Kastanjebloedingsziekte

De kastanjebloedingsziekte komt in Haarlem en Zandvoort voor bij kastanjebomen. In opdracht van gemeente Haarlem en gemeente Zandvoort start Spaarnelanden binnenkort weer met het controleren van bomen op kastanjebloedingsziekte. De ziekte is niet direct gevaarlijk voor de boom en zijn omgeving.

Inwoners die vermoeden dat een boom de kastanjeziekte heeft, kunnen dit melden via gemeente Haarlem of gemeente Zandvoort.

Na melding wordt de boom onderzocht door een boomexpert. Wanneer de ziekte wordt geconstateerd bij een kastanje, krijgt deze de classificatie licht, matig of ernstig. Als de kastanje ernstig is aangetast, krijgt deze een blauwe stip en zal de boom worden gekapt. Dit wordt, afhankelijk van de grootte en de locatie van de boom, door een gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd.

Herkennen zieke boom

De kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. De stam van een aangetaste boom vertoont roestbruine vlekken waaruit druppels oranjerode stroperige vloeistof komt. De vlekken breiden zich geleidelijk uit. In de loop van het groeiseizoen stopt de vochtontwikkeling en drogen de vlekken in tot donkere korsten. Op die plekken is de bast dan vaak afgestorven. In het volgende stadium scheurt de bast open op de ernstig aangetaste plekken. Bij een zieke kastanje komt ook het bladerdek niet meer tot volle bloei. De kroon van de kastanje vertoont kale takken en de bladeren zijn vaak kleiner dan normaal en verkleurd. Vaak is de boom ook vatbaarder voor schimmels en groeien daardoor schimmels zoals het elfenbankje, de oesterzwam en de honingzwam op de kastanje.

Particuliere bomen

Spaarnelanden controleert geen particuliere kastanjebomen in Haarlem en Zandvoort. Inwoners die een kastanjeboom in de tuin hebben en vermoeden dat deze is aangetast door de kastanjebloedingsziekte kunnen een particulier boomverzorgingsbedrijf inschakelen om de kastanje te controleren.