Ben jij klaar voor het gladheidseizoen?

Datum: 29 oktober 2020

In november begint het officiële gladheidseizoen. Om dit goed voor te bereiden is Spaarnelanden in de zomer al begonnen met de voorbereidingen. Al het materiaal en materieel is nagekeken en getest en ook de zoutinstallaties zijn getest en bijgevuld. In november plaatst Spaarnelanden op diverse plekken zoutkisten. Zo kunnen belangrijke wegen, busroutes en fietspaden tijdens het winterseizoen begaanbaar en veilig blijven.

Zelf strooien

Schuif of veeg vers gevallen sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft. Op gladde plekken waar weinig mensen lopen of rijden kun je het beste zand strooien. Je kunt het beste zout strooien op plekken waar veel mensen lopen of rijden. Wist je dat je strooizout al kunt strooien voordat het glad is?
Inwoners van de gemeente Haarlem kunnen in Haarlem bij het Milieuplein van Spaarnelanden gratis strooizout ophalen, zolang de voorraad strekt. Neem hiervoor zelf een emmer of plastic zak én een schep mee. Locatie: Ir. Lelyweg 51, van ma. t/m vr. tussen 08.00-15.30 uur en di. tussen 08.00-20.00 uur.
Inwoners van de gemeente Zandvoort kunnen in Zandvoort bij Spaarnelanden gratis een zakje strooizout vullen, zolang de voorraad strekt. Neem hiervoor zelf een emmer of plastic zak én een schep mee. Locatie: Kamerlingh Onnesstraat 20 (Remise), van ma. t/m do. tussen 07.45-12.00 uur en 12.45-16.00 uur en op vrijdag tussen 07.45-12.00 uur 

Strooiroutes

Spaarnelanden strooit, in opdracht van de gemeente Haarlem, volgens het gladheidsbestrijdingsplan. In verband met tijd kunnen niet alle straten in Haarlem gestrooid worden. Belangrijke wegen en fietspaden worden wel altijd gestrooid. De strooiroutes zijn te vinden op www.spaarnelanden.nl/gladheid. Wordt jouw straat niet gestrooid? Spreek dan samen af met je buren om de straat sneeuwvrij te maken.

Spaarnelanden strooit ook, in opdracht van de gemeente Zandvoort, volgens het gladheidsbestrijdingsplan. Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Zandvoort. 

Fietspaaltjes en zoutkisten

Paaltjes die worden gebruikt om fietspaden af te sluiten voor auto’s, worden gedurende het winterseizoen weggehaald. Op die manier kunnen strooimachines tijdens het winterseizoen ook de fietspaden begaanbaar houden. In Haarlem plaatsen we zoutkisten bij veel bruggen, omdat deze bij vorst snel glad worden. In Zandvoort plaatsen we zoutkisten op moeilijk bereikbare plaatsen en/of op belangrijke plekken buiten de hoofdroutes. Deze kisten bevatten zout om bij gladheid met de hand te strooien. Dit doet Spaarnelanden wanneer nodig en daarnaast mogen inwoners dit zelf ook doen. Wanneer de kisten leeg of stuk zijn, kan dit worden gemeld bij Spaarnelanden via info@spaarnelanden.nl.

Tot april

Het gladheidseizoen loopt van november tot april. Spaarnelanden is tijdens die periode zeer alert op mogelijke gladheid en houdt de weervoorspellingen 24/7 in de gaten om de gemeente Haarlem en Zandvoort zo begaanbaar mogelijk te houden.