Haarlem wil meer recyclen en gaat de wijken in met ‘Elke Kilo Telt’ container

Haarlem wil nóg beter afval scheiden. Daarom trekken Spaarnelanden en de gemeente Haarlem van 16 t/m 25 september a.s. de Haarlemse wijken in met de ‘Elke Kilo Telt’ container. Deze omgebouwde container is zichtbaar gevuld met de afvalstroom Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken (PBD). Daarbij zijn er voorbeelden te zien van wat er van PBD gemaakt kan worden. Haarlemmers kunnen op de container een boodschap achterlaten over afval scheiden en hun afvalscheidingstips met elkaar delen. En natuurlijk zijn er mooie, duurzame, Haarlemse prijzen te winnen!

De ‘Elke Kilo Telt’ container

Van 16 t/m 25 september is de ‘Elke Kilo Telt’ container te vinden op vijf verschillende locaties in Haarlem. Bij deze oude omgebouwde glascontainer van Spaarnelanden kunnen bewoners tips over afvalscheiding delen en aangeven waarom afval scheiden voor hem/haar belangrijk is. Elke dag ontvangen de eerste 10 bewoners die hun boodschap achterlaten een duurzaam Haarlems cadeautje van Marcel’s Green Soap.

Raad de kilo’s

De container is zichtbaar gevuld met PBD: plastic, blik en drinkpakken. Een afvalstroom die in Haarlem sinds 2015 gescheiden wordt. Haarlemmers kunnen raden hoeveel kilo PBD er in de container zit. Hierbij geven we vast een hint: de inhoud van de container is gelijk aan het gescheiden PBD-afval van ongeveer 36 Haarlemse huishoudens per jaar. De beste drie inzendingen winnen dinerbonnen van een duurzaam Haarlems restaurant: De Dakkas.

Waar en wanneer?

De ‘Elke Kilo Telt’ container is te vinden op de volgende dagen en locaties:
16 en 17 september – Winkelcentrum Parkwijk
18 en 19 september – Marsmanplein
20 en 21 september – Stationsplein
22 en 23 september – Jumbo Molenwijk
24 en 25 september – Winkelcentrum Schalkwijk

Op 16 september om 11 uur gaat de actie van start bij winkelcentrum Parkwijk. Als mensen vragen hebben over afval scheiden, dan kunnen zij bij een van de medewerkers van Spaarnelanden terecht. Zij zijn dagelijks aanwezig (doordeweeks van 11.00 tot 13.30 uur en van 17.00 tot 19.00 uur, in het weekend van 11.00 tot 16.00 uur) om voorlichting te geven over het scheiden van afval.

PBD in Haarlem

In Haarlem scheiden we plastic, blik en drinkpakken (PBD), ruim 1.800 ton per jaar. Dit zijn waardevolle grondstoffen. Door het PBD gescheiden in te zamelen kunnen er weer nieuwe producten van worden gemaakt. Van vier plastic schoonmaakflacons kan bijvoorbeeld een broodtrommel gemaakt worden. En 27 petflessen kunnen een nieuw leven krijgen als fleecetrui.

Een deel van het Haarlemse PBD belandt nog bij het restafval. Daarvan winnen we een klein deel terug via nascheiding, maar dat is een stuk minder dan wat door de Haarlemmers zelf gescheiden wordt. Bovendien is het PBD wat door Haarlemmers zelf gescheiden wordt beter geschikt voor recycling. Het is daarom zonde dat deze grondstoffen bij het restafval terechtkomen. Dan moet het grotendeels worden verbrand. Restafval verwerken is duur en draagt niet bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad. Dus, elke kilo PBD telt!