Start educatief programma tegen plasticsoep

Datum: 20 november 2020

De Hannie Schaftschool is de eerste trotse deelnemer van het educatieve programma ‘Dobberende flessen’ van Spaarnelanden, Plastic Circle en Juttersgeluk. Alle leerlingen van de school kregen gisteren een interactieve gastles over plasticsoep. De komende weken gaan de leerlingen zoveel mogelijk plastic doppen en deksels inzamelen, zodat deze hergebruikt kunnen worden voor een nieuwe, mooie lamp op school.

Directeur Marga Bol van de Hannie Schaftschool: “We vinden het belangrijk om onze leerlingen meer te leren over (zwerf)afval en recycling. Het programma is een leuke, laagdrempelige manier om kinderen meer bewust te maken dat afval eigenlijk een waardevolle grondstof is voor nieuwe producten”.   

Educatief programma

Alle basisscholen in Zandvoort krijgen namens Spaarnelanden dit schooljaar gratis het educatieve programma aangeboden. Het programma bestaat uit een interactieve gastles waarin de leerlingen leren hoe de plasticsoep ontstaat en wat van plastic afval gemaakt kan worden. De gastlessen worden gegeven door Plastic Circle. Daarnaast gaan de leerlingen zelf aan de slag door plastic doppen en deksels gedurende 4 tot 6 weken op school in een grote kunstfles in te zamelen. Ook bij het Zandvoorts museum komen 2 grote kunstflessen te staan. Van de ingezamelde doppen en deksels maakt Juttersgeluk een mooie lamp, zodat de leerlingen ervaren hoe plastic afval een nieuw leven krijgt. Aansluitend kan de school met Juttersgeluk een jutactie op het strand houden.

Bijzondere samenwerking

Het educatieve programma is tot stand gekomen door de samenwerking met Plastic Circle en Juttersgeluk. Arthur Verdaasdonk, unitmanager Zandvoort bij Spaarnelanden: “Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt zeker voor het bestrijden van zwerfafval en het recyclen van producten. Met dit programma willen we hiervoor een kiem bij jongeren leggen. Ik was dan ook direct enthousiast toen Plastic Circle ons benaderde over de gastlessen en de inzamelactie. Vervolgens maakte de samenwerking met Juttersgeluk het programma compleet en lokaal relevant. Ik ben echt blij dat we met elkaar dit programma mogelijk hebben kunnen maken. Ik hoop dat in de toekomst meer van dit soort initiatieven ontstaan die helpen Zandvoort meer circulair te maken.”