Hoe scheid ik gft en etensresten?
Gft en etensresten zijn waardevol voor recycling, mits ze niet vervuild zijn met restafval. Jammer, want vervuild gft wordt afgekeurd en bij restafval verbrand, wat zonde is van de waardevolle grondstoffen en slecht voor het milieu.
Het scheiden van gft en etensresten is dus nuttig maar we weten dat het ermee beginnen soms even wennen is. We geven je een aantal tips om je op weg te helpen:
Algemene tips
- Gebruik een handig gft-aanrechtbakje voor je schillen en etensresten en leeg dit regelmatig in de gft-container.
- Gft en etensresten mogen los in de gft-container. Vind je een zakje frisser? Prima, maar gebruik dan alleen biologisch afbreekbare zakjes met kiemplantlogo. Die zijn in de supermarkt te koop. Gooi je gft-afval nooit weg in gewone plastic zakjes.
- Gooi geen vlees- en visresten direct in de gft-container maar doe ze in biologisch afbreekbare afvalzakjes. Leg geen knoop in de zakjes want dit composteert moeilijk.
- Wissel groente- en fruitafval én etensresten in de gft-container af met tuinafval of stro. Het houdt de boel luchtiger en geeft daardoor minder geur.
- Zet de gft-container op een schaduwrijke plek. Doe de deksel van de gft-container op een kier (met een liggend stokje) dat scheelt in geur.
- Laat de gft-container bij iedere inzamelronde legen, ook als deze niet helemaal vol is. En ga je op vakantie? Laat de gft-container dan leeg achter.
Ook belangrijk: hout en dikke takken horen niet bij het gft; die kan je inleveren bij het milieuplein.
Tips voor in de winter
Gft-afval kan vastvriezen in je container (of de deksel kan vastzitten). Een paar tips:
- Doe een oude krant of stuk karton tussen de deksel.
- Leg een krant op de bodem van de gft-container.
- Laat gft-afval uitlekken of doe het in een biologisch afbreekbaar zakje.