Haarlem start proef met containertuintjes

Om afval rondom ondergrondse restafvalcontainers te voorkomen, zijn gemeente Haarlem en Spaarnelanden een proef gestart met de aanleg van twee containertuintjes. De tuintjes zijn 3D-geprint uit 100% afval en bevatten echte bloemen en planten. De containertuintjes staan in de Oranjestraat en in de Jan Sluyterstraat.

Het idee van de containertuintjes is dat bewoners een container adopteren en tegelijkertijd zorgen voor het onderhoud van de plantjes en bakken. Hierdoor wordt de drempel om afval naast de container te zetten een stuk hoger. In de bakken staan onderhoudsvriendelijke en wintergroene planten.

Positieve verleiding

Wethouder Michel Rog “Met deze containertuintjes worden mensen op een positieve manier verleid om met andere ogen naar hun omgeving te kijken. We creëren rondom de container een groenere omgeving en vergroten daarmee ook meteen de biodiversiteit. Bovendien ziet het er direct een stuk vriendelijker uit. Op deze manier kunnen we bijgeplaatst afval hopelijk uit het straatbeeld terugdringen.”

Evaluatie na halfjaar

De proef met de containertuintjes wordt na een halfjaar geëvalueerd. Mocht de proef succesvol zijn, dan volgen mogelijk meer containertuintjes. Het zal dan gaan om plekken waar veel afval naast de containers wordt gezet, waar de omgeving wel wat extra groen kan gebruiken en waar bewoners bereid zijn om de tuintjes te onderhouden.