Bladafval

Gevallen bladeren kunnen overlast geven of voor onveilige (verkeers)situaties zorgen. Daarom verwijdert Spaarnelanden, in opdracht van de gemeente Haarlem, in het najaar gevallen blad in de openbare ruimte met behulp van veegwagens en bladblazers. Bij het opruimen van bladafval ligt de prioriteit bij de veiligheid. Hoofdwegen en hoofdfietspaden worden als eerste bladvrij gemaakt.

Zelf blad verzamelen

Omdat de bladeren vaak in korte tijd vallen, lukt het niet om overal tegelijk het blad op te ruimen. U kunt een handje helpen door zelf bijvoorbeeld de stoep voor uw huis bladvrij te maken. Het blad kunt u kwijt in de gft-bak of bij het Milieuplein.

Maak een melding

U kunt ook een melding maken bij de gemeente Haarlem als ergens veel bladafval ligt. Meldingen van onveilige situaties krijgen voorrang. Bijvoorbeeld wanneer het wegdek te glad wordt of wanneer goten overstromen doordat ze verstopt zijn met bladeren.

Egels in de tuin

Niet alle bladeren worden trouwens weggehaald. Het is beter om bladeren in de groenstroken en in uw eigen tuin te laten liggen. Het blad is een winterdek voor de planten en zorgt voor een natuurlijke bescherming. Ook is het een schuil- en nestelplek voor insecten, egels en vogels. Daarom haalt Spaarnelanden bladeren vooral weg op doorgaande wegen.