Wie wat bewaart, die eet wat
Vaak nog verspillen we ons eten onbedoeld. Door verkeerd bewaren, twijfel over de houdbaarheid of glad vergeten op te eten. Zonde! Want verspilling van voedsel is makkelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door je eten slim te bewaren in een bakje. Zo geniet je langer van je overgebleven pasta, restje broccoli of portie aardappelen. Met deze bewaartips helpen wij je graag op weg.
In ’t bakkie!
Voedselverspilling is dus onnodig. Je gooit niet alleen eten weg, maar ook geld, energie en grondstoffen. Tel al je voedselresten bij elkaar op en je hebt een afvalcontainer vol. In Nederland is dit wel 33 kilo per persoon per jaar. Daarom geven we je een paar slimme tips om je etensresten, ingrediënten en verpakkingen goed te bewaren. Zo blijft jouw eten langer goed en verspil je minder. Wie wat bewaart, die eet wat!
Handige bewaartips
Een paar slimme tips om je etensresten, ingrediënten en verpakkingen goed te bewaren:
- Etensrestjes in een bakkie! Bewaar kliekjes (restjes) van een maaltijd in een bewaarbakje en sluit goed af. Zo drogen ze niet uit en hebben bacteriën geen kans. Kliekjes kun je 2 dagen in de koelkast bewaren en in de vriezer zijn de meeste kliekjes zo’n drie maanden houdbaar. Handige bewaarbakjes koop je bijvoorbeeld bij Hema, Ikea of bol.com.
- Eerst restjes, daarna iets nieuws. Maak eerst aangebroken producten of maaltijden op, voordat je iets nieuws opent. Een handig hulpje is ‘Eerst op tape’ van het Voedingscentrum in je koelkast. Dan zie je meteen welke producten als eerste op moeten. Tip: plak de tape ook op je bewaarbakje!
- Check de verpakking. Staat er ‘Na openen koel bewaren’? Dan is de verpakking na openen nog enkele dagen houdbaar in de koelkast. Sluit de verpakking wel goed af. Zo komt er geen lucht bij en bederft het minder snel. Twijfel je hoe lang je een geopend product kunt bewaren? Check dan de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum.
- Zorg voor een opgeruimde koelkast. Richt je koelkast overzichtelijk in en zet producten of kliekjes die kort houdbaar zijn voorin. Zo vergeet je ze niet. Bekijk ook eens de video van Milieu Centraal over hoe je jouw koelkast het slimste inricht.
- Zet de koelkast op 4 graden. Dit is de temperatuur waarbij producten het langst houdbaar zijn. Wist je dat je sommige producten beter niet in de koelkast kunt bewaren? Denk aan tropisch fruit, tomaten, komkommer, paprika en aubergine. Hun smaak en structuur verandert door de kou. Eenmaal aangesneden groenten en vruchten kun je beter wel in de koelkast bewaren.
Meer weten?
Smaken deze tips naar meer? Je leest alles over voedselverspilling en hoe dit te voorkomen op: