Nesten eikenprocessierups aangetroffen in Haarlem

De eerste inventarisatie naar aanwezigheid van de eikenprocessierups is afgelopen week afgerond. Tijdens de inventarisatie zijn 37 nesten aangetroffen in Haarlem, Spaarnelanden verwijdert de nesten deze week. In Zandvoort zijn geen nesten van de eikenprocessierups aangetroffen.

Overlast eikenprocessierups later

Meestal vindt in juni de grootste overlast van de eikenprocessierups plaats, maar door de warmte van eind maart en de koude weken erna liet de eikenprocessierups zich dit jaar later zien.

Mogelijke toename

In 2019 zijn er in totaal 62 nesten verwijderd en in 2020 100 nesten. Mogelijk is er dit jaar ook weer sprake van een toename van het aantal nesten. Deze conclusie trekt Spaarnelanden aan de hand van het aantal aangetroffen nesten tijdens de eerste inventarisatieronde. Of er dit jaar sprake zal zijn van een plaag is nog niet te voorspellen. De komende tijd blijft Spaarnelanden onderzoek doen naar de aanwezigheid van de eikenprocessierups en verwijdert nesten zo snel mogelijk om overlast te voorkomen.

Melding maken van eikenprocessierups

Inwoners die een gemeentelijke eikenboom met eikenprocessierupsen aantreffen kunnen dit melden bij de gemeente Haarlem en gemeente Zandvoort of via telefoonnummer 14 023. Spaarnelanden verwijdert de nesten zo snel mogelijk na het binnenkomen van een melding. Dit gebeurt door specialistische medewerkers die de rupsen opzuigen uit de boom. Eikenprocessienesten in particuliere bomen worden niet verwijderd door Spaarnelanden.