Haarlem speelt mee in het NK Tegelwippen

Geplaatst op: 9 mei 2022

Haarlem doet mee met het NK Tegelwippen, de landelijke wedstrijd tussen verschillende gemeenten met als doel: meer ruimte voor groen in de stad. Op zaterdag 14 mei 2022 vindt in Haarlem tussen 10.00 en 16.00 uur een stadsbrede tegelwipactie plaats.

We krijgen steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Tegelijkertijd moeten wij ons voorbereiden op lange periodes van hitte en droogte. Haarlem wil in 2050 klimaatbestendig zijn. Door slimme maatregelen te nemen kunnen we er samen voor zorgen dat de gevolgen voor bewoners beperkt blijven. De gemeente zet zich in voor een groene, klimaatbestendige openbare ruimte. Maar Haarlemmers kunnen zelf natuurlijk ook maatregelen nemen! Minder tegels en meer groen in de stad helpt om wateroverlast door heftige buien tegen te gaan. Bomen zorgen voor verkoeling tegen hitte en een betere luchtkwaliteit. Planten en bloemen vergroten de biodiversiteit.

Haarlem wil vergroenen

Haarlem heeft extra reden de mouwen op te stropen want we zijn één van de meest versteende steden van Nederland. Verschillende wijken hebben te maken met hittestress in zomers en wateroverlast bij heftige buien. Dat moet anders willen we de klimaatcrisis te lijf gaan. Vergroenen is ook nog eens ontzettend leuk om te doen en vergroot de leefbaarheid in de stad.

In Haarlem wil de gemeente juist daarom bewoners stimuleren om hun eigen tuin of gevel te vergroenen. Het bewonersinitiatief om ruilpunten in te richten waar inwoners tegels en zand kunnen inleveren tegen planten ondersteunt ze van harte. Vorig jaar was de Tegelwipactie in Haarlem al een groot succes. Deze editie verwachten we nog veel meer vergroeningsacties. Bovendien zijn er inmiddels 10 ruillocaties verspreid over de stad. Zo kan iedereen in zijn eigen wijk terecht voor planten en tuiniertips van buurtgenoten. Actieve buurtvergroeners geven daar het goede voorbeeld en motiveren hun buurt om mee te doen.

Vanaf 14 mei 2022 maken tegels plaats voor vergroening in Haarlem

Op zaterdag 14 mei 2022 vindt in Haarlem tussen 10:00 en 16:00 uur een stadsbrede tegelwipactie plaats. Het is mogelijk om tegels en zand op verschillende plekken in de stad om te ruilen voor planten.

Inleverpunten:

  • Buurtcentrum De Tulp (Rozenprieel)
  • De Stookkamer (Zuidwest)
  • Ecosol locatie De Nieuwe Werf (Patrimoniumbuurt)
  • Hoek Koralensteeg (Houtmarkt, Burgwal en Scheepmakersdijk)
  • Max Eeuweplein (Sportheldenbuurt)
  • Nieuw Guineaplein (Indische Buurt)
  • Wijkcentrum ’t Broederhuis (Amsterdamse buurt)
  • Wijkcentrum Alleman (Parkwijk)
  • Wijkraadkamer (Europawijk)
  • Zaanenpark (Planetenwijk en Bomenbuurt)
Spelregels

Het is mogelijk om tegels uit je voor- en achtertuin in te leveren. Zand en tegels mag je naar de ruilpunten brengen. Daar krijg je er planten voor terug. (Maximaal 3 per huishouden.)

Geen eigen tuin? Dan kun je tegels wippen voor een geveltuintje. Meer informatie vind je onder haarlem.nl/groen. Maak een foto van de oude en nieuwe situatie voor én na een foto en geef de verwijderde tegels door via nk-tegelwippen.nl/meedoen. Dan worden ze meegeteld in het eindklassement voor gemeente Haarlem.

Wint Haarlem de Gouden Schep of de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

Wil je weten op welke manieren je nog meer kunt bijdragen aan een groener Haarlem? Kijk dan op haarlem.nl/groen