Milieuplein - afvalstromen

Onderstaande afvalstromen kunnen bezoekers inleveren op het Milieuplein. Hier vindt u meer informatie over de afvalstromen en onderaan deze pagina vindt u een link naar een lijst met afvalstromen die u niet kunt inleveren op het Milieuplein.

Asbest

Wie een oud huis gaat slopen of verbouwen, moet voorzichtig te werk gaan; het inademen van asbestvezels is slecht voor de gezondheid. Op het Milieuplein kunt u (gratis) speciaal verpakkingsmateriaal met instructie voor asbest halen. Er kan maximaal 12 m2 asbest(-houdend) afval worden aangeboden op het Milieuplein. Het dient luchtdicht en dubbel verpakt te zijn in doorzichtig plastic (van minimaal 0,2 mm dikte) en afgesloten met tape te worden aangeboden. Pakketten mogen niet meer wegen dan 25 kg en het is verplicht om bij het aanbieden een kopie of melding van de sloopvergunning te tonen. Lees meer over asbest >.

Autobanden

Op jaarbasis kunnen er maximaal vier autobanden zonder velg worden ingeleverd op het Milieuplein. Hier moet u op het Milieuplein een formulier voor invullen.
Aan het inleveren van autobanden mét velg zijn kosten verbonden. Banden inclusief velg kunt u inleveren bij het Vuiloverlaadstation (VOST), dat is gelegen in de Waarderpolder. De kosten hiervoor bedragen € 5,- per band. Contactgegevens VOST: Jan van Krimpenweg 10, Haarlem /  023 - 531 26 36.

Campinggasflessen

Op jaarbasis kunnen er maximaal vier campinggasflessen worden ingeleverd op het Milieuplein.

Dakafval (bitumen)

Er kan maximaal 1 m3 dakafval op het Milieuplein worden ingeleverd. Het dakafval moet schoon (zonder grind) en onverpakt te worden aangeboden.

Elektrische apparaten

Voor het inleveren van elektrische apparaten op het Milieuplein gelden de volgende regels:

 • Koelkasten(met motor), vrieskisten en gasfornuizen moeten ontgrendeld en leeg te worden aangeboden.
 • Er kan maximaal 2maan apparaten worden ingeleverd. 
 • Herbruikbare apparaten en huisraad kunnen worden ingezameld bij een kringloopwinkel, zoals de Snuffelmug in Haarlem.

Frituurvet

Gebruikt frituurvet en soortgelijke gebruikte oliën (olijfolie, zonnebloemolie, jusresten etc.) dienen gescheiden te worden ingeleverd en niet bij het restafval te belanden. Door de vetten gescheiden in te leveren, kan er door recycling onder andere biobrandstof van worden gemaakt. Biobrandstof is CO-neutraal en is milieuvriendelijker dan reguliere brandstof.

 1. Laat het frituurvet of de frituurolie eerst afkoelen.
 2. Giet het frituurvet of de frituurolie terug in een geschikte verpakking (bijvoorbeeld de originele verpakking, of een leeg melkpak).
 3. Sluit de verpakking goed af.
 4. Inleveren kan op het Milieuplein of een inleverpunt bij u in de buurt. Kijk hiervoor op Frituurvetrecyclehet.nl.

Gips

Gips dient schoon, droog en onverpakt te worden aangeboden. Er kan maximaal 1 m3 worden ingeleverd.

Glas

Verpakkingsglas: glazen potjes en flessen kunnen (incl. deksels, doppen en etiketten) op het Milieuplein worden ingeleverd. Sommige voorwerpen zijn of lijken van glas, maar hebben een andere samenstelling en zijn niet recyclebaar als verpakkingsglas. Deze glassoorten kunnen wel op het Milieuplein worden ingeleverd:

 • gebroken ruiten;
 • spiegels;
 • ovenschalen;
 • drinkglazen;
 • gloeilampen;
 • tl-buizen;
 • kristal;
 • serviesgoed.

