Kastanjebloedingsziekte

De kastanjebloedingsziekte komt in Haarlem veel voor bij kastanjebomen. De ziekte is niet direct gevaarlijk voor de boom en zijn omgeving. Een aangetaste boom komt echter nooit meer van de ziekte af.

Hoe herken je de kastanjebloedingsziekte?

De kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. De stam van een aangetaste boom vertoont roestbruine vlekken waaruit druppels oranjerode stroperige vloeistof komt. De vlekken breiden zich geleidelijk uit. In de loop van het groeiseizoen stopt de vochtontwikkeling en drogen de vlekken in tot donkere korsten. Op die plekken is de bast dan vaak afgestorven. In het volgende stadium scheurt de bast open op de ernstig aangetaste plekken. Bij een zieke kastanje komt ook het bladerdek niet meer tot volle bloei. De kroon van de kastanje vertoont kale takken en de bladeren zijn vaak kleiner dan normaal en verkleurd.

Zwaar aangetaste bomen gaan snel in conditie achteruit en sterven uiteindelijk af. Vaak krijgen zieke kastanjes ook te maken met schimmels zoals het elfenbankje, de oesterzwam en de honingzwam. Omdat de bomen verzwakt zijn door de bloedingsziekte worden ze vatbaarder voor deze schimmels.

Zijn zieke kastanjes te redden?

Hoewel de verhalen soms anders doen vermoeden, is een echt herstel van de kastanjebloedingsziekte niet mogelijk. Van sommige gevallen is bekend dat het lijkt of de kastanje na een aantal jaar de ziekte heeft overwonnen. Toch komt de ziekte dan na een periode in snel vorderende vorm terug.

Er is nog geen remedie gevonden tegen de kastanjebloedingsziekte. Het advies is om aangetaste bomen zoveel mogelijk met rust te laten. Dat wil zeggen dat er niet of zo min mogelijk gesnoeid moet worden en dat beschadiging van de wortels door grondwerk voorkomen moet worden. Wanneer de bomen met rust worden gelaten, is het reΓ«el dat ze nog enkele jaren behouden kunnen blijven.

Wat doet Spaarnelanden?

In heel Haarlem worden alle kastanjebomen in de openbare ruimte eenmaal per jaar (in de periode juli-september) gecontroleerd op aantasting door de kastanjebloedingsziekte. Wanneer de ziekte wordt geconstateerd bij een kastanje, krijgt deze de classificatie licht, matig of ernstig. Als de kastanje ernstig is aangetast, krijgt deze een blauwe stip en zal de boom worden gekapt. Dit wordt, afhankelijk van de grootte en de locatie van de boom, door een gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd.

De stobben van de afgezaagde bomen worden vervolgens in het najaar/winter verwijderd. Per locatie wordt bekeken of er weer een kastanje terug mag/moet komen. Aan het einde van ieder jaar wordt in de Stadskrant en op de website van Spaarnelanden gepubliceerd hoeveel kastanjes in dat jaar zijn gekapt.

Heeft u een zieke kastanje in de tuin?

Spaarnelanden controleert geen particuliere bomen in Haarlem. Heeft u een kastanjeboom in uw tuin en vermoedt u dat deze is aangetast door de kastanjebloedingsziekte? U kunt dan een particulier boomverzorgingsbedrijf inschakelen om uw kastanje te controleren.

Aangetaste boom met roestbruine vlekken.
Zware aantasting door scheurende bast.
Aangetaste boom met verkleurde bladeren en niet vol in het blad.