Duocontainer papier/PBD

Spaarnelanden en gemeente Haarlem gaan het scheiden van papier en Plastic, Blik, en Drinkpakken (PBD) makkelijker maken voor inwoners. Tot 2020 krijgen alle geschikte laagbouwwoningen in Haarlem een duocontainer. Hierdoor kunnen inwoners hun papier en PBD thuis gescheiden weggooien.

LET OP: Bied de container de avond voor de inzameldag vanaf 21:00 uur en uiterlijk vóór 7:30 uur op de inzameldag aan. 

De ‘duocontainer’ is een rolcontainer voor twee soorten grondstoffen. Er zit een vak in voor papier en een vak voor Plastic, Blik en Drinkpakken (PBD). Zo kunnen in één container beide grondstoffen apart worden weggegooid. Bij het ophalen worden beide stromen ook apart gehouden. De binnenkant van de inzamelwagen bestaat namelijk uit twee aparte compartimenten. Papier en PBD worden apart verwerkt. Veelgestelde vragen over de duocontainer staan hier.

Planning uitrol duocontainers

In oktober/november 2017 kregen geschikte woningen in Meerwijk, Vondelkwartier, Garenkokerskwartier/Hasselaersbuurt een duocontainer. Bewoners krijgen tijdig bericht wanneer zij de duocontainer ontvangen. De planning voor de overige wijken is nog niet bekend.

De duocontainers worden door Spaarnelanden aan huis geleegd; de inzameldagen zijn te vinden via https://afvalwijzer.spaarnelanden.nl.

Waarom krijgt u een duocontainer?

Papier en Plastic, Blik en Drinkpakken (PBD) zijn waardevolle grondstoffen. Door het gescheiden in te zamelen kunnen er weer nieuwe producten van worden gemaakt. Het is dus zonde als deze grondstoffen bij het restafval terechtkomen. Bovendien is het verbranden van restafval duurder dan het hergebruiken van papier en PBD.
 
De hoeveelheid restafval is in Haarlem nu 265 kg per persoon per jaar. Dat zijn ruim 26 volle vuilniszakken. De gemeente wil dat halveren naar maximaal 13 zakken. Dit is ook de landelijke norm. Met het gebruik van de duocontainer krijgt u minder restafval. 

Haarlemmers tevreden over duocontainer

Zo'n 2.600 Haarlemse huishoudens hebben al een duobak; bewoners in de wijken Molenwijk, Boerhaavewijk en het Ramplaankwartier deden in 2015 mee aan een proef met de duocontainer. Hieruit bleek dat 85% van de mensen tevreden is over de duobak en niet terug wil naar de ondergrondse containers. Uit de proef blijkt ook dat 70% van de huishoudens meer afval is gaan scheiden. 

Welk afval mag er in de duocontainer?

In de duocontainer mogen papier en Plastic, Blik en Drinkpakken. Klik op de onderstaande links om te zien welk afval thuishoort bij papier en welk afval bij Plastic, Blik en Drinkpakken (PBD).

Welk afval hoort bij PBD; Plastic, Blik en Drinkpakken?
Welk afval hoort bij papier?

Grote stukken karton en plastic

Indien het karton en plastic afval van grote omvang is, wordt het grofvuil. Dit kan worden ingeleverd bij het Milieuplein, of het kan op afspraak gratis worden opgehaald door Spaarnelanden.