Tweede tegelwipactie op zaterdag 10 september

Geplaatst op: 1 september 2022
Geplaatst op: 1 september 2022

Op zaterdag 10 september 2022 vindt tussen 10:00 en 14:00 uur voor de tweede keer dit jaar een tegelwipactie plaats. Inwoners van Haarlem kunnen op 15 plaatsen in de stad tegels en zand omruilen voor planten.

Haarlem doet namelijk mee met het NK Tegelwippen. Dit is een landelijke wedstrijd tussen verschillende gemeenten met als doel meer ruimte voor groen in de stad. Alle tegels die op deze dag worden ingeleverd tellen mee voor gemeente Haarlem in het eindklassement van het NK Tegelwippen. Op deze kaart vind je een overzicht van de inleverlocaties. Haarlemmers die geen eigen tuin hebben kunnen tegels wippen voor het aanleggen van een geveltuin.

5.760 ingeleverde tegels

Bij de vorige editie in mei werden er omgerekend zo’n 5.760 stoeptegels ingeleverd bij 10 ruilpunten. En dat is niet alles, want veel tegels werden ook toegepast als opsluitband in nieuwe geveltuinen.

Spelregels

In ruil voor tegels en zand krijg je maximaal 3 planten per huishouden. Als je meer dan 20 m2 tegels weghaalt en zand afgraaft, dan vraagt de organisatie je om dit naar een andere plek te brengen.

  • Tegels kun je naar het Milieuplein brengen. Spaarnelanden scheidt de tegels uit de openbare ruimte van tuintegels, zodat we deze opnieuw kunnen gebruiken. De andere tegels recyclen we en worden opnieuw gebruikt in nieuwe betonproducten en tegels.
  • Zand kun je wegbrengen of laten ophalen door een particulier afvalverwerkingsbedrijf, zoals bijvoorbeeld Sortiva.
Activiteiten rond de tegelwipactie

Voorafgaand aan en tijdens de tegelwipactie kun je deelnemen aan activiteiten in de stad rond het thema vergroening:

  • Woensdag 31 augustus: lezing over wijk- en gevelvergroening door landschapsarchitect Bieke van Hees. Buurthuis De Hamelink, Noormannenstraat 1, 2033 LG Haarlem, start 19:30.
  • Maandag 5 september: lezing in de Bibliotheek Planetenlaan over het vergroenen van de tuin door tuinontzorger Anniek Herder. Bibliotheek Haarlem-Noord, Planetenlaan 170, 2024 EX Haarlem, start 19:30 uur.
  • Zaterdag 10 september: plantjesmarkt bij de Indische Buurttuin, Ambonstraat 16, 2022 DM Haarlem, tussen 10:00 en 14:00 uur.
Versteende stad

Haarlem heeft extra reden om de mouwen op te stropen want het is één van de meest versteende steden van Nederland. Verschillende wijken hebben te maken met hittestress in zomers en wateroverlast bij heftige buien. Haarlem wil in 2050 klimaatbestendig zijn. Door slimme maatregelen te nemen kunnen we er samen voor zorgen dat de gevolgen voor bewoners beperkt blijven.

Minder tegels en meer groen in de stad helpt om wateroverlast door heftige buien tegen te gaan. Bomen zorgen voor verkoeling tegen hitte en een betere luchtkwaliteit. Planten en bloemen vergroten de biodiversiteit. De tegelwipactie is er dan ook op gericht om inwoners te helpen hun eigen tuinen te vergroenen. Dat is ontzettend leuk om samen te doen en vergroot de leefbaarheid in de stad.

Samen geveltuinen aanleggen

Bij de volgende ruilpunten worden door buurtbewoners geveltuinen aangelegd op zaterdag 10 september 2022:

  • Buurtcentrum De Hamelink: geveltuinen in de Hannie Schaftstraat en omliggende straten in Slachthuisbuurt.
  • Tesselschadeplein: geveltuin langs de kleuterlokalen van OBS De Dolfijn, Gijsbrecht van Aemstelstraat 118, 2026 VJ Haarlem.
Bijdragen aan een groener Haarlem

Wil je weten op welke manieren je nog meer kunt bijdragen aan een groener Haarlem? Kijk dan op haarlem.nl/groen.

Foto: Jurriaan Hoefsmit