Bomen met iepziekte aangetroffen in Haarlem

Datum: 16 juni 2020

Tijdens het injecteren van de iepen in Haarlem, is bij meerdere bomen de iepziekte aangetroffen. Het gaat op dit moment om twaalf bomen. Zes daarvan zijn inmiddels verwijderd.

Iepziekte

De iepziekte is een hardnekkige en besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de iepenspintkever. In mei is gestart met het injecteren van iepen in Haarlem om de bomen beter te beschermen tegen deze ziekte. De jaarlijkse controleronde van alle iepen moet nog plaatsvinden, maar tijdens het injecteren zijn al een aantal besmette bomen aangetroffen. 

Besmette iepen in o.a. Schalkwijk, Haarlemmerhoutkwartier en Oudeweg

In opdracht van gemeente Haarlem verwijdert Spaarnelanden iepen die besmet zijn met de iepziekte. De besmette iepen die al zijn verwijderd, zijn o.a. aangetroffen in Schalkwijk en het Haarlemmerhoutkwartier. 
Ook op de hoek van de Oudeweg en Kick Smitweg zijn twee besmette iepen aangetroffen. Om te voorkomen dat deze bomen de rest van de iepenrij op de Oudeweg besmetten, worden ze deze week verwijderd. Ook plaatst Spaarnelanden tussen de besmette iepen en de overige iepen een wortelscherm. Daarnaast zijn alle iepen op de Oudeweg inmiddels geïnjecteerd met het vaccin tegen de iepziekte.  

Actueel overzicht

Update 12-08-2020: Momenteel is de tweede jaarlijkse controle op zieke iepen in volle gang. Deze week zijn in Haarlem nog 26 zieke iepen aangetroffen.  

Bekijk het actuele overzicht van de bomen met iepziekte hier. Op de plekken waar iepen zijn gekapt, worden in het plantseizoen 2020/2021 nieuwe iepen geplant. Er komt een soort terug die resistent is tegen de iepziekte.