Zó voorkom je voedsel-verspilling

Geplaatst op: 12 september 2023
Geplaatst op: 12 september 2023

Wist je dat we in Nederland een kwart van al het geproduceerde eten nooit opeten? Dat wordt allemaal verbouwd, verwerkt en vervoerd. Doe mee aan de Verspillingsvrije Week, probeer geen voedsel weg te gooien en voorkom afval. Hoe je dat doet? Je leest het via onderstaande tips.  

Foto credits: ZANDVOORTfoto.nl | Edwin Keur
1. Zet je koelkast op 4 °C

Eten is langer houdbaar als je koelkast op 4 °C staat. Bacteriën groeien dan minder snel.

2. Check of je producten beter in óf buiten de koelkast kunt bewaren.

Veel fruit, zoals appels en peren, is langer houdbaar in de koelkast. Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je juist beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Wil je meer weten? Check de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum.

3. Beoordeel zelf of een product nog goed is

Staat er een ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT) op het product? Of helemaal geen datum, zoals bij verse groenten en fruit? Als het product er nog goed uitziet en goed ruikt, kun je het vaak ook na de THT-datum nog eten of drinken. Vlees en vis moet je ná de TGT (te gebruiken tot) datum wel weggooien. Deze producten bederven namelijk snel en na de houdbaarheidsdatum kunnen risico’s voor de gezondheid optreden. Meer weten? Zoek een product op in de Bewaarwijzer

4. Kook alleen het eten wat je nodig hebt

Maak niet te veel eten. Heb je wat over? Bewaar het in de koelkast of vriezer voor later.

5. Slim boodschappen doen

Maak een lijstje voor de boodschappen en gebruik wat je nog hebt. Koop niet meer dan je nodig hebt, vooral niet bij verse producten.

6. Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast

Bacteriën groeien sneller buiten de koelkast. Zet het dus zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 2 uur, terug in de koelkast.

7. Restjes gebruiken

Wees creatief met wat je nog in de (koel)kast hebt liggen. Zoek bijvoorbeeld online eens naar de producten die je nog hebt in combinatie met ‘recept’.

8. Gebruik je vriezer slim

Vries voedsel in voor later. Of koop ingevroren groente en fruit: minstens zo gezond en veel langer houdbaar.

9. Deel met anderen

Heb je te veel gekocht of gemaakt? Deel het met buren, vrienden, of familie.

10. Toch etensresten? In de groene bak!

Voedsel dat niet meer eetbaar is, gooi je in de groene bak. Gebruik een aanrechtbakje om het gemakkelijk te maken. Meer weten? Kijk op spaarnelanden.nl/gft