‘Voedselbanken voor Bijen’ gaan weer open

Geplaatst op: 31 maart 2022

Zoals elk voorjaar kunnen inwoners uit Haarlem en Zandvoort weer gratis bloemzaadjes ophalen. Met de Nationale Zaaidag op 22 april in aantocht, willen de landelijke stichting The Pollinators en Spaarnelanden zoveel mogelijk mensen oproepen om te gaan ‘bij-voeren’.

Bestuivende insectensoorten zoals bijen en vlinders hebben niet genoeg te eten. Daarom opent het landelijke platform voor biodiversiteit The Pollinators dit jaar voor de vijfde maal overal in Nederland de ‘Voedselbanken voor Bijen’. Op deze locaties kan iedereen gratis bloemzaad ophalen. In Haarlem en Zandvoort kan dat bij Spaarnelanden, die partner is van deze actie.

Het hoogtepunt van de actie vindt plaats op 22 april: Nationale Zaaidag. Op die dag starten zoveel mogelijk mensen met het zaaien van het gratis bloemzaad. In tuinen en op balkons. De meer dan 15 verschillende soorten bloemen die daaruit voortkomen zijn een welkome versnapering voor hongerige bijen.

Onmisbaar voor de voedselketen

Meer dan 70% van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door bijen en aanverwante insecten. Bestuivende insectensoorten zijn dus onmisbaar zijn in onze voedselketen. Hoog tijd om ze een handje te helpen dus. En dat kan! Door te zorgen voor een constant aanbod van voedsel zijn ze beter in staat te overleven. Het zaaien van bloemen helpt de bijen dus direct.

Voedselbanken voor bijen

Vanaf vrijdag 1 april (geen grap) kun je bij een ‘Voedselbank voor Bijen’ terecht voor een voorraadje krachtvoer voor bijen. Via de website voerdebijbij.nl vind je de dichtstbijzijnde Voedselbank voor Bijen. Daar kun je gelijk contact opnemen om langs te gaan. Haal daar je zaadjes en help met bij-voeren op 22 april Nationale Zaaidag.
..
In Haarlem en Zandvoort kun je vanaf 1 april terecht bij de locaties van Spaarnelanden:

  • Haarlem: Minckelersweg 40, 2031 EM (maandag – vrijdag van 08:00 – 16:30 uur)
  • Zandvoort: Remise, Kamerlingh Onnesstraat 20 (Maandag t/m donderdag 07:30 – 12:00 uur, 12:45 – 16:00 uur. Vrijdag: 07:30 – 12:00 uur)

Hierbij geldt: op=op

Over The Pollinators

The Pollinators zetten zich al jaren in voor meer voedsel voor bestuivers en meer biodiversiteit. Bestuivende insecten zijn cruciaal voor gezonde ecosystemen en daarom willen we zo veel mogelijk mensen betrekken bij het beschermen van deze kleine maar belangrijke wezens. De campagne wordt mogelijk gemaakt door organisaties die zich hebben aangesloten bij de Nationale Zaaicoalitie, waaronder Natuurhuisje.nl, de Bijenkorf, Pukka Thee en Spaarnelanden. Dankzij hen en vele andere bedrijven kunnen The Pollinators gratis bloemzaad verstrekken en kan iedereen meezaaien voor bijen.