Eikenprocessie-rups

Geplaatst op: 27 juni 2024
Geplaatst op: 27 juni 2024

Spaarnelanden heeft de eerste nesten van de eikenprocessierups weggehaald in Haarlem. De kleine brandhaartjes die de rupsen verspreiden kunnen irritatie aan ogen, luchtwegen en huid veroorzaken.

Elk jaar in juni starten we met het controleren van eikenbomen op rupsen en nesten in de gemeenten Haarlem en Zandvoort. Naast de inspectie van bomen, gebruiken we feromoonvallen om de aanwezigheid van mannetjesvlinders te onderzoeken. Zo kunnen we beter bepalen hoe we de eikenprocessierups in de toekomst kunnen bestrijden.

Herken de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is grijsgroen, twee tot drie centimeter lang en heeft lange witte haren. Dit zijn niet de brandharen. Die zijn niet met het blote oog te zien en verspreiden zich met de wind. De rupsen bewegen in lange rijen over de boom, vandaar de naam processierups. De nesten zijn zo groot als een tennis- of voetbal. Het zijn lichtgrijze zakken van spinrag op de stam of onder takken van de eik.

Natuurlijke vijanden

Insecten, vleermuizen en vogels zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Door Haarlem groener te maken, bevorderen we de biodiversiteit en helpen we deze dieren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de overlast door de eikenprocessierups.

Wat kun je zelf doen?

Zie je eikenprocessierupsen in de openbare ruimte? Verwijder de nesten niet zelf en houd afstand. Meld het bij de gemeente Haarlem via haarlem.nl/melding-doen of bij de gemeente Zandvoort via tel. 14 023. Spaarnelanden verwijdert de nesten zo snel mogelijk na de melding.

Ben je in contact gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups? Kijk dan op de website van het Rode Kruis Nederland voor tips en advies: Eikenprocessierups – Rode Kruis Nederland.