Gemeente Haarlem introduceert het restafval-saldo

Geplaatst op: 23 december 2024
Geplaatst op: 23 december 2024

Vanaf 1 januari 2025 krijgen alle Haarlemmers met een afvalpas een restafval-saldo. Hiermee kunnen afvalpashouders komend kalenderjaar de ondergrondse container 365 keer gebruiken. De gemeente wil Haarlemmers bewuster maken van het omgaan met afval en zo waardevolle grondstoffen beter hergebruiken. Bovendien helpt de maatregel om misbruik van containers tegen te gaan. Bewoners ontvangen in december een brief over de maatregel.

Zelfde afvalpas, nu mét saldo

Haarlemmers kunnen gewoon dezelfde afvalpas blijven gebruiken. Wat nieuw is, is dat de restafvalcontainer een saldo op het schermpje toont. Zo ziet iedere pashouder zelf hoeveel hij of zij weggooit. Bewoners die aan het einde van het jaar over hun saldo heen dreigen te gaan op basis van hun geregistreerde saldo, ontvangen een brief van Spaarnelanden.

Het restafval-saldo: beter omgaan met afval

In Haarlem scheiden we ons afval steeds beter, maar toch verspillen we nog ruim 40% van ons restafval. Bovendien gooien bewoners soms bouw- en sloopafval in containers, of gebruiken bedrijven containers zonder hiervoor te betalen. Zo raken containers snel vol, komen ze klem te zitten of gaan ze zelfs stuk. Dit zorgt voor overlast voor de buurtbewoners. Met het restafval-saldo hopen de gemeente en Spaarnelanden dit te voorkomen. 

De maatregel is misschien even wennen, maar voor het merendeel van de Haarlemse huishoudens is dit aantal ruim voldoende. Gemiddeld brengen Haarlemmers een tot twee zakken restafval per week weg; dit komt neer op 50 tot 100 zakken per jaar.

Meer grondstoffen herwinnen, minder restafval

Hoe beter we afval scheiden, hoe minder restafval er overblijft. In Haarlem kan iedereen gft en etensresten, plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, papier/karton en andere grondstoffen dichtbij huis gescheiden inleveren. Grof huishoudelijk afval kunnen bewoners zelf naar het Milieuplein brengen of kan op afspraak worden opgehaald. Bedrijfsafval hoort niet in de gemeentelijke restafvalcontainers: daarvoor moet een bedrijfsafvalcontract worden afgesloten bij Spaarnelanden of een andere aanbieder.