Penthouse voor bijen op Spaarnelandenkantoor

Geplaatst op: 4 september 2023

Vandaag deden een paar bijzondere bewoners hun intrek bij Spaarnelanden: twee bijenvolken betrokken hun gloednieuwe dakappartement bovenop het hoofdkantoor aan de Minckelersweg. Spaarnelanden zet zich dagelijks in voor een duurzaam beheer van de openbare ruimte. Maar ook in en om het kantoor wordt gewerkt aan biodiversiteit. Het plaatsen van de bijenkasten is daar een mooi voorbeeld van.

Foto credits: ZANDVOORTfoto.nl | Edwin Keur

Arthur Verdaasdonk, Unitmanager Beheer Openbare Ruimte bij Spaarnelanden: “Als organisatie zijn we continu op zoek naar manieren om de leefomgeving duurzamer te maken. Maar ook in en om onze gebouwen zoeken we naar verbeteringen. Zo werd eerder dit jaar een lange groenstrook aangelegd langs onze voorgevel en werd de entree uitgerust met een moswand. Nu komen daar de bijenkasten bij.”

Het idee kwam van Angelo van der Putten, magazijnbeheerder bij Spaarnelanden. “Een vriendin werkt bij de veiligheidsregio Kennemerland waar ook bijenkasten staan. Ik heb aan ons facilitaire team voorgesteld om ook bij Spaarnelanden bijen te houden. We zijn er mee aan de slag gegaan en het is geweldig dat vandaag het bijenvolkje intrek neemt in het nieuwe penthouse bij ons op het dak.”

Harde werkers met een vriendelijk karakter

De bijen werden geleverd door Imker Pim Lemmers. Hij verzorgt bijenkasten voor onder meer de stadhuizen van Haarlem en Heemstede, de tweede kamer en de koninklijke familie. Een aantal jaar geleden begon hij de nationale zaaidag. Organisaties, waaronder Spaarnelanden, delen op die dag bloemzaden uit om te zorgen voor meer voedsel voor bijen en andere insecten. Allemaal belangrijke steuntjes in de rug voor de bij, want daar gaat het slecht mee in Nederland.

De nieuwe bewoners van het Spaarnelandenkantoor zijn Buckfastbijen, actieve werkbijen met een vriendelijk karakter. Pim Lemmers lacht: “Als je ergens een volk plaatst moeten het wel bijen zijn waarbij de mensen niet voor hun leven hoeven te rennen.”