Vlakglas is een verzamelnaam voor glassoorten, die worden gebruikt in de woning- en utiliteitsbouw (bouw van kantoren, fabrieken en andere bedrijfsruimten). Een andere benaming voor vlakglas is vensterglas, omdat het gaat om glas uit ramen, kozijnen en deuren. Vlakglas kan (gescheiden van verpakkingsglas en andere glassoorten) worden ingeleverd op het Milieuplein, tot een maximum van 1 m3.

Grote kartonnen dozen

Grote kartonnen dozen, die niet passen in de container voor papier en karton in de wijk, kunt u op het Milieuplein inleveren. Bijna alle het kartonnen en papieren verpakkingen zijn recyclebaar, mits ze schoon en droog worden ingeleverd. Ook papier en karton met een enkel nietje of een kunststof venstertje leveren geen problemen op bij de verwerking.

Hout

Houtafval is onder te verdelen in de categorieën B-hout en C-hout. Beide soorten kunnen worden ingeleverd op het Milieuplein.
 • B-hout is verlijmd, geverfd en/of gelakt hout, zoals triplex, multiplex en spaanplaat.
 • C-hout wordt ook wel geïmpregneerd of verduurzaamd hout genoemd; dit is behandeld met stoffen, die de levensduur verlengen.

Klein chemisch afval

Klein chemisch afval (kca) is huishoudelijk afval waar chemische stoffen in zitten, die schadelijk zijn voor gezondheid en milieu. Zoals cosmetica, schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, motorolie, spuitbussen etc. Kca wordt in Nederland gescheiden ingezameld, omdat het apart moet worden verwerkt. Bij het Milieuplein kan kca worden ingeleverd, tot een maximum van 50 kg. Lees meer over klein chemisch afval>.
Het is daarnaast mogelijk om kca in te leveren bij bepaalde winkels; meestal wordt dit aangegeven met de sticker "Schadelijke stoffen? Apart en retour."

Metaal

Op het Milieuplein kan er maximaal 2 m3 metaal worden ingeleverd.

Meubels

Zoals eettafelstoelen, fauteuils, banken, matrassen, bedden etc. 

Plastic

Er kan maximaal 2 m3 aan hard plastic inleverd worden op het Milieuplein. Het gaat bijvoorbeeld om plastic tuinstoelen, plastic speelgoed, een plastic koffer etc. U dient het afval schoon aan te bieden. Verpakkingsplastic behoort tot de afvalstroom Plastic, Blik en Drinkpakken (PBD) en wordt apart ingezameld in de wijk. Heeft u grote hoeveelheden zacht plastic, dan kunt u dit ook inleveren op het Milieuplein.

Stenen

Stenen moeten onverpakt en schoon te worden aangeboden. Er kan maximaal 1 m3 aan stenen worden ingeleverd.

Textiel

Het hergebruiken en recyclen van textiel is bijzonder duurzaam, vergeleken met het produceren van textielproducten uit nieuwe vezels; het vervaardigen van nieuwe vezels kost veel water en energie. Kringloopwinkels spelen een belangrijke rol in het inzamelingsproces van tweedehands textiel, want veel producten vinden een nieuwe eigenaar en wat overblijft, wordt gerecycled.

Tuinafval

Grof tuinafval (zoals boomstronken en grote takken) kunt u inleveren op het Milieuplein, tot een maximum van 2 m3. Grondafval (aarde/zand/klei) kan niet worden ingeleverd op het Milieuplein, maar kan naar een particulier vuilverwerkingsbedrijf worden gebracht, zoals Groen & Grond Combinatie (Vijfhuizen). Zij kunnen naar een ‘schoongrondverklaring’ vragen. Indien u deze verklaring niet hebt, worden er kosten in rekening gebracht die zijn verbonden aan de inzameling van vervuilde grond.