Milieuplein - afvalstromen

Asbest

Wie een oud huis gaat slopen of verbouwen, moet voorzichtig te werk gaan; het inademen van asbestvezels is slecht voor de gezondheid. Asbest werd tot 1980 veel gebruikt bij de bouw van huizen, sinds 2005 is het (her-)gebruik van asbest verboden. Lees meer over asbest >

Autobanden

Op jaarbasis kunnen er maximaal vijf autobanden zonder velg worden ingeleverd op het Milieuplein. Aan het inleveren van autobanden mét velg zijn kosten verbonden. Banden inclusief velg kunt u inleveren bij het Vuiloverlaadstation (VOST), dat is gelegen in de Waarderpolder. De kosten hiervoor bedragen € 5,- per band.
 
Contactgegevens VOST:
Jan van Krimpenweg 10, Haarlem
Tel. 023 - 531 26 36

Campinggasflessen

Op jaarbasis kunnen er maximaal vier campinggasflessen worden ingeleverd op het Milieuplein.

Dakafval

Er kan maximaal 1 m3 dakafval op het Milieuplein worden ingeleverd. Het dakafval dient schoon (zonder grind) en onverpakt te worden aangeboden.

Elektrische apparaten

Voor het inleveren van elektrische apparaten op het Milieuplein gelden de volgende regels:

 • Koelkasten, vrieskisten en gasfornuizen dienen ontgrendeld en leeg te worden aangeboden.
 • Er kan maximaal 2 m3 aan apparaten worden ingeleverd.
 • Herbruikbare apparaten en huisraad kunnen worden ingezameld bij een kringloopwinkel, zoals de Snuffelmug in Haarlem.

Frituurvet

Gebruikt frituurvet en soortgelijke gebruikte oliën dienen gescheiden te worden ingeleverd en niet bij het restafval te belanden. Door de vetten gescheiden in te leveren, kan er door recycling onder andere biobrandstof van worden gemaakt. Biobrandstof is CO2-neutraal en is milieuvriendelijker dan reguliere brandstof.

Aanbiedregels

 • Laat het frituurvet of de frituurolie eerst afkoelen.
 • Giet het frituurvet of de frituurolie terug in een geschikte verpakking (bijvoorbeeld de originele verpakking, of een leeg melkpak).
 • Sluit de verpakking goed af.
 • Inleveren kan op het Milieuplein of een inleverpunt bij u in de buurt: Frituurvet recycle het.

Gips

Gips dient schoon, droog en onverpakt te worden aangeboden. Er kan maximaal 1 m3 worden ingeleverd.

Hard plastic

Er kan maximaal 2 m3 aan hard plastic inleverd worden op het Milieuplein. Het gaat bijvoorbeeld om plastic tuinstoelen, plastic speelgoed, een plastic koffer etc. U dient het afval schoon aan te bieden.

Verpakkingsplastic behoort tot de afvalstroom Plastic, Blik en Drinkpakken (PBD) en wordt apart ingezameld.

Hout

Houtafval is onder te verdelen in de categorieën B-hout en C-hout. Beide soorten kunnen worden ingeleverd op het Milieuplein.

 • B-hout is verlijmd, geverfd en/of gelakt hout, zoals triplex, multiplex en spaanplaat.
 • C-hout wordt ook wel geïmpregneerd of verduurzaamd hout genoemd; dit is behandeld met stoffen, die de levensduur verlengen.

Klein chemisch afval

Klein chemisch afval (kca) is huishoudelijk afval waar chemische stoffen in zitten, die schadelijk zijn voor gezondheid en milieu. Kca wordt in Nederland gescheiden ingezameld, omdat het apart moet worden verwerkt.

Het is mogelijk om kca in te leveren bij bepaalde winkels; meestal wordt dit aangegeven met de sticker "Schadelijke stoffen? Apart en retour." Bij het Milieuplein kan kca worden ingeleverd, tot een maximum van 50 kg.

Metaal

Op het Milieuplein kan er maximaal 2 m3 metaal worden ingeleverd.

Papier en karton

Afval van papier en karton kunt u op het Milieuplein inleveren. Bijna alle papieren en kartonnen verpakkingen zijn recyclebaar, mits ze schoon en droog worden ingeleverd. Ook papier en karton met een enkel nietje of een kunststof venstertje leveren geen problemen op bij de verwerking.

Uitzonderingen

Er zijn materialen, die weliswaar (gedeeltelijk) uit papier en karton bestaan, maar niet recyclebaar zijn in de papierkringloop. Deze materialen horen bij het restafval. Lees meer over papier en karton >

Stenen en schoon puin

Puin en stenen dienen onverpakt en schoon te worden aangeboden. Er kan maximaal 1 m3 puin en stenen worden ingeleverd.

Textiel

Het hergebruiken en recyclen van textiel is bijzonder duurzaam, vergeleken met het produceren van textielproducten uit nieuwe vezels; het vervaardigen van nieuwe vezels kost veel water en energie. Kringloopwinkels spelen een belangrijke rol in het inzamelingsproces van tweedehands textiel, want veel producten vinden een nieuwe eigenaar en wat overblijft, wordt gerecycled. Lees meer over textiel> 

Tuinafval

Grof tuinafval (zoals boomstronken, grote takken, tegels, delen van een schuur of schutting) kunt u inleveren op het Milieuplein, tot een maximum van 2 m3. Grondafval (aarde/zand/klei) kan niet worden ingeleverd op het Milieuplein, maar kan naar een particulier vuilverwerkingsbedrijf worden gebracht, zoals Van der Stoel of Sortiva. Deze bedrijven kunnen naar een ‘schoongrondverklaring’ vragen. Indien u deze verklaring niet hebt, worden er kosten in rekening gebracht die zijn verbonden aan de inzameling van vervuilde grond.

Verpakkingsglas

Glazen potjes en flessen kunnen (incl. deksels, doppen en etiketten) op het Milieuplein worden ingeleverd. Sommige voorwerpen zijn of lijken van glas, maar hebben een andere samenstelling en zijn niet recyclebaar als verpakkingsglas.

Deze glassoorten kunnen wel op het Milieuplein worden ingeleverd:

 • gebroken ruiten;
 • spiegels;
 • ovenschalen;
 • drinkglazen;
 • gloeilampen;
 • tl-buizen;
 • kristal;
 • serviesgoed.

Vlakglas

Vlakglas is een verzamelnaam voor glassoorten, die worden gebruikt in de woning- en utiliteitsbouw (bouw van kantoren, fabrieken en andere bedrijfsruimten). Een andere benaming voor vlakglas is vensterglas, omdat het glas uit ramen, kozijnen en deuren betreft.

Vlakglas kan (gescheiden van verpakkingsglas en andere glassoorten) worden ingeleverd op het Milieuplein, tot een maximum van 1 m3.