Uniek concept: bamboeverkeersborden met insectenhotels en vogelhuisjes in Haarlem

Datum: 04 mei 2020

Sinds kort staan in het Kenaupark in gemeente Haarlem bijzondere verkeersborden. De borden zijn geheel gemaakt van bamboe en aan de achterkant zijn 3D geprinte vogelhuizen en insectenhotels bevestigd. Deze zijn geprint van gerecyclede petflessen.

Het unieke concept is ontwikkeld door Spaarnelanden en uitgevoerd in samenwerking met 3D Makerszone en Bug inn.

Nieuw in Nederland

De combinatie van bamboebord met insectenhotel of vogelhuis gemaakt van gerecycled plastic is nieuw in Nederland. Het concept heeft veel voordelen en past goed in het beleid van een moderne, milieubewuste gemeente.  

Doordat het bord, inclusief paal en verkeersbordklemmen, geheel gemaakt is van bamboe, is het duurzamer dan de standaarduitvoering met aluminium en gegalvaniseerd staal. Bamboe gaat lang mee en heeft als groot voordeel dat de productie C02-neutraal is. 

Een ander voordeel van het bord is dat het de biodiversiteit vergroot. De insectenhotels en vogelhuisjes op de achterkant trekken insecten en vogels aan en ook natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Testfase

De borden zijn een test. Spaarnelanden heeft al diverse bamboeborden hangen in de openbare ruimte in de testfase om te zien hoe deze zich langdurig houden onder de verschillende weersomstandigheden. Met dit nieuwe initiatief worden ook de palen en verbindingen van bamboe getest. Daarnaast is Spaarnelanden benieuwd of de natuur zich gaat vestigen in de speciaal voor hen geopende hotels en huisjes. 

Interesse

Heeft u interesse in de bamboeborden, vogelhuisjes of insectenhotels? Neem dan contact met Spaarnelanden op via etenwolde@spaarnelanden.nl. De verkeersborden, vogelhuisjes en insectenhotels zijn in verschillende varianten leverbaar.