Afval scheiden met afvalcoach Henny in Zandvoort. Want elke kilo telt!

Datum: 29 september 2020

De gemeente Zandvoort en Spaarnelanden zetten in op het verminderen van restafval door afvalscheiding te verbeteren. Henny Veltman, afvalcoach bij Spaarnelanden: “Afvalscheiden vraagt best wat van inwoners en gaat ook niet zonder slag of stoot. Juist daarom ben ik er. Inwoners kunnen bij mij terecht met hun vragen over afvalscheiding of met meldingen en wensen.” 

Sinds vijf maanden is Henny afvalcoach in Zandvoort. “Als afvalcoach ben ik het directe aanspreekpunt voor inwoners en ondernemers op het gebied van afvalscheiding. Door afval te scheiden hou je minder restafval over, zo simpel is het. We willen van 260 kilo restafval per persoon per jaar naar 155 kilo. Als afvalcoach help ik om dit te realiseren. Ik geef bijvoorbeeld voorlichting over welk afval in welke bak mag en geef tips over afvalscheiding.”

De meeste inwoners willen best afval scheiden, maar lopen met allerlei vragen rond. Door in gesprek te gaan en te kijken wat mogelijk is, komen we samen tot de beste oplossingen.” In de gemeente Zandvoort gaat dit jaar veel veranderen op het gebied van afvalinzameling. “Sommige inwoners moeten daaraan wennen, maar de ervaring leert dat de meeste mensen er uiteindelijk positief tegenover staan. Ik zie het als een schone taak om hieraan mee te werken.”