Chippen gft-containers Haarlem

Er staan ongeveer 27.000 gft-containers in de gemeente Haarlem. Spaarnelanden wil deze containers op een duurzame en professionele manier beheren en onderhouden. Daarom gaan wij over op een geautomatiseerd containermanagementsysteem (CMS).

Dit houdt in dat we een elektronische administratie en registratie van de groene rolcontainers gaan voeren. In ons containermanagementsysteem worden alle groene rolcontainers voor groente-, fruit-, en tuinafval en etensresten (gft) geregistreerd. Het gaat niet alleen om de container, maar ook om het aantal, het type en de locatie waar de container staat.

De chip 

Om verdere automatisering mogelijk te maken, brengen we op de gft-container een chip en een adressticker aan. De chip is iets groter dan een euromunt en wordt aan de onderzijde van de rand van de container aangebracht. In de chip is een uniek nummer is aangebracht. Met behulp van dit unieke nummer kunnen wij de container aan een specifiek adres koppelen. In de chip kunnen geen gegevens worden opgeslagen. De container wordt dus niet aan het voertuig gewogen. Op deze manier respecteren wij de privacy van de inwoners van Haarlem.

Hoe werkt Spaarnelanden met de chip

Wanneer een vuilniswagen van Spaarnelanden een gft-container leegt, wordt de chip ‘gelezen’. Hiermee wordt geregistreerd dat de container is geleegd. De chip is gekoppeld aan een adres (object) en niet aan een persoon (naam). De gegevens gebruiken we alleen voor de interne bedrijfsvoering en zijn niet openbaar. Zo wordt de informatie bijvoorbeeld gebruikt om de voorraad containers die bij de huishoudens in omloop zijn in de gaten te houden. Ook kan met behulp van de chip een zoekgeraakte container worden teruggevonden. Daarnaast worden eventueel uitgevoerde reparaties, wijzigingen en vervangingen van containers geregistreerd.

Het containermanagementsysteem biedt ook inzicht in onze werkwijze. Zo kunnen we zien hoeveel containers onze medewerkers per dag legen en hoe lang zij over een route doen. Op basis daarvan kunnen we de routes efficiënter maken. Daarmee kunnen wij u nog beter van dienst zijn en servicegerichter werken. 
 
In de bijlagen vindt u meer informatie over het chippen van uw container.

Heeft u nog vragen 

Voor vragen over het chippen van uw container kunt u contact opnemen met onze Klantenservice via info@spaarnelanden.nl.