Droogte in Haarlem en Zandvoort

Geplaatst op: 20 juli 2022

In Haarlem en Zandvoort is de afgelopen weken minder neerslag gevallen. Hierdoor is de grond droger dan normaal. Dat zorgt voor geel gras en verkleurde of slaphangende bladeren aan bomen. Bomen krijgen water als dit nodig is. Het gras bewateren we niet. Hoe zit dat?

Geel gras herstelt zichzelf

Geel gras ziet er dood en verdord uit, maar na enkele regenbuien herstelt het gras weer vrij snel. Het bovenste gedeelte van de grasspriet sterft af, maar de wortel overleeft. Zo beschermt het gras zichzelf en komt later weer op. De natuur regelt dit dus zelf.

Bomen passen zich aan

Door ons nieuw aangeplante bomen geven we twee jaar water. Na deze tijd zijn de wortels van de boom diep genoeg geworteld om zelf voldoende water uit de grond te halen. Met droogte kunnen de bladeren slapper aan de boom hangen dan normaal. Ook kan het gebeuren dat een boom al vroeg blad verliest, dit is een reactie van de boom om zichzelf te beschermen. In het nieuwe seizoen zal daar niets meer van te merken zijn.

Vergroenen

Inwoners kunnen zelf ook helpen om klimaatverandering tegen te gaan. Minder tegels en meer groen in de stad helpt om wateroverlast door hevige buien tegen te gaan. Bomen zorgen voor verkoeling tegen hitte en een betere luchtkwaliteit. Meer informatie is hier te vinden.