Koelboxen coronavaccins krijgen tweede leven als straatnaambord

In het Haarlemse Schoterbos zijn binnenkort straatnaamborden te vinden die gemaakt zijn van koelboxen voor coronavaccins. Door het plastic van de koelboxen te recyclen, krijgen de koelboxen een tweede leven in de vorm van straatnaamborden. Wel zo duurzaam!

Vrijdagochtend zijn de nieuwe straatnaamborden in het Schoterbos onthuld door wethouder Michel Rog. Koelboxen mogen maar éénmalig gebruikt worden en moeten na gebruik vernietigd worden. Door ze in te zetten als straatnaambord krijgen ze weer een nieuwe functie.

Verkeersbord van olifantsgras

De wethouder onthulde daarnaast ook verkeersborden, gemaakt van gemaakt van olifantsgras dat groeit bij Schiphol. Het planten van olifantsgras is een diervriendelijke manier om ganzen bij Schiphol te weren. Ook neemt het tijdens het groeien CO₂ op en kan de plant verwerkt worden tot verschillende producten waaronder verkeersborden. En om de biodiversiteit te stimuleren en vergroten is de achterkant van het bord geschikt gemaakt als insectenhotel.

Het verkeersbord van olifantsgras is het eerste verkeersbord in Nederland. Als de borden toe zijn aan vervanging, kan het oude bord eenvoudig versnipperd worden om vervolgens weer als grondstof te dienen voor een nieuw bord. In principe is het mogelijk om dit proces eindeloos te blijven herhalen. Hierdoor zijn er geen nieuwe grondstoffen meer nodig.

Initiatief van Spaarnelanden

De verkeers- en straatnamenborden zijn een initiatief van Spaarnelanden. Door het gebruik van gerecycled plastic en olifantsgras brengt Spaarnelanden de CO₂ -uitstoot naar beneden en voorkomt zo het gebruik van nieuwe grondstoffen.

Foto: Jurriaan Hoefsmit