Gladheidbestrijding in Haarlem en Zandvoort

Geplaatst op: 17 januari 2023

De komende dagen wordt het weer glad. Hoe werkt het eigenlijk met de gladheidbestrijding in Haarlem en Zandvoort? Wat doet Spaarnelanden en wat kun je als bewoner zelf doen?

Hoe werkt het?

Tussen november en april let Spaarnelanden extra goed op mogelijke gladheid, en worden de weervoorspellingen 24/7 in de gaten gehouden. Spaarnelanden strooit volgens een vastgesteld gladheidsbestrijdingsplan in de gemeentes Haarlem en Zandvoort. Belangrijke hoofdwegen en fietspaden worden altijd gestrooid. Deze vaste strooiroutes zijn te vinden op spaarnelanden.nl/glad. Ook gestrooide wegen kunnen nog steeds glad zijn, het duurt vaak even voordat het zout is ingereden.

Wat kunnen bewoners zelf doen?

Omdat Spaarnelanden volgens het gladheidbestrijdingsplan strooit, kan er niet overal (meteen) gestrooid worden. Bewoners van straten waar (nog) niet is gestrooid, kunnen zelf of met de buren aan de slag om de straat en stoep sneeuwvrij en veilig te maken.

Tips

  • Schuif of veeg eerst de vers gevallen sneeuw zoveel mogelijk weg van de stoep of opgang.
  • Strooi zout op plekken waar veel mensen lopen of rijden.
  • Help buren een handje met het sneeuwvrij maken van hun doorgang.
  • Strooi zand op gladde plekken waar weinig mensen lopen of rijden.
  • Strooi eventueel al zout? voordat het glad is.

Gratis strooizout ophalen

Bij Spaarnelanden kunnen bewoners van Haarlem en Zandvoort gratis strooizout ophalen. Neem zelf een emmer of plastic zak én schep mee.  Het zout is beschikbaar op deze locaties:

  • Milieuplein Haarlem (Ingenieur Lelyweg 51)
  • Spaarnelanden locatie Zandvoort ( Kamerlingh Onnesstraat 20)

Ook bij moeilijk bereikbare en belangrijke locaties in Zandvoort, zoals trappen, basisscholen, bejaardentehuizen en ook bij de Reddingsbrigade is strooizout beschikbaar.