij Zorgvrij. Je ziet hier o.a. hoe de koeien worden gemolken en hoe bijen leven, maar je kunt er ook zelf melk tappen, de dieren voeren of lekker klimmen en klauteren in de speeltuin. Leerzaam voor jong én oud.

 • Kindvriendelijke wandelroutes

Wandelen saai? Zeker niet. Een kabouter pad, blote voeten pad, een Dieren ABC: er zijn volop leuke wandelroutes in Nederland, speciaal voor kinderen. Onderweg kijk je bijvoorbeeld naar welke sporen jullie onderweg tegenkomen. Staatsbosbeheer heeft zelfs een app ontwikkeld waarmee je het dier dat bij het spoor hoort, kunt herkennen. Handig! Vlakbij Haarlem vind je ook het mooie natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar van alles te zien en te beleven is voor kinderen.

Deel jouw tips…

Het voorjaar is een ideaal moment om lekker veel naar buiten te gaan met het gezin. Heb jij leuke tips voor uitjes buiten met kinderen? Deel ze gerust met ons én alle Haarlemse natuurliefhebbers op de social media-kanalen van Natuur in je Stad.


Heerlijk voorjaar!

 
 

Wilgen gaan naar de kapper

De bomen in de stad worden goed in de gaten gehouden door de mensen van Boomonderhoud. Staan ze stevig? Zijn ze gezond? Moeten ze gesnoeid? Sommige bomen die ziek zijn of een gevaar vormen, worden weggehaald. Fin (11) en Hedda (10) gaan kijken bij Stefan van Boomonderhoud. Hij knot met zijn collega’s een grote wilg. Knotten is het afzagen van uitgegroeide takken. “De boom is te zwaar in de top. Als hij breekt, valt hij op het fietspad”, legt Stefan uit. “En er zit schimmel in de binnenkant van de boom. Dat maakt hem kwetsbaar.” Hedda: “Ik heb medelijden met de boom. Maar ach, eigenlijk gaat hij gewoon naar de kapper.”

Lees het hele artikel hier. 

Tijdelijk niet maaien voor insecten

De gemeente Haarlem heeft met Spaarnelanden afgesproken dat een groot deel van de gazons in de openbare ruimte in de periode 15 april tot 15 mei niet worden gemaaid.

De biodiversiteit en het insectenleven staan onder druk en ook de gemeente Haarlem wil in de stedelijke omgeving verbeteringen hierin aanbrengen. 
Lees hier meer

Ruim baan voor roerdomp en baardmannetje in Meerwijkplas


De Meerwijkplas is een bijzonder natuurterrein aan de zuidoostrand van Haarlem. Hoewel het geen officiële beschermde status heeft, is het zonder meer een natuurparel. Want, in welk willekeurig park aan de stadsrand broeden roerdomp, nachtegaal en waterral en groeit rietorchis? En dat allemaal dankzij een actieve groep bewoners en vrijwilligers uit Haarlem, die de gemeente in 2000 wisten de overtuigen van een natuurvriendelijk beheer. Enthousiastelingen die zelf ook de handen uit de mouwen staken, waardoor een gevarieerd en waardevol natuurgebied ontstond. (Bron: Landschap Noord Holland)
Lees hier meer.

Haarlem zorgt voor meer natuur in de stad


2018 is een succesvol jaar geweest voor planten en dieren in Haarlem. De gemeente heeft, samen met Spaarnelanden en Landschap Noord-Holland hard gewerkt aan verbetering van het openbaar groen en de terugkeer van bijzondere planten en dieren.

En met succes, in een aantal gebieden zijn bijzondere dier- en plant soorten echt teruggekeerd. En er is nog veel meer in de stad gebeurd, zoals de aanleg van 20 eendentrappen, de plaatsing van een vossenraster en het inzaaien van maar liefst drie kilometer aan bermen met bloemzaad en bollen. Lees hier meer.

Steeds meer bijvriendelijke bermen in Haarlem


In Haarlem zijn steeds meer bijvriendelijke bermen te vinden. Deze bloemrijke bermen vormen een belangrijke voedselbron voor bijen, vlinders en andere insecten. Het verschil met ‘gewone’ bermen is dat de bijvriendelijke versies niet meer volledig strak gemaaid worden. Daardoor zien de bermen er wilder uit.

Bloemrijke bermen zijn hard nodig, omdat het niet goed gaat met insecten. In 30 jaar tijd is driekwart van alle insecten verdwenen. Spaarnelanden zet daarom actief in op het creëren van deze ‘wilde’ bloemrijke bermen. In het voorjaar worden de bermen ingezaaid met een ecologisch bloemenmengsel. In juli start Spaarnelanden met het maaien van de bermen in stroken, zodat insecten de kans hebben om naar een ander plekje te gaan. Het maaisel wordt snel afgevoerd, zodat de bermen rijker gaan bloeien.

Natuurinformatiebord voor de Delft


In opdracht van gemeente Haarlem en samen met Landschap Noord-Holland hebben we de oevers van de Delft de afgelopen jaren natuurvriendelijk ingericht. Dit water ligt achter het Pim Mulier stadion en bestaat al sinds de middeleeuwen. Er is een helling gemaakt, zodat er nu planten onder, in en naast het water staan. Ze zuiveren het water en bieden vissen goede schuilmogelijkheden. Ook watervogels kunnen beter schuilen, voedsel vinden en makkelijker in en uit het water komen.

Aan de oevers van de Delft is sinds kort een gloednieuw informatiebord te vinden met daarop meer informatie.

Jonge eendjes in Haarlem veiliger dankzij eendentrappetjes


Langs de Zomervaart en bij de Diakenhuisbrug in Haarlem zijn eendentrappetjes geplaatst. Jonge eendjes en andere dieren, zoals kikkers en padden kunnen zo veilig het water verlaten. Lees meer.

Weidevogels Hekslootpolder broeden veilig door uniek hekwerk


Om vossen in de Haarlemse Hekslootpolder te weren, zijn onlangs bijzondere vossenrasters geplaatst. Het gaat om een pilot waarbij een voor Nederland uniek hekwerksysteem wordt gebruikt. Lees meer.