Parkeervak maakt ruimte voor groen

Geplaatst op: 10 maart 2022

In opdracht van gemeente Haarlem plaatste Spaarnelanden de eerste twee plantenbakken in de Sophiastraat en de Gasthuislaan in Haarlem. In totaal komen er 5 plantenbakken in plaats van een parkeervak in Haarlem.

Buurtkinderen hielpen mee met het aanplanten van de bakken. De bak heeft schuine randen, waardoor het makkelijker is voor auto’s om in- en uit te parkeren. Door het bankje op de stalen bak dient het ook als ontmoetingsplaats voor buurtbewoners.

Ruimte voor biodiversiteit en klimaatadaptatie

Door de plantenbakken komt er meer ruimte voor groen en biodiversiteit in de straat. De plantenbak is bedacht en ontworpen door Spaarnelanden en voorzien van een ingebouwd bijenhotel en planten met een zo lang mogelijke bloeiperiode. Dit draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit. De Cortenstalen bak is open aan de onderkant en staat direct in de aarde. Dit zorgt ervoor dat regenwater kan weglopen en de grond dit op kan nemen. Bij hevige regenbuien kan het water daardoor makkelijk wegstromen en raakt het riool minder snel overbelast. Zo draagt het plaatsen van de plantenbak bij aan klimaatadaptatie.

Lokaal en duurzaam gemaakt

De bakken zijn zo duurzaam mogelijk geproduceerd, in samenwerking met lokale ondernemers. De Cortenstalen bak is gemaakt door de Haarlemse Hekken Industrie in de Waarderpolder. De aarde in de bak is gemixt met ORO-wolkorrels. Deze korrels zijn gemaakt van het restproduct dat overblijft van de schapenhouderij. De wolkorrels zijn een waterbuffer, waardoor bewoners minder vaak water hoeven te geven. De korrels geven daarnaast voeding aan de planten in de bak en zorgen ervoor dat de wortels van de planten makkelijker kunnen groeien.

Aanvragen plantenbak

Haarlemmers die ook een plantenbak willen kunnen deze aanvragen bij de gemeente. Als er voldoende draagvlak is binnen de straat, dan plaatst Spaarnelanden eerst een tijdelijke groenvlonder. Is er na drie maanden nog steeds voldoende draagvlak, dan vervangt Spaarnelanden de tijdelijke vlonder voor een vaste bak. Meer informatie is hier te vinden.

Foto’s: Paul Vreeker- United Photos