Zo blijft je gft-container schoon en fris
Scheiden van gft (groente-, fruit- en tuinafval) én etensresten is erg belangrijk en levert veel voordelen op. Maar ’s zomers kan afval in je gft-container gaan stinken. En door de hogere temperaturen trekt een container sneller insecten aan. Met onze handige tips kun je dit zoveel mogelijk voorkomen.
Waarom is scheiden van gft en etensresten zinvol?
Van gft en etensresten maken we compost en/of biogas, hier in de regio. Hoe mooi is dat? En wist je dat we uit één volle gft-container genoeg groengas opwekken om een huis bijna een hele dag te verwarmen?
In Haarlem en Zandvoort scheiden we ons afval al goed. Zo scheidden we in 2022 in Haarlem 6.492 ton: dat is ongeveer 40 kilo per persoon. Daar zijn we dus blij mee. Toch bestaat 35% van het restafval nog uit gft- en etensresten. Deze resten wordt samen met het restafval verbrand. Dat is duurder én minder goed voor het milieu dan het verwerken van gft- en etensresten. Goed (blijven) scheiden dus, ook in de zomer!
Wil je weten wat er precies met jouw gft- en etensresten gebeurt? Lees meer op de pagina gft, daar doen we echt iets mee.
Voorkom overlast
Met deze handige tips kun je makkelijker afval scheiden en ’s zomers problemen (zoals stankoverlast of fruitvliegjes) voorkomen:
Tips voor in de keuken:
- Plaats een afvalbakje op je aanrecht of in een keukenkastje. Zo kun je snel je schillen en etensresten kwijt. Heb je nog geen gft-afvalbakje? Inwoners van Haarlem kunnen een gratis bakje ophalen bij de Recyclewagen. Kijk hier voor data en locaties van de Recyclewagen.
- Houd een afvalbakje goed gesloten, leeg het tussendoor en maak het regelmatig schoon.
- Last van fruitvliegjes? Kruiden die sterk ruiken, zoals munt en tijm, houden fruitvliegjes weg.
- Gebruik biologisch afbreekbare zakjes; deze herken je aan het kiemplantlogo of OK compostlogo (in de supermarkt te koop). Gooi nooit resten weg in een gewone plastic zak.
- Leg geen knoop in je biologisch afbreekbare zakjes. Dit composteert moeilijk.
Handige tips voor de container:
- Meng gft en etensresten in de container af met tuinafval of stro. Dit zorgt voor meer ‘lucht’ en minder geur.
- Plaats de gft-container zoveel mogelijk in de schaduw en niet in de volle zon.
- Laat de container bij elke inzamelronde legen, ook als deze niet helemaal vol is. Ga je op vakantie? Laat de gft-container dan leeg achter.
- Deksel open of dicht? Met de deksel dicht krijg je minder snel last van vliegen en maden. Zet je het deksel op een kier (met liggend stokje bijvoorbeeld), dan voorkomt dit stankoverlast.
- Last van maden? Doe dan klimop, hedera of kruiden die sterk ruiken (zoals munt, tijm en lavendel) in de container; zo blijven maden weg. En gooi geen vlees- en visresten (ook geen botten en graten) direct in de gft-container, maar stop deze in biologisch afbreekbare zakjes.
- Maak de groene container vaker schoon na het legen. Gebruik kokend water en een scheut azijn, allesreiniger of groene zeep. Giet het vuile water in een emmer en leeg deze in gootsteen of toilet, niét buiten in tuin of op straat. Je kunt je container ook door een bedrijf laten schoonmaken.
- Schonere bak? Gebruik een biologisch afbreekbare zak in de gft-container. Containerzakken (140/240l) zijn te koop in de supermarkt en online.
Meer informatie?
Weet je niet welke producten of afvalstoffen in de gft-container mogen? Kijk dan op onze afvalwijzer of download de app ‘Afvalwijzer Spaarnelanden’.