Jaarlijkse iep-prik

Geplaatst op: 7 mei 2024

De iep is een herkenbare boom in Haarlem en Zandvoort. De boom kan goed tegen de zoute zeelucht en maakt daarom al eeuwen onderdeel uit van het straatbeeld. In de maanden mei en juni start Spaarnelanden met het injecteren van iepen tegen de iepziekte. Dit moet vroeg in het groeiseizoen gebeuren, op het moment dat de iepen uitlopen.

Iepenziekte

De iepziekte is een agressieve schimmelziekte die de laatste jaren helaas steeds vaker voorkomt. De ziekte wordt verspreid door kleine zwarte kevers: iepenspintkevertjes. Ze leggen hun eitjes op een verzwakte of dode iep die vervolgens ziek wordt. Ook gezonde bomen kunnen worden besmet. Bijvoorbeeld doordat de wortels onder de grond contact maken met een zieke iep. Ook door het vervoeren van haardhout kan de ziekte verspreiden.

Waaraan herken je een zieke iep? Normaal gesproken zijn de bladeren in de zomer fris en groen. Maar als de boom ziek is, zie je al te vroeg in het jaar al herfstkleuren verschijnen en verliest de boom zijn bladeren. Kenmerkend voor een zieke iep zijn kale takken, soms met nog een paar verdorde blaadjes aan de uiteinden.

Wat doet Spaarnelanden?

In de maanden mei en juni behandelt Spaarnelanden 1280 iepen met een leeftijd van 25 jaar en ouder van iepsoorten die niet resistent zijn tegen iepziekte. Soms lukt het niet om een iep met een injectie te beschermen. De zieke iep moet dan zo snel mogelijk gekapt en afgevoerd worden, om te voorkomen dat meer bomen worden besmet. Spaarnelanden kapt de zieke bomen in de openbare ruimte en voert ze veilig af.

Wat kun je zelf doen?

Zie je een zieke iep of vermoed je dat je een zieke boom in de tuin hebt staan? Meld het bij de gemeente Haarlem of gemeente Zandvoort.

De iep (Ulmus of olm) is een loofboom die zo’n 30 meter hoog kan worden. Hij kan heel oud worden, wel 400 tot 600 jaar. De top groeit meestal naar boven toe breed uit. Iepen bloeien alleen tijdens een korte periode vroeg in het voorjaar. Je herkent de iep aan zijn bladeren: door de nerven lijken het net veren. De blaadjes hebben een gezaagde bladrand.