Pas op voor grasaren

Datum: 09 juli 2020

Om de natuur meer de ruimte te geven, maait Spaarnelanden het gras minder vaak op een groot aantal stukken in de gemeente Haarlem. Hierdoor zijn er meer stukken hoog gras, ook in de buurt van hondenlosloopgebieden. Hoog gras kan grasaren bevatten, die nare ontstekingen kunnen veroorzaken bij honden.

Lees meer over het aangepaste maaibeleid. 

Maaien bij hondenuitlaatplekken
Spaarnelanden zorgt er voor dat bij alle hondenuitlaat- en losloopgebieden een deel van het gras wordt gemaaid, honden hoeven dus niet in het hoge gras te komen om hun behoefte te kunnen doen. Veel honden vinden hoog gras vaak leuk om te spelen, waardoor zij er doorheen rennen of lopen.

Controleren
Door grasaren vroegtijdig op te sporen, besparen hondenbezitters hun huisdier veel ongemak. Controleer daarom na elke wandeling alle mogelijke plekken waar grasaren zich kunnen hechten zoals de vacht, de huid tussen de tenen, op de kop (ogen, neus en oren) en de huidplooien rond voor – en achterpoten. Ga bij twijfel altijd naar de dierenarts.

Risicomaanden
Vanaf juni tot en met augustus is het risico het grootst, vooral voor honden met middellange of lange haren. Daarnaast kunnen grasaren achterblijven in het gras, waardoor deze ook in de herfst en winter voor problemen kunnen zorgen.

Grasaren
Grasaren bestaan uit zaden en een soort weerhaakjes. Als een hond in het hoge gras loopt en speelt, breken de grasaren van het gras af en hechten zich vast aan de hond. In het beste geval blijft de aar op de vacht hangen, maar ze kunnen ook diep in de huid dringen. Beruchte plekken zijn in de oren, tussen de tenen, in de wang, in het oog en zelfs in de neus. Wanneer een grasaar de huid doorboort, kruipt deze steeds dieper in de huid. Door de structuur van het zaadje en de weerhaken kunnen ze maar één kant op bewegen.

Groeien en bloeien
Door minder te maaien kunnen andere plantensoorten groeien en bloeien, waar weer vlinders, bijen, andere insecten en uiteindelijk ook de vogels van profiteren. Daarnaast zorgt het ook voor een vrolijk en kleurrijk aanzicht.