Landelijke campagne om batterijen APART in te leveren

Geplaatst op: 5 juni 2023

De laatste jaren is er een sterke groei van 20% per jaar in het gebruik van oplaadbare lithiumbatterijen. Denk hierbij aan smartphones, speelgoed, tandenborstels en vapes. Ook bevatten steeds meer producten (kleine) batterijen, zoals fietslampjes, sportkleding of warmtekussens. Voor veel mensen is het niet duidelijk dat zo’n product dan ook apart moet worden ingeleverd. Daarom start vandaag de landelijke campagne DOE MAAR APART. 

Jeroen Schörn, Unitmanager Afval en Grondstoffen bij Spaarnelanden zegt: “Het is heel belangrijk dat mensen alles met een stekker of batterij apart inleveren. Zo worden branden voorkomen en worden schaarse grondstoffen hergebruikt. Bij de Recyclewagen kunnen Haarlemmers dichtbij huis kleine elektronische apparaten en batterijen inleveren.”

Waarom batterijen en elektrische apparaten apart inleveren?

Door batterijen en elektrische apparaten apart in te leveren helpen inwoners te voorkomen dat batterijen beschadigen en daardoor brand kunnen veroorzaken. Een batterij is niet gevaarlijk, tenzij deze bijvoorbeeld in een inzamelvoertuig wordt vermorzeld. Dan kan deze spontaan ontbranden. Door een batterij of apparaat waar een batterij in zit apart in te leveren blijft de batterij stabiel en kunnen de grondstoffen weer worden gerecycled. Dat helpt bij het duurzamer maken van onze economie.

Waar kunnen batterijen en elektrische apparaten worden ingeleverd?
Haarlem
Zandvoort
  • Inleverpunten bij supermarkten en andere winkels
  • Elektrische apparaten bij het Milieuplein in Zandvoort (Remise)
  • Batterijen en ander klein chemisch afval op woensdagen tussen 13.00 en 15.30 uur, of eens in de twee maanden op verschillende locaties in Zandvoort. Kijk voor de data en tijden op de website van Spaarnelanden of in de afvalwijzer.
Campagne APART

Om het belang van het apart inleveren van batterijen onder de aandacht te brengen start vandaag de landelijke campagne DOE MAAR APART. Om dat te benadrukken zijn de radiospotjes met opzet ‘een beetje apart’. In de spot is te horen hoe iemand op wel heel aparte wijze zijn spullen apart inlevert om de wereld een beetje beter te helpen maken.