Controles ter bescherming van de iep
Elk voorjaar controleert Spaarnelanden de iepen op de gevreesde iepenziekte. Deze agressieve schimmelziekte wordt verspreid door kevers. Om te voorkomen dat de iepen ziek worden en afsterven, vaccineren we ze in het voorjaar en controleren wij ze regelmatig.
De iep is een karakteristieke boom die al eeuwen het straatbeeld van Haarlem en Zandvoort bepaalt. In Haarlem staan wel 5.000 iepen, langs straten en wegen, in bossen en parken. De iep is een sterke boom die goed tegen de zoute zeelucht kan en wel dertig meter hoog kan worden.
Jaarlijks vaccin tegen iepziekte
Maar als de iepenziekte erin sluipt, loopt de iep gevaar. Deze boomziekte is hardnekkig en besmettelijk. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die wordt verspreid door de iepenspintkever. Na besmetting gaat een iep snel achteruit; de boom kan binnen twee dagen sterven. Om de iepen te beschermen, worden ze dus gevaccineerd. Dit gebeurt bij mooi weer, want alleen met een droge bast kan het vaccin goed binnendringen. Getrainde deskundigen spuiten een kleine hoeveelheid vaccin in de boom; dit duurt slechts een minuut. Gelukkig maar, want er zijn 1.232 iepen te vaccineren! Na het vaccineren zorgt de iep voor een afweerreactie, waardoor de boom het hele groeiseizoen is beschermd.
Iepenspintkevers in de val gelokt
Onze boomdeskundigen brengen ook worteldoek aan tussen de boomwortels, om te voorkomen dat de schimmel van boom naar boom overspringt. We plaatsen ook feromoonvallen voor de iepenspintkever, waarmee we inzicht krijgen in de ontwikkeling van de spintkeverpopulatie. Met die informatie kunnen we de iepenziekte weer beter bestrijden in de komende jaren.
Herkennen van een zieke iep
Nu we de iepen gevaccineerd hebben, houden wij ze goed in de gaten en controleren ze op ziekte. Als een iep ziek is, zoals deze pluimiep in het Hof van Egmond in Haarlem, hebben de bladeren al vroeg in het jaar herfstkleuren in plaats van frisgroen. Een zieke iep vertoont kale takken, met een of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden. In het hout van een zieke iep zijn vlekken zichtbaar (zie foto hieronder).

Verkleuringen in de bast van een zieke iep.
Zieke iep? Meld het!
Zie jij een zieke iep of vermoed je dat je een zieke boom in de tuin hebt staan? Maak hier dan melding van:
Voor Zandvoort: Maak melding via gemeente Zandvoort. Na de melding komt een boomdeskundige naar de boom kijken.
Voor Haarlem: Maak melding via gemeente Haarlem. Na de melding komt een boomdeskundige naar de boom kijken. Als de boom inderdaad ziek is.
Let op: Voor zieke iepen die op particuliere grond staan, is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om de besmette boom te laten kappen en afvoeren.