Nieuw in Haarlem: de Recyclewagen

Geplaatst op: 22 september 2022

Vanaf oktober in Haarlem: de Recyclewagen. Een nieuw initiatief van Spaarnelanden en de gemeente Haarlem. Bij de Recyclewagen lever je kleine hoeveelheden spullen in die niet in de gewone afvalcontainers horen. Bijvoorbeeld kleine elektrische apparaten, oud ijzer en andere metalen, spullen van hard plastic, accu’s en verfblikken. Allemaal grondstoffen die geschikt zijn om nieuwe producten van te maken of gevaarlijk zijn als ze bij het restafval belanden. Je kunt ze nu gemakkelijk en dichtbij huis inleveren bij de Recyclewagen!

Waar en wanneer?

Kijk voor de data en locaties op spaarnelanden.nl/wagen.

Wat mag je inleveren bij de Recyclewagen?

Onderstaande spullen mag je inleveren bij de Recyclewagen. Past het in een grote boodschappentas? Dan mag het worden ingeleverd. Grotere hoeveelheden of spullen breng je naar het Milieuplein of kan Spaarnelanden ophalen via afspraak voor grof huishoudelijk afval.

  • Kleine elektrische apparaten zoals broodroosters, stofzuigers, mixers, elektrische tandenborstels, strijkbouten en printers
  • IJzer en metalen zoals pannen, bestek, rekjes, nietmachines, gereedschap, onderdelen van (brom)fietsen en schroefjes
  • Harde plastics zoals plastic speelgoed, kratjes, plantenbakken, vershoudbakjes, rekjes, emmers en gieters
  • Hout zoals kleine paaltjes en plankjes
  • Aardewerk zoals bloempotten en servies
  • Piepschuim
  • Olie en vetten uit de keuken zoals frituurvet (in gesloten verpakking)
  • Klein Chemisch Afval (KCA): batterijen, cartridges, spaarlampen, verf (gesloten verpakking), spuitbussen, accu’s, medicijnen, cosmetica en olie. Injectienaalden kunnen niet worden ingeleverd en ander KCA dan omschreven moet naar het milieuplein.
Wat gebeurt er met de door jou ingeleverde grondstoffen?

De ingeleverde grondstoffen worden eerst naar het Haarlemse Milieuplein gebracht. Vanaf daar gaan ze naar verschillende verwerkers, die er weer nieuwe materialen van maken. Zo kan er bijvoorbeeld van piepschuim isolatiemateriaal gemaakt worden, van frituurvet biobrandstof en worden metalen volledig en oneindig hergebruikt. Bovendien kan Klein Chemisch Afval, zoals accu’s, gevaarlijk zijn als het bij het restafval belandt en bijvoorbeeld branden veroorzaken bij de verwerking.

Genoeg redenen dus, om deze spullen voortaan naar de Recyclewagen te brengen.