Duocontainer papier/PBD

Spaarnelanden en gemeente Haarlem gaan het scheiden van papier en plastic, blik, en drinkpakken (PBD) makkelijker maken voor inwoners. Alle geschikte laagbouwwoningen in Haarlem krijgen een duocontainer. Hierdoor kunnen inwoners hun papier en PBD thuis gescheiden weggooien.

LET OP: Bied de container de avond voor de inzameldag vanaf 21:00 uur en uiterlijk vóór 7:30 uur op de inzameldag aan. 

De ‘duocontainer’ is een rolcontainer voor twee soorten grondstoffen. Er zit een vak in voor papier en een vak voor plastic, blik en drinkpakken (PBD). Zo kunnen in één container beide grondstoffen apart worden weggegooid. Bij het ophalen worden beide stromen ook apart gehouden. De binnenkant van de inzamelwagen bestaat namelijk uit twee aparte compartimenten. Papier en PBD worden apart verwerkt. De duocontainer is voor 87% gemaakt van gerecycled plastic. Veelgestelde vragen over de duocontainer staan hier. Staat uw vraag er niet bij? Voor vragen of meldingen over duocontainers, andere nieuwe inzamelmiddelen of afvalscheiding kunt u hier terecht.

De duocontainers worden door Spaarnelanden aan huis geleegd; de inzameldagen zijn te vinden via https://afvalwijzer.spaarnelanden.nl.
De Afvalwijzer Spaarnelanden is nu ook als app op uw telefoon te downloaden (via Google Play en App Store). Het is via de app mogelijk een herinnering te ontvangen wanneer de duocontainer wordt geleegd.

Waarom krijgt u een duocontainer?

Papier en plastic, blik en drinkpakken (PBD) zijn waardevolle grondstoffen. Door het gescheiden in te zamelen kunnen er weer nieuwe producten van worden gemaakt. Het is dus zonde als deze grondstoffen bij het restafval terechtkomen. Bovendien is het verbranden van restafval duurder dan het hergebruiken van papier en PBD.
 
De hoeveelheid restafval is in Haarlem nu 235 kg per persoon per jaar. Dat zijn ruim 23 volle vuilniszakken. De gemeente wil dat terugbrengen naar maximaal 13 zakken. Dit is ook de landelijke norm. Met het gebruik van de duocontainer krijgt u minder restafval. 

Wilt u weten of uw wijk al aan de beurt is, wilt u de plannen bekijken van uw wijk of heeft u andere vragen? Hier vindt u de informatie die u zoekt.

Haarlemmers tevreden over duocontainer

Zo'n 2.600 Haarlemse huishoudens hebben al een duobak; bewoners in de wijken Molenwijk, Boerhaavewijk en het Ramplaankwartier deden in 2015 mee aan een proef met de duocontainer. Hieruit bleek dat 85% van de mensen tevreden is over de duobak en niet terug wil naar de ondergrondse containers. Uit de proef blijkt ook dat 70% van de huishoudens meer afval is gaan scheiden. 

Welk afval mag er in de duocontainer?

In de duocontainer mogen papier en plastic, blik en drinkpakken. Klik op de onderstaande links om te zien welk afval thuishoort bij papier en welk afval bij plastic, blik en drinkpakken (PBD).

Welk afval hoort bij PBD; plastic, blik en drinkpakken?
Welk afval hoort bij papier?

Grote stukken karton en plastic

Indien het karton en plastic afval van grote omvang is, wordt het grofvuil. Indien u dit niet klein genoeg kunt maken, zodat het in de duocontainer past, kunt u dit inleveren bij het Milieuplein